– Det er veldig, veldig vanskelig å stå opp

Etter juleferien sliter studenter med å snu døgnrytmen.

Mann står foran et svart maleri, han har på seg en mørkeblå genser.

Jonas Haugedal vet at døgnrytmen hans ikke er helt optimal.

For de fleste studenter er semesteret i full gang. Etter en lang ferie er det tungt å snu døgnrytmen tilbake til normalen, det synes i alle fall Jonas Haugedal. Han er student ved OsloMet og synes det er vanskelig både å stå opp og legge seg.

Student VS døgnrytme

– Det er veldig, veldig vanskelig å stå opp. Jeg synes det er kjedelig å ligge i senga og ikke gjøre noe, sier Haugedal.

Selv om Haugedal prøver, er det vanskelig å snu døgnet. Han opplever at døgnrytmen kan komme i veien for studiene.

– Jeg blir veldig trøtt. Det har hendt noen ganger at jeg har kommet for sent fordi jeg ikke står opp til riktig tid, forteller han.

Selv om Haugedal selv sliter med døgnrytmen, har han noen tips til andre. Dessverre synes han det er vanskelig å følge tipsene selv.

– Legg vekk mobilen noen timer før du skal sove, og ikke drikk koffein før du skal legge deg, sier Haugedal.

Klarer du å følge disse tipsene selv?

– Koffein-delen, ja. Men den andre, nei, legger han til.

Mann foran en hvit vegg, har på seg en blå t-skjorte
Jakob Renaa Hafstad vet at mange sliter med å endre på døgnrytmen sin. Foto: Hermine Trøite Barbakken

Viktigheten med søvn

Jakob Renaa Hafstad jobber på Søvnklinikken AS. Han hjelper pasienter med å bedre innsovningen deres og selve søvnen.

– Søvn er som kroppens reset-knapp, sier han.

Hafstad forklarer at søvnen vår består av tre faser, lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Disse fasene reparerer og vedlikeholder blant annet musklene våre og regulerer følelser.

– Hvis du tuller med søvnen, rokker du med det som skal fikse deg. Hormonene kan komme ut av spill og du kan miste konsentrasjonen og bli mer irritert, forklarer Hafstad.

Selv om Hafstad forklarer viktigheten med søvn og en god døgnrytme, forklarer han også at man ikke må leve etter en fast døgnrytme hver eneste dag.

– Vi liker å si at så lenge 80 prosent av søvnen er god, kan man stresse mindre med de resterende 20 prosentene. Noen netter sover man dårligere, det er helt naturlig. Andre netter prioriterer man kanskje sosiale ting, som er bra, sier Hafstad.

Til slutt kommer han med noen tips til hvordan å lettere våkne og å sovne om kvelden.

– Ta en kald dusj om morgenen for å øke temperaturen i kroppen, og omring deg med masse lys. Derimot utsett deg selv for mindre lys på kvelden. Start tidlig med å skru ned belysningen, allerede etter du har spist middag. I tillegg vil man helst at maten nesten skal være ferdig fordøyd før du legger deg. Det gjør at kroppen slipper å stresse med fordøyelsen under søvnen, avslutter Hafstad.