Vil forbedre lokalmiljøet på Grønland ved hjelp av frivillighet: – «Sammen er vi sterkere»
Torsdag 21. november arrangerte Bydel Gamle Oslo et møte for å utforske samarbeidspotensiale og verdien av frivillig innsats i lokalmiljøet på Grønland.
Prosjektmedarbeider Amira Zantouti hadde hovedansvaret for å arrangere forrige torsdagsmøte, som skulle fremme frivillig arbeid på Grønland. Møtet ble holdt på SWECO-bygget i Urtekvartalet. Det var viktig for henne at det kom så mange som mulig, så hun promoterte arrangementet både på Facebook, ved hjelp av flyers og en egen ringerunde til de hun kjente i området.
– Dette møtet er viktig for å løfte Grønland og det kan vi ikke gjøre alene. Vi trenger frivillige aktører og engasjerte naboer som er motiverte og villig til å bidra til felleskapet, sier Amira Zantouti.
Amira hadde et eget inspirasjonsinnlegg på møtet, hvor hun fortalte om sin reise fra Tunisia til Grønland. Hun la vekt på at tillitt er basert på dialog og siden innbyggerne på Grønland har stor kulturforståelse for hverandre og mye lokal kunnskap, så forsterkes den tilliten, og derfor er det viktig å utnytte det til lokalmiljøets fordel.
– Det er ekstremt viktig å bygge nettverk i lokalmiljøet slik at vi kan støtte og hjelpe hverandre. Alle som kom på møtet i dag vet at de får noe ut av det fordi de kjenner meg, og jeg har mastergrad på Grønland, sier Amira.
Over 50 personer møtte opp på frivillig-møtet som ble arrangert fra klokken 17:00 til 19:30. Gamle Oslo Bydel hadde forberedt en grundig oversikt over hva som hadde forbedringspotensiale på Grønland, og hvordan det kunne forbedres ved hjelp av frivillighet. Flere punkter ble diskutert, men det som ble lagt mest vekt på fra prosjektmedarbeiderne og de besøkende, var hvordan de kunne forebygge ungdomskriminalitet.
Vil ende ungdomskriminalitet
Yohannes Tesfu er en av de frivillige som var til stede på møtet. Han bor på Grønland og jobber frivillig på Grønland seniorsenter. Der driver han med trim og aktiviteter for ulike samfunnsgrupper. Han mener at det å treffes og diskutere forbedringspotensiale er svært viktig for å skape et bedre Grønland. Han er spesielt engasjert i å finne en løsning på ungdomskriminaliteten.
– Vi kan dessverre ikke finne en konkret løsning på å ende ungdomskriminalitet, men hvis vi åpner flere fritidsaktiviteter for ungdom, så vil det bli en givende arena for dem som da forhåpentligvis kan distrahere dem fra kriminalitet, sier Yohannes Tesfu.
Videre sier han at han er svært fornøyd med oppmøte på SWECO bygget og at han håper Gamle Oslo Bydel vil arrangere flere møter som dette framover. Det å dele historier og opplevelser på denne måten er nødvendig for lokalbefolkningen fordi man kan ikke få svar uten organisering, mener Yohannes. Han håper også å nå politikerne i landet ved hjelp av disse møtene.
– Jeg er veldig glad i Grønland, men vi må endre dagens situasjon. Vi må jobbe sammen, fordi sammen er vi sterkere, sier Tesfu.
Skaper en kreativ arena for barn og unge
Snejana Rogozenco er faglærer i kunst, design og håndverk og var til stede som representant for visuell kunst forening. Visuell kunst forening arrangerer kunst og kultur tilbud til unge og skaper en arena for barn slik at de kan føle på mestring.
– Det er et behov for disse tilbudene på Grønland, fordi det er mange barn her og de trenger å ha gode forbilder slik at de ikke havner i kriminelle kretser, sier Snejana Rogozenco.
– Gjennom kunsten kan barna snakke om hva som brenner i hjertene deres og det trenger ikke nødvendigvis være vonde ting, det kan også være inspirerende følelser. Mestringsfølelsen de sitter igjen med til slutt er det viktigste, sier Snejana videre.
Organisasjonen vil nå barn og unge slik at de kan samarbeide og forhåpentligvis åpne opp for hverandre.
Sitter igjen med en god følelse
SaLTo koordinator Jamal Elmi Diriye delte også sine tanker på møtet. Han snakket om hvor viktig det var å mobilisere unge menn og fedre.
– Vi er ikke flinke nok til å nå mennene på deres arena. Det er viktig at de blir med på slike møter da de også representerer lokalbefolkningen, så det må vi gjøre noe med, sier Jamal.
Flere frivillige sa seg enige med Jamal og ga andre konkrete tilbakemeldinger om at de ønsker flere møteplasser for barna. Alt i alt så sitter Jamal igjen med at det var en svært givende dag.
Amira Zantouti var også veldig fornøyd med oppmøte og engasjementet. I tillegg til alle frivillige som møtte opp, kom det også representanter fra 35 lokale foreninger. Flere av de besøkende ble igjen etter møtet for å sosialisere og diskutere de ulike punktene som ble tatt opp tidligere.
– Jeg ser virkelig at alle ble fornøyde og gikk ut med inspirasjon etter dagens møte, så jeg er veldig glad og lykkelig, sier Amira.
Hun ønsker gjerne å holde flere møter for å utforske verdien ved frivillig arbeid på Grønland. Hun kunne også meddele at de kommer til å arrangere en temakveld senere i år om ungdomskriminalitet som vil være rettet mot nettopp ungdommen.