Hvit januar: – Alkohol øker risikoen for mer enn 200 sykdommer
Flere kaster seg på trenden "hvit januar" og spesielt unge har økt interessen rundt temaet.
Ett nytt år betyr for mange en ny versjon av seg selv. I den anledning kickstarter flere det nye året med en hvit måned, altså null alkohol i en måned. Organisasjonen Av-og-til jobber med å spre kunnskap om alkohol, og de vil redusere de negative følgene som alkohol bringer med seg.
Øker bevissthet
Kommunikasjonssjef for Av-og-til, Eli Marie Stavlund mener det er positivt at flere velger en hvit måned.
– Vi ser en økning fra hvert år, også i mediene. Så trenden er åpenbart populær, sier Stavlund.
– Det blir mye alkohol i julen, så jeg tror mange synes det er godt å ta en pause på nyåret, legger hun til.
Stavlund mener også at flere, og spesielt unge har blitt mer bevisst på de negative effektene alkohol har. Videre forklarer hun at en hvit måned faktisk gjør folk mer reflekterte rundt alkoholinntaket sitt.
– Vi ser at etter en hvit måned drikker folk ofte mindre, fordi de får et mer bevisst forhold til eget alkoholbruk. Trenden har mange positive effekter både fysisk og psykisk, formidler Stavlund.
Alkoholbruk blant unge
Frøydis Enstad forsker på ungdom og deres alkoholbruk. Hun forteller at ungdommen drikker mindre enn før, og at trender som "hvit måned" kan understøtte denne utviklingen.
– Jeg tenker at slike trender forteller oss noe om hva som er akseptert i samfunnet. Særlig når man ser seriøse nyhetsbyråer skrive om det. Når en slik trend får fotfeste i kulturen, kan man tenke at det er kulturelt akseptert å drikke mindre. Før var nesten den eneste legitime begrunnelsen for å ikke drikke alkohol, at du var gravid eller hadde noen i familien som slet med alkoholmisbruk.
Enstad er positivt til trenden og mener at trenden kan bidra til å redusere både drikkepress og alkoholinntaket.
– Når flere snakker om det, så bidrar det til at flere synes det er greit. Dagens ungdom vurderer dessuten alkohol som et farligere stoff enn det ungdommer gjorde for et par tiår, sier hun.
Videre forklarer Enstad at flere tror at ungdom vil bytte ut alkoholen med et annet illegalt rusmiddel, hvis man kutter ned på alkoholen. Dette stemmer derimot ikke.
– Sånn er det ikke. Det er i størst grad i sammenheng med festing og alkohol at andre rusmidler blir introdusert. Blant ungdom er det veldig få som har brukt cannabis eller kokain uten alkohol i tillegg, sier Enstad.