"Holmlia Love": Historien om Benjamin Hermansen fortalt fra Holmlia

NRK-serien «Holmlia Love» er ferdig innspilt og har premiere 26. januar 2025. Dramaserien om Benjamin Hermansens liv skaper både håp og skepsis i Holmlia.

Mikael Diseth står mellom to restauranter og smiler skjevt til kamera.

Mikael Diseth (37) har i over fire år jobbet med "Holmlia Love"-prosjektet. 

Benjamin Hermansen

Benjamin Hermansen var en 15 år gammel gutt fra Holmlia som den 26. januar 2001 brutalt ble drept av nazister på grunn av rasisme.

Det ble arrangert fakkeltog over hele Norge for Hermansen.

Drapet skapte sterke reaksjoner i hele Norge, spesielt i Oslo-området. Artister som Michael Jackson, Karpe Diem og Nico & Vinz har referert til Hermansen i låtene deres.

I 2002 ble Benjaminsprisen opprettet som hvert år blir delt ut til en skole som har jobbet mot rasisme og diskriminering.

"Holmlia Love" er en serie basert på holmliagutten Benjamin Hermansens liv. Den vil fortelle en historie om sorg, rasisme og samhold fra drabantbyen etter den tragiske hendelsen i 2001.

Serieskaper og regissør Mikael Diseth håper serien vil få frem samholdet lokalsamfunnet i Holmlia har, og samtidig svekke offentlighetens overbevisning om at Holmlia er et farlig og voldelig sted. 

– Benjamin har blitt redusert til en tragisk hendelse og Holmlia til et tragisk sted, sier Diseth.

Serieskaperen sier at det brutale drapet ikke definerer livet på Holmlia, og har derfor valgt å gi lite fokus til gjerningsmennene og nazismen i serien.

Benjamin Hermansens sitt minnemerke er Hermansens hode som statue plassert på en avlang stein. "Glem ikke 26.01.2001" står skrevet under. Over teksten henger et oransje hjerte av papir med teksten "Vi glemmer ikke! -1A Rosenholm".
Benjamin Hermansens minnemerke.

– Denne hendelsen er bare en side i boka til Holmlia, sier Diseth.

Ove Bevolden (73) stiller seg derimot kritisk til serien. Han var Hermansens fotballtrener og er leder for «Vær Stolt» som arrangerer en festival i Holmlia hvert år.

Diseth har rådført seg med Bevolden om hendelsen og fremstillingen av serien. Bevolden mener at om Holmlia fremstilles på riktig måte, vil den kunne bidra til å endre synet mange har fra stedet. 

Ove Bevolden står foran en murvegg og teksten "Holmlia Kulturhavn" står på veggen til venstre for ham. Hendene er i lommene hand og han ser rett inn i kamera.
"Vær Stolt"-festivalen vil gjennom musikk, kultur og mat bidra til mangfold og vise at Holmlia er et trygt sted.

Bydel Søndre Nordstrand har ofte blitt fremstilt som et farlig sted med mye kriminalitet i mediene. Diseth og Bevolden er enige i at de ønsker at serien vil fremstille stedet som noe annet enn mediene forteller.

Bevolden mener likevel at serien vil bidra til å stigmatisere Holmlia uansett hvordan den fremstilles og er kritisk til valget av å minske oppmerksomheten rundt nazismen som var sentralt i drapet på Hermansen. Han mener disse temaene fortsatt er viktige i dagens samfunn.

– Det er nesten mer aktuelt i dag enn det var da, sier Bevolden.

Rasisme og diskriminering er fremdeles et stort problem i Norge. Over halvparten av mennesker med innvandrerbakgrunn opplyser at de har opplevd diskriminering i løpet av livet, sier en rapport fra Bufdir. Rapporten oppgir også at flere med innvandrerbakgrunn opplever diskriminering ved jobbsøking og på boligmarkedet. 

Serieskaperen har derfor hatt et ønske om at flerkulturelle og minoriteter er med på å fortelle og skape denne historien.

– Vi har jobbet mye med å gi folk en sjanse, avslutter Diseth.

Produksjonen har vært i kontakt med Hermansens familie og de er kjent med innholdet.