Nytt dekke på Korsvollbanen

Til våren skal kunstgresset på Korsvollbanen byttes ut, men valg av ny innfyllsmasse gir hodebry.

Korsvollbanen på kveldstid

Kunstgresset på Korsvollbanen har gjort jobben sin og må byttes ut. Tidligere var dette en forholdsvis enkel prosess hvor man fjernet det gamle gresset, erstattet det med et nytt, og fylte på med innfyllsmasse. Men i april i fjor ble denne oppgaven mer komplisert.

EU-kommisjonen la da ned et forbud mot gummigranulat på grunn av mikroplastforurensning, og arbeidet med å finne en ny bærekraftig løsning startet.

Fra gummi til bærekraft

Sportslig leder i Korsvoll IL, Stig Markus Hovdal: – Vi står mellom Saltex Bioflex Eco og kork.

Kork er kjent for de fleste, men de færreste har hørt om Saltex Bioflex Eco. Ifølge produsenten er det "en fullverdig erstatning av tidligere innfyllstyper som SBR". SBR er den mest brukte gummien til generell bruk, og blir brukt til blant annet produksjon av bildekk.

Saltex Bioflex Eco
  • En miljøvennlig innfyllsmasse som skal erstatte gummigranulaten.
  • Enklere forklart: cellulosebelagt sand.
  • Mindre "oppsprut" enn gummigranulat.

Valget baserer seg blant annet på hvordan massen fungerer i de kalde vintermånedene. Spesielt korken sliter på vinterstid: – Vi har snakket med flere klubber og spillere, og erfaringene spriker veldig. Alle er enig om at det fungerer veldig bra fra april til november.

Kunstgresset på Korsvoll er slitent
På dette kunstgresset rykket Korsvoll IL opp til 4. divisjon i år.
Cellulosebelagt sand

Saltex Bioflex Eco er produsert av det svenskfinske selskapet Unisport. Ole Henrik Pedersen er rådgiver i selskapet innen kunstgress og innfyllsmasse. Han sier følgende til Journalen:
– Vårt nye produkt Saltex Bioflex Eco er cellulosebelagt sand som oppfyller de nye EU-kravene og fungerer godt i kulden. Trebaserte fyll, som for eksempel kork, er rett og slett for lette og blir harde på vinteren.

Pedersen fortsetter: – Bioflex Eco er et sirkulært produkt som kan resirkuleres og gjenbrukes.

Overgangen koster

Pedersen presiserer at naturgress og den gamle gummigranulaten fortsatt er best:
– Gummigranulaten har vi testet ut over mange år, og vi kjenner til egenskapene til innfyllet svært godt, men Bioflex Eco er det beste alternativet vi har i dag.

Den grønne overgangen har sin pris: – Det koster mellom 700 000 og 1 000 000 kr mer enn den gamle gummiløsningen.