–Flere kommer til oss med allergiske reaksjoner
Å fikse sine egne gel-negler hjemme er en stadig voksende trend. Det kan være en farlig hobby. Det er rapportert en kraftig økning i allergiske reaksjoner.
I blant annet Danmark, har de merket en stor økning i antallet som er allergiske mot akryl.
– Vi er gått fra enkelte tilfeller i 2010 til en 10-20-dobling i bare én hudavdeling. Og det er bare toppen av isberget, sier professor ved Københavns Universitet og senterleder for Videnscenter for Allergi, Hud og allergiavdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, Jeanne Duus til TV2 Echo.
De små hjemme-kitene, med negle-gel og UV-lampe, blir ansett som uprofesjonelle og skadelige, i følge Katarzyna Rezpecka. Hun er kosmetolog og daglig leder for Lashes by Kasja på Frogner.
Neglelakken som påføres som en tykk gel, herdes i en UV-lampe og skal gi et resultat som holder lenger enn vanlig neglelakk. Tidligere har dette kun vært mulig å oppnå i salong, men nå selges flere hjemme-kit som gjør det mulig å gjøre det på egenhånd.
– Vi har hatt mange kunder som har opplevd at neglen begynner å løfte seg fra negleplaten, og da er det anbefalt å ikke gjøre noe med neglen og å holde dem korte. Likevel drar kundene hjem og prøver å fikse det. Det kan forverre problemet og bli en permanent skade, sier Rezpecka.
Det er mye som kan forårsake allergien
Rezpecka forteller at det er mange ulike komponenter i produktet som kan skape allergiske reaksjoner. Det er alkohol, aceton og akryl blant annet. Disse stoffene bør ikke være i kontakt med huden for lenge om gangen. Hun forteller at det er mange hobby-neglestylister som ikke er presise nok med påføringen, og som derfor ofte kommer borti neglebåndet. Dette kan skape allergi. Allergien kan vises som eksem på huden, røde flekker og blemmer, og kan klø. Noen blir aldri kvitt sykdommen. Allergien kan komme allerede ved første bruk, og kan vare livet ut i noen tilfeller.
Hun er bekymret for utviklingen. – Flere uprofesjonelle aktører selger produkter med dårlige ingredienser. De kan være helseskadelige og kan gi store allergiske reaksjoner, forteller hun. For å få tak i de profesjonelle og godkjente produktene, må man ha lisens. Det betyr at produktene som selges til hjemmebruk, ikke er kvalitetssikret og kan ha helseskadelig innhold.
I tillegg forteller hun at mange av feilene som blir gjort, handler om påføring og prepping av neglen. Om man påfører lakken på en måte som gjør at neglen ikke blir forseglet, vil man få både luft og fukt mellom lakken og neglen. Dette fører til at det kan danne seg både bakterie- og soppinfeksjon på neglen. i tillegg er det mange som ikke herder lakken lenge nok i UV-lampene.
La de profesjonelle gjøre det
– Hvis man vil ordne neglene sine hjemme så er det vanlig lakk som gjelder. Det er lett å ta på og lett å fjerne. Når det kommer til forsterkelser og forlengelser av negler så er det en litt for inngripende behandling for å gjøre det hjemme. Det bør man la noen som er profesjonelle gjøre.
Rezpecka mener at grunnen til at hjemme-kitene fikk plass på markedet, var korona. – Under lockdown, hadde ikke folk mulighet til å opprettholde sine skjønnhetsvaner i salong lenger. Det førte til en oppblomstring av hjemme-trender.
Rezpecka er ikke bekymret for at hjemme-kitene skal ta over bransjen, men hun er likevel bekymret for ryktet til profesjonen. – Folk kan komme til å tro at negleforlengelse eller gel-manikyr er farlig, fordi de som gjør det hjemme gjør det på feil måte. Det kan føre til at de tror at det alltid blir et dårlig resultat, og at alle neglebehandlinger gjør neglen svakere.
En av dem som regelmessig fikser sine egne negler, er Hannah Hoen Johansen (20). Det har hun gjort i over 1,5 år.
– Jeg har jo først og fremst tenkt at det er på grunn av det økonomiske. Det er klart at det koster litt å kjøpe inn alt utsyret, men når jeg først har fått kjøpt inn, så er det mye billigere å kunne gjøre det selv enn på en neglesalong.
Johansen reagerer på at det er lite informasjon fra nettsiden hun kjøper produktene sine fra. Aktøren er en av de største og mest populære og oppleves som ganske profesjonelle, i følge Johansen. – Det eneste jeg føler man hører om er at neglene kan bli svake av behandlingen, men det går jo over. Man får ikke vite bivirkninger og konsekvenser av feilbehandling, forteller Johansen.
På spørsmål om hun har vært bekymret for kvaliteten på produktene, svarer Joahansen at det har hun ikke tenkt på. – Jeg skjønner at det holder lenger når man ordner det på salong, men det tror jeg bare handler om teknikken min, men jeg har ikke tenkt på at hjemmeproduktene kan være helseskadelig.
Teknikken hennes blir bedre og bedre. I starten ble det gjerne klumpete og falt fortere av. Nå holder neglene hennes opptil tre uker, og det er mye finere. Johansen forteller at man likevel kan se forskjell på negler fra salong og de hun lager hjemme. Hun har ikke merket noen andre bivirkninger enn svakere negler, og hun forteller at hun kommer til å fortsette med å fikse neglene hjemme.