– Flere tør å ta kontakt
Antall henvendelser til hjelpelinjen for vold i nære relasjoner økte med 20 prosent i 2024.
Nye tall fra VO-linjen viser at tjenesten mottok 5137 samtaler i løpet av 2024, en økning på 20 prosent fra året før.
– Flere henvendelser betyr ikke nødvendigvis større omfang, men at flere faktisk tør å ta kontakt, sier prosjektleder for Vold- og overgrepslinjen Julie Haatuft.
VO-linjen er en hjelpelinje for alle som opplever vold og overgrep i nære relasjoner.
Et spesielt år
– Det er vanskelig å si hva økningen dreier seg om. Det siste året har vært spesielt, med mange partnerdrap og stor mediedekning rundt temaet, noe som kan føre til at flere kontakter oss med bekymring for seg selv eller andre, sier Haatuft.
Hun trekker frem at oppmerksomhet rundt temaet gir flere unge kunnskap, og bedre forståelse for om en relasjon de selv er en del av ikke er god.
Tallene viser en generell økning i antall henvendelser, både via telefon og chat, som gjelder pågående vold.
Lav terskel
Flesteparten av de som tar kontakt med VO-linjen er selv utsatt for vold.
– De fleste som kontakter oss lever i flere former for vold på samme tid, og har ofte levd i det ganske lenge, forklarer Haatuft.
Alle som tar kontakt er anonyme.
– For mange er VO-linjen en lavterskel inngang til å drøfte hva som finnes av hjelpetiltak. Mange lurer på om det de opplever er alvorlig, om de er utsatt for vold og hva de kan gjøre.
Ønsket utvikling
En jevn økning i saker som omhandler vold i nære relasjoner kan også ses hos politiet.
I Sør-Øst politidistrikt huket 716 saker av i kategorien familievold i 2024. 392 saker omhandlet mishandling i nære relasjoner.
– Vi vet ikke om dette handler om en reell økning i samfunnet, eller om at fokuset vårt er mer innrettet mot disse sakene, sier forebyggende koordinator for familievold og seksuallovbrudd i Sør-Øst politidistrikt, Borghild Bjerketvedt.
Krisesentersekreteriatet viser til at økende antall kan knyttes til avdekking av mørketall, og ikke en reel økning av vold. Utviklingen er derfor ønsket.
Et problem som krever samarbeid
– Vold i nære relasjoner er et kriminalitetsfelt som rammer flere enn vi tror, og politiet er en viktig brikke i det forebyggende arbeidet. Samtidig er vår tjeneste i stor grad reaktiv, og vi er derfor helt avhengig av samarbeid, forklarer Bjerketvedt.
Som del av politiets arbeid finnes beskyttelsestiltak for å forebygge nye krenkelser, og heve livskvaliteten til menneskene som er rammet. Omvendt voldsalarm et av tiltakene, som etter lovendring 8.april 2024, i større grad tas i bruk.
– Erfaringen er at det er et virkningsfullt tiltak. Mange utsatte opplever det som trygt å ha et ekte friområde. For de som får på seg lenken er den med på å regulere atferd.
Det finnes hjelp
Til tross for økende antall henvendelser finnes fortsatt store mørketall.
– Voldutsatte som ennå ikke har tatt kontakt med hjelpeapparatet skal vite at det finnes hjelp. På VO-linjen kan du være helt anonym og ta kontakt hele døgnet. Du kan få råd og veiledning fra fagpersoner, i tillegg til god informasjon om øvrig hjelpeapparat, forklarer Haatuft.
- VO-linjen. VOlinjen Telefon 116 006
- Unge relasjoner. For deg som lurer på om du er i en usunn relasjon.
- Krisesenter. Krisesentertilbudet - krisesenter.com
- Støttesenter for kriminalitetsutsatte. Støttesenter for kriminalitetsutsatte - Politiet.no Telefon 80 04 00 08
- Politiet. Telefon: 02 800 / 112
- Dixi Ressurssenter. LANDETS OVERGREPSMOTTAK. Telefon 22 44 40 50
- Nok-senteret Noksentrene – Oversikt over hvor du finner et Nok.-senter Telefon 94 81 43 85
- Alternativ til vold. www.atv-stiftelsen.no Telefon 22 40 11 10
- Kirkens SOS. Telefon 22 40 00 40