"The Echo Chamber": Trå inn i fotografiet
Vi lever i en tid preget av politisk polarisering, algoritmestyrte nyhetsstrømmer, og økende avstand mellom synspunkter. Gjennom utstillingen "The Echo Chamber" inviterer Nobels Fredssenter til refleksjon over vår egen rolle i dette.
– De samme folkene som har panikk over at FRP er blitt Norges største parti og at høyresiden vokser, rømmer nå inn i sitt eget ekkokammer uten særlig mulighet til å påvirke majoritetsbefolkningen, skriver Danby Choi på X.
Danby Choi mener at venstre-sidens flytte fra X til den venstrepositive tvillingappen Bluesky skaper ekkokammere som ikke vil hjelpe uroligheten i dagens samfunn. Det er nemlig slik at polariseringen av politiske partier er stor, og folk lever i ekkokamre uten å nødvendigvis være oppmerksom på dette.
Dette er noe Erik Johansson (39) prøver å rette oppmerksomhet mot.
Surrealismen vekker tanker
– Jeg håper folk kan føle seg inspirert, at man reflekterer over egen filterboble og verdenen man lever i. At folk tenker over hvordan man velger å være tilkoblet og frakoblet andre, forteller svensk fotograf Johansson.
Johansson er kjent for hans surrealistiske bilder. Han skaper disse fotografiene ved å kombinere ulike bilder, som skaper en surrealistisk effekt.
Nå er hans bildeserie utstilt på Nobels Fredssenter. Ved hjelp av surrealismen, vekker han på sin egen unike måte tanker rundt egne filterbobler og ekkokamre.
Avdelingsdirektør for kommunikasjon og marked for Nobels Fredssenter Ingvill Bryn Rambøl (54), synes selv at Johanssons tilnærming til teamene er interessant, og bidrar til at budskapet kommer tydelig frem.
– Det jeg synes er fint med hans måte å framstille temaene på, er at han hele tiden viser oss at vi har et valg. Det er ikke slik at vi må være ofre for polarisering og ekkokamre. Vi kan gjøre noe med det selv. Det blir veldig tydelig i denne utstillingen når du er fysisk til stede i bildene, sier Rambøl.
Naturlig plass hos Nobels Fredssenter
Johansson føler at utstillingen har et naturlig sted hos Nobels Fredssenter ettersom det er en plass dedikert til dialog, fred og refleksjon. Han forteller at mange av konfliktene vi har i verden omhandler dårlig kommunikasjon med hverandre. Temaene i hans verk omhandler hvordan vi lever i våre egne verdener, og hvordan man kan bygge broer til tross for dette.
– Polarisering er et problem vi selv er en del av. Jeg tenker at utstillingen kan hjelpe å motvirke dette gjennom å vekke tanker. Den sår frø, som gjør at du begynner å reflektere i situasjonen din, forklarer Johansson.
Rambøl er enig om at Johanssons utstilling er et naturlig ledd i deres arbeid med å fremme fred og dialog.
– På Nobels Fredssenter, er vi opptatt av at besøkende går herfra med en følelse av at de selv kan foreta seg noe, at det er håp om endring, og at de kan bidra med endring selv, forteller Rambøl.
Rambøl forteller videre at grunnen for at denne utstillingen hører godt til hos dem, er fordi utstillingen også har med fred å gjøre. Demokrati er en av de beste indikatorene på fred og stabilitet, og demokratiet er avhengig av at vi klarer å snakke sammen om ting vi er uenige om.
"The Echo Chamber" står som et sterkt eksempel på hvordan kunst kan belyse komplekse samfunnsproblemer.
–Jeg tenker at kunst er å inspirere og å vekke tanker, å hjelpe folk til å tenke på en annen måte. Så jeg tror absolutt at kunst kan skape endring, men man må også være mottakelig for det også. Og man må være forberedt på endring, svarer Johansson når han blir spurt om en utstilling som hans kan skape endringer.
Utstillingen står åpen fram til 31. August 2025, og inviterer alle til å stille spørsmål, reflektere - og kanskje se verden med nye øyne.