Hundre år med tradisjon i fare: Tannlegehytta trues av økonomisk krav

I snart et århundre har Tannlegehytta, ved Blankvann i Nordmarka, vært et sosialt samlingspunkt for tannlegestudentene i Oslo. Nå står de i fare for å miste den.

Hytteleder, Eivind Sundet, utenfor Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Han er andreårsstudent på tannlegestudiet. 

– Et enkelt unntak fra kommunen kan gi en enorm gevinst for studentlivet.

Hytteleder, Eivind Sunder

Står overfor et kostbart krav

Tannlegehytta står overfor et kostbart krav fra Oslo kommune. Det omhandler å bygge et nytt gråvannsanlegg for å hindre forurensning av drikkevannskilden i Maridalsvannet. Kravet innebærer utgifter på opptil 300 000 kroner.

Studenthyttas leder, Eivind Sundet, beskriver situasjonen som utfordrende for studentene, som allerede har stramme budsjetter og tidkrevende studier. Foreningen har 150 000 kroner på konto, men dette dekker bare halvparten av utgiftene. Det er fortsatt uklart hvordan resten av beløpet skal skaffes.

Sundet setter spørsmålstegn ved miljøgevinsten, siden det primært er gråvann og ikke kloakk som skilles ut.

Jeg synes det rart at vi ikke får lov til å slippe ut det vannet vi vasker hendene våres med. Men alt avfallet av avføring og sånt, det tar vi fra en bøtte og så graver vi det ned i akkurat samme jorda. Det er jo ganske mye verre tenker jeg da.

Gunhild Rogne Halland, avdelingsingeniør i Vann- og avløpsetaten, forstår at dette kan virke som store krav for en studentforening.

– Vi forstår at kravene i dette tilfellet kan virke voldsomme med det de oppgir å ha av utslipp. Men vi kan ikke på bakgrunn av det de opplyser nå, gi en dispensasjon fra kravene. Som forurensningsmyndighet er vår jobb først og fremst å sørge for at regelverket blir fulgt.

Samtidig stiller Halland seg åpen til alternative løsninger.

– Dersom det kun er utslipp fra håndvask og oppvask, høres det imidlertid ut til at en løsning kan være å ikke ha innlagt vann i hytta. Dersom man velger denne løsningen, faller vårt krav om en utslippstillatelse bort. Men vi kan vi ikke vurdere dette før vi har fått inn en søknad om utslippstillatelse der dette begrunnes.

I disse lokalene i Geitmyrsveien holdt den gamle Tannlegehøyskolen i Oslo til. Den ble etablert i 1905 som Den Norske Tandlægeforenings Tekniske Tandlægeinstitut. Siden 1959 har undervisningen foregått på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Selma Sundbye.

Et samlingspunkt for hele Oslos studentmiljø

– Oslo kommune har innvilget, og det offentlige generelt, har brukt masse penger på ekstratiltak for å holde opp studentlivet og for at studentene skal ha det bra sosialt, men så legger de på oss en utgift som truer hyttas fremtid. Det henger ikke helt sammen.

Hytteleder, Eivind Sundet

Hyttelederen forteller at hytta jevnlig leies ut til andre studentforeninger og fungerer som en ressurs for hele studentmiljøet i Oslo. Dette gjør at en eventuell nedleggelse vil ha konsekvenser langt utover tannlegestudentene selv.

– Hytta er et samlingspunkt, ikke bare for oss, den er aktivt brukt av veldig mange studentforeninger i Oslo og utenfor Oslo. Alt fra UiO til OsloMet og NTNU. Den bidrar til å styrke fellesskap hos veldig mange ulike miljøer. Så det er mange som blir rammet hvis den skulle forsvunnet, forteller han. 

I en tid hvor mange unge opplever ensomhet, understreker Sundet at slike arenaer er viktigere for studentene enn noen gang.

Til tross for utfordringene er hyttelederen fast bestemt på å bevare hytta.

– Det er jo først og fremst målet, alltid, å sørge for at hytta består. Det har jeg ganske god selvtillit på at vi kommer til å få til uansett. Den har vært gjennom utfordringer før.