Nyåpnet Løkka-butikk deler reparasjonstips: – Det er kult når klær er fikset!

I oktober åpnet "Studio Søm" på Grünerløkka - en vintagebutikk med eget systudio. Gründer Cora Gabrielle Møller Jensen forteller om konseptet, som har flyttet til "Løkka" fra Aleksander Kiellands plass.

Klesbutikk

Gamle klær får nytt liv på Grünerløkka.

Reddet, reparert og redesignet

– Butikken vår er bygget på tre ideer: reddet, reparert og redesignet. Vi vasker, fjerner nupper, reparerer og redesigner klær, slik at de kan forbli på det norske markedet, sier Jensen.

– Vi ønsker å være et tilbud for folk som ikke orker å ta på seg jobben det er å få solgt brukte ting - for det er jo en jobb, det også.

I tillegg til private donasjoner forteller sy-gründeren at butikken selv kjøper inn klær som de reparerer, noen ganger redesigner, og så selger videre.

– Vi har kjøpt ut et parti med varer fra Fretex. Det var 150 plagg, som vi nå har gjort en jobb med. I tillegg er vi ute og kjøper brukte klær selv, for eksempel på loppemarkeder.

Cora Gabrielle Møller Jensen er en av gründerne bak Studio Søm. FOTO: Anders Christian Norum.

Deltar i Ombruksuka: – En motreaksjon

Jensen forteller at Studio Søm deltar i Ombruksuka med flere arrangementer. Dette er en uke med ekstra fokus på gjenbruk, reparasjon og redesign i regi av Oslo kommune.

– Ombruksuka er en motreaksjon til "Black week" og "Black Friday". Det er veldig kult å være en av aktørene som satser grønt i en så forbruksrettet uke, sier Jensen.

Studio Søm ligger i Markveien. FOTO: Anders Christian Norum

Skreddertipset: – Sett ned hastigheten og prøv deg frem

Cathrine Sæther har jobbet med skreddersøm og reparasjonsarbeid i flere år. Siden oktober har hun vært systudio-ansvarlig for Studio Søm.

Med Journalen deler hun sitt beste tips til den uerfarne som vil prøve å reparere klær selv:

– Youtube! Det er så mange "tutorials" på Youtube. Uansett hva du ønsker å fikse, så finnes det minst fem videoer om det der. Sett ned hastigheten så du kan se videoen veldig sakte, og så er det bare å prøve seg frem.

Cathrine Sæther er ansvarlig for systudioet. FOTO: Anders Christian Norum

Sæther ønsker at folk skal forstå at det er kult, ikke teit, når ting er fikset - også når det er fullt synlig.

– Vi bør prøve å gi det å ta vare på klærne sine høyere status. Hvis folk tør å gå rundt med genseren som de fiksa, men som ikke ble så bra, så har du i hvertfall vist at du gjør en innsats for klærne dine, for miljøet og for fremtiden.

Sæther anbefaler instruksjonsvideoer på Youtube for den uerfarne reparatør. FOTO: Anders Christian Norum