Telefonkiosk påtent
Ta en bok - gi en bok, står det på lesekiosken. Tirsdag forrige uke valgte noen å tenne på bøkene i stedet.
— Naboer varslet og da jeg snudde noen bøker, blusset glørne opp. Jeg var der litt over klokken 9, så jeg antar at det ble påtent mellom klokken 7 og 8.
Det sier Vidar Kvalshaug, som er fadder for den vernede telefonkiosken.
Lesekiosk er et nasjonalt litteraturformidlingsprosjekt i regi av Foreningen !les. Prosjektet består i å fylle 100 vernede telefonkiosker med bøker for å gjøre litteratur og gode leseopplevelser lett tilgjengelig. Kvalshaug har engasjert seg i prosjektet fra begynnelsen, og forklarer at dette er den første kiosken som ble pusset opp. Han omtaler den som "urkiosken" blant lesekioskene.
Siri Angell Flengsrud fra foreningen !les, skriver på mail at de fleste kioskene ikke er utsatt for veldig mye hærverk. De ser likevel at det skjer i noe økende grad, og er derfor helt avhengige av at faddere og alle i nærmiljøet holder et øye med disse vernede kulturminnene.
— At vi har faddere som Kvalshaug som tar så godt vare på lesekiosken, i tillegg til andre støttespillere i nærmiljøet, er helt avgjørende for oss som driver dette prosjektet, skriver Flengsrud.
Politiet skriver på mail at de ikke har noen opplysninger som kan bidra til å oppklare hvem som står bak skadeverket, og saken er derfor henlagt på manglende opplysninger om gjerningsperson.
Pøbelstreker
— Nå var det ikke koranen som ble brent, det var en krimbok, spøker Kvalshaug.
— Det er helt sikkert pøbelstreker. Jeg tenker foreldre må snakke med ungene sine. Det er tross alt ildspåsettelse i offentlig rom.
— Jeg synes det er teit at man gjør sånt. Jeg vet om kiosker som har blitt tagget, rasert på innsiden og vindusruter har blitt knust. Det er latterlig, sier han.