Ja, vi elsker kosttilskudd
Over halvparten av den norske befolkningen tar kosttilskudd. Det sier en ny undersøkelse fra Universitetet i Oslo.
Tidligere i år ble helseundersøkelsen "Norkost 4" lagt frem av Avdelingen for ernæringsvitenskap ved universitetet i Oslo, i samarbeid med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
Undersøkelsen viste at 50% av menn og 62% av kvinner i Norge tar kosttilskudd.
Professor i ernæring hos Universitetet i Oslo, Christine Henriksen, forteller at det tradisjonelt er tran og multivitaminer som har vært de mest populære kosttilskuddene i Norge.
Hvilke kosttilskudd er anbefalt å ta om man bor i Norge?
– Der har Helsedirektoratet helt klare anbefalinger. Det aller viktigste er vitamin-D, dersom man ikke får dekket det gjennom kosten, informerer Henriksen.
Tenker du det er nødvendig at så mange tar kosttilskudd som man gjør i Norge?
– Det er nok mange som tar det som ikke trenger det. Men så er det også noen som trenger det som ikke tar det, legger Henriksen til.
– Om man for eksempel er allergisk mot fisk eller ikke spiser det av andre grunner, er det anbefalt å ta Omega-3, selv om det primære rådet fra Helsedirektoratet er å spise nok fisk.
Reverserte sin biologiske alder
Biokjemiker og forfatter Hanne Serine Finstad har ved hjelp av trening, gode kostholdsvaner, kosttilskudd og søvn klart reversere sin biologiske alder med mellom ni og tolv år. Hun mener at de aller viktigste faktorene for en god helse er et rent og variert kosthold, søvn og trening.
– Man får i seg utrolig mye sunne stoffer gjennom å spise variert kost fra planteriket og råvare-basert mat.
I tillegg mener Finstad at stort sett alle kan ha glede av å ta tilskudd av D-vitamin og omega-3.
Ikke alle kosttilskudd er verdt pengene
Til tross for at det finnes mange kosttilskudd som kan være gunstig for kroppen finnes det også tilskudd Henriksen mener man kan spare pengene sine på.
– Det er populært å ta tilskudd av magnesium i treningsmiljøet, og det omtales som et vidundermiddel mot hodepine, søvn og alt som har med trening å gjøre. Dette finnes det ikke særlig god dokumentasjon på dessverre.
I tillegg ber hun folk være forsiktig med ét mineral:
– Jerntilskudd er noe mange kjøper på apoteket om de føler seg slappe og slitne. Det anbefaler jeg ikke, ettersom det kan være skadelig å ta jerntilskudd om man har nok jern i kroppen, advarer Henriksen.