Forslag mot utenlandsturer: Foreldre frykter tap av dugnadskultur

– Dugnad er arenaer for å skape samhold, sier Tonje Misund-Asphaug. Hun og Hege Kristin Iversen stiller seg kritiske til dette forslaget.

Bide av Nordpolen skole med litt tre uten blader på siden. Vi ser godt nordpolen skole skiltet

Nordpolen skole vil ha avsluttende skoletur i Norge

Kort oppsummert

Forslag: 

  • Nordpolen skole foreslår å avvikle utenlandsturer.

Foreldre: 

  • Frykter slutt på dugnadskulturen.
  • Mener samholdet vil svekkes uten dugnad.

10. klassinger i hele landet drar i løpet av høsten på tur til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen. Tidligere leder i FAU ved Nordpolen skole, Tonje Misund-Asphaug og Hege Kristin Iversen var selv med på en slik tur i høst. De har nemlig til sammen tre tiendeklassinger på skolen. De brenner for disse turene, men også dugnadsarbeidet som kreves i seg selv.

Forslaget: avvikle skoletur til utlandet

Rektor ved Nordpolen skole, Lise Byom-Nilssen, sier et forslag drøftes med FAU og driftsstyret. Hun sier at forslaget som diskuteres, skal være en turplan over ti år. Denne turplanen inneholder ikke en utenlandstur, og skal fullfinansieres av skolen.

Forslaget ble 22. november sendt ut til alle foreldre og foresatte på skolen. Der sto det at begrunnelsen for turendringen er «Skolen vurderer at det er høyere risiko å reise til utlandet med en stor elevgruppe i dagens Europa, enn det var tidligere.»

Mener dugnaden har brutt gratisprinsippet.

Meldingen om forslaget legger også vekt på at dugnadsarbeidet til foreldrene ikke har fulgt gratisprinsippet. I forslaget står det:

"Skolen kan ikke se at anonymitetsprinsippet er fulgt, med tanke på hvilke foresatte som melder seg og deltar på de ulike dugnadene.»

Uenige i at gratisprinsippet er brutt

Foto: Anne Hagen-Nielsen
Tonje Misund-Asphaug (til venstre) og Hege Kristin Iversen (til høyre) mener dugnadsarbeid er viktig for samhold for både elever og foresatte.

Vi mener ikke at gratisprinsippet er brutt. Vi har ikke hatt noe press for å delta, vi mener vi har fått det til å bli helt frivillig, sier Hege Kristin Iversen. 

Misund-Asphaug og Iversen sier at dugnadsarbeid og pengegaver er lovlig, så lenge det er frivillig og pengegavene må være anonyme. Dette mener hun og Iversen at de har klart å gjennomføre. – Det er vanskelig å gjøre dugnad helt anonymt, ser Tonje Misund-Asphaug. 

Samhold og inkludering

Tonje Misund-Asphaug sier det er viktig at disse turene er lagt i skoletiden og innenfor skolerammer fordi det gjør turen allmenn. Hun forteller at mange foresatte ved andre skoler har valgt å legge denne turen i høstferien, og det derfor er flere som ikke har hatt mulighet til å bli med på tur. 

Det er ikke bare økonomien som gjør at de ikke får dra. Jeg kjenner en som ikke kunne være med på tur fordi han ikke kjente noen av foreldrene som skulle dra, sier hun. 

Hege Kristin Iversen er daglig leder for MiR, som er en frivillig foreldreforening. MiR jobber aktivt for inkludering og mot rasisme. MiR har også valgt å stelle seg bak denne saken. Iversen sier det er fordi dugnad fører til inkludering og et fellesskap blant foreldrene. 

Når dugnad egentlig er en ting som er trukket fram til at det kan skape forskjeller, så ser man at det faktisk utjevner forskjellene, sier hun.  

Videreføre kulturen

Iversen og Misund-Asphaug sier det er viktig for dem å bevare dugnadskulturen ved skolen.

Vi har hatt spesielt én ildsjel som har vært med på å bygge opp denne kulturen. Reza Rezaee, som dessverre gikk bort for et par år siden, var inne fra dag én for å bygge opp denne kulturen, sier Tonje Misund-Asphaug

Det er viktig for oss å fortsette i hans ånd, fortsetter hun.