Startet bedrift etter to år i Norge: —Alle fortjener en mulighet til å vise hva de kan
I fjor var sysselsettingen av kvinner med innvandrerbakgrunn betydelig mindre enn i befolkningen ellers. Ifølge SSB var omtrent 36 prosent av innvandrerkvinner utenfor arbeidslivet. På Stovner prøver bedriftseier Jazel Jadman Thoresen å endre på dette.
Etter bare noen måneder som kantinemedarbeider fikk Jazel Jadman Thoresen tilbud om å overta driften av en kantine i Groruddalen. I 2016 startet hun opp sin egen bedrift og har siden drevet tre kantiner i området. I dag driver hun kantinen på Stovner Videregående Skole, hvor hun har gjort det til sitt mål å gi andre innvandrerkvinner en sjanse i arbeidslivet.
— Jeg vil hjelpe andre så de kan få erfaring og en bedre hverdag, sier hun og understreker at målet ikke er å holde ansatte hos seg, men å forberede dem for videre karriereveier.
— Jeg vil at de skal vokse i arbeidslivet, ikke bare hos meg.
Fikk en sjanse i arbeidslivet
En av Jazels ansatte, Sumaira Begum, har jobbet i kantinen i litt over et år. Hun kom fra Pakistan til Norge i 2013 og var hjemmeværende fram til 2023.
—Jeg kunne ingenting første dagen jeg kom på jobb, men jeg er så glad for at jeg fikk muligheten, sier Sumaira.
Hun forteller at jobben har gitt henne mer enn bare arbeidserfaring.
—Det beste med jobben min er at jeg får snakke med folkene rundt meg som gjør at jeg får mye mer ut av hverdagen min. Jeg vil aldri bli hjemmeværende igjen.
Et samarbeid
Jazel forteller at hun samarbeider med prosjektet «Jobbsjansen for kvinner» i Nav for å rekruttere ansatte. Silje Ustad jobber som konsulent prosjektet i Nav Stovner. Hun sier at hovedmålet med prosjektet er å veilede innvandrerkvinner som står utenfor arbeidslivet, inn i utdanning og jobb.
— Det er stor variasjon i bakgrunnen til deltakerne i prosjektet. De kommer fra ulike land og med varierte språkkunnskaper, der noen har utdanning og andre ikke. Flere har ingen arbeidserfaring, men får det i løpet av programtiden, forteller Ustad.
Ifølge Ustad gikk 82 prosent av deltakerne i prosjektet i Stovner videre til jobb eller utdanning etter programmet i fjor.
I følge Integrerings- og mangfolds direktoratets sider (IMDi), ble det satt av over 110 millioner kroner til Jobbsjanse-prosjektet nasjonalt i 2024. Det er totalt 33 jobbsjanse-prosjekter i landet, fordelt på 25 kommuner. I Oslo er åtte av bydelene med i prosjektet.
Et trygt sted å vokse
Tilbake på Stovner forteller Jazel at kantinen er mer enn bare en arbeidsplass.
– Jeg føler meg som hjemme når jeg er på jobb. Ungdommene her er så hyggelige og støttende, sier hun.
Hun forteller at hun har troa på de kvinnene som står utenfor arbeidslivet.
– Alle fortjener en mulighet til å vise hva de kan, avslutter Jazel.