Psykologer om mørketidens utfordringer
Fenomenet "vinterdepresjon" er omdiskutert blant psykologer. En ting er de enige om: det finnes grep man kan ta for å gjøre vinteren lysere.
Vinterdepresjon er en tilstand som kan ramme alle.
– Diagnosen er karakterisert ved at den dukker opp når det blir mørkt og gjentar seg fra år til år, forteller Nils Indre Landrø, som har jobbet med affektive lidelser og depresjon de siste 10-15 årene.
Behov for mer søvn og følelse av å være uopplagt er vanlige symptomer. Landrø forklarer at vinterdepresjon påvirkes av biologiske mekanismer i hjernen og påvirker signalstoffer som melatonin og seratonin.
– Det er et resultat av at det blir mørkt, rett og slett
– Mørket hemmer seratonin-nivået, og stimulerer melatonin-nivået. Dette gjør at du føler deg mer trøtt og sliten, og påvirker humøret ditt, forklarer Landrø.
Kan vinterdepresjon sammenlignes med klinisk depresjon?
– Noen som har vinterdepresjon vil fylle de kriteriene. Men symptomer som nedstemthet, som er veldig karakteristisk for vanlig depresjon, er mindre fremtredende ved vinterdepresjon. Så det er litt annerledes. Klinisk depresjon trigges i stor grad av stress og påkjennelse fra livshendelser. Vinterdepresjon er mer uavhengig av dette. Det er et resultat av at det blir mørkt, rett og slett.
Stiller seg kritisk
Kristoffer Whittaker har doktorgrad i psykologi og stiller seg kritisk til at det er mørket som skyldes at mennesker føler seg deprimerte om vinteren.
Whittaker avviser ikke at mennesker kan føle på depresjonssymptomer som en følge av at det blir vinter, særlig i tilfeller av klinisk depresjon. Han mener likevel det vil være gunstig å se på depresjon som noe mer komplekst enn som et resultat av at det blir mørkere ute.
– Dersom mangel på lys gjør mennesker deprimerte burde vi se en økt forekomst av depresjoner jo lenger nord man reiser. En slik tydelighet kan ikke vi se i undersøkelser.
Whittaker mener det er faktorer som spiller inn som ikke er tatt høyde for ved undersøkelser som viser at flere føler seg deprimerte om vinteren.
– Folk er mindre aktive på vinteren. Man opplever mindre sosial støtte, og mange blir mer isolert, påpeker Whittaker.
Psykologenes råd for vinterdepresjon
– Kom deg opp av sofaen! Dette betyr ikke at du ikke kan se på Netflix og drikke kakao, men pass på å sette av tid til å være aktiv og sosial. Det gjelder å tilpasse betingelsene til situasjonen man lever i, selv om det er mørkt, kaldt og grått, sier Whittaker.
Landrø sitt råd består blant annet av å være flink til å benytte seg av det dagslyset vi har om vinteren.
– Det beste rådet er å mosjonere i dagslys. Fysisk aktivitet har vist seg å være omtrent like effektivt som medisiner for lette tilstander av både depresjon og angst. Hvis det er mer alvorlig bør man ta kontakt med fastlegen sin, mener Landrø.