Kontroversiell statsminister på plass i Oslo

Onsdag var palestinske politikere og diplomater på plass i Oslo for å diskutere fred i Palestina. Demonstranter raser mot den palestinske statsministeren og kaller regjeringen hans udemokratisk.

Palestinas statsminister Mohammad Mustafa ved siden av stortingspresident Masud Garahkani. 

Det vanket både varme håndtrykk og sinte protestrop da Mohammad Mustafa besøkte Oslo onsdag formiddag.

Diskuterte tostatsløsning

Anledningen for Mustafas besøk var et fredsmøte i Oslo rådhus. Møtet skjedde på felles initativ fra Norge, EU og Saudi-Arabia.

I en pressemelding skrev Utenriksdepartementet at formålet med møtet i Oslo rådhus var «å identifisere hvilke konkrete skritt de mange landene og organisasjonene som støtter tostatsløsningen kan ta for å sørge for at den blir en realitet».

Møtet skjedde i kjølvannet av et svært blodig år på Gaza-stripen. Flere titalls tusen palestinske menn, kvinner og barn har allerede mistet livet – men tallene kan være langt høyere enn tidligere antatt.

Tidligere denne uken meldte nemlig det medisinske tidsskriftet Lancet at dødstallene blant palestinere kan ha vært underrapportert med så mye som 41%.

Fredsmøtet fant sted i Oslo rådhus onsdag. FOTO: Anders Christian Norum.

En av de helt sentrale aktørene har imidlertid ikke kommet til Norge denne uken. Israel valgte å ikke være tilstede da dørene ble åpnet i Oslo rådhus onsdag morgen.

Det diplomatiske forholdet mellom Norge og Israel har vært på frysepunktet helt siden Norge anerkjente Palestina som selvstendig stat i fjor.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide var likevel entusiastisk før dagens møte.

– Samtidig som vi må fortsette å arbeide for fullt for å få slutt på krigen, må vi arbeide for en varig løsning på konflikten som gir selvbestemmelse, sikkerhet og rettferdighet for både palestinere og israelere, sier utenriksministeren i en pressemelding fra UD.

– Jeg er veldig glad for at statsminister Mustafa kommer for å forklare hvilke planer og behov den palestinske regjeringen har.

Protesterte mot palestinsk minister

Palestinas statsminister Mohammed Mustafa var nemlig en av dem som tok turen til det vintermørke Oslo.

Etter møtet i rådhuset dro Mustafa videre til Stortinget, hvor han ble tatt imot av stortingspresident Masud Garahkani.

Stortingspresident Masud Garahkani tar imot den palestinske statsministeren Mohammad Mustafa på trappen
utenfor Stortinget onsdag. FOTO: Anders Christian Norum

Men flere pro-palestinske demonstranter hadde samlet seg i regnværet for å protestere mot Mustafas besøk. Demonstrantene mener at statsministeren ikke har noe demokratisk styringsgrunnlag i Palestina.

– Vi er misfornøyde med dette besøket, sier demonstrant Foad Nasser (43) til Journalen.

Han mener norske politikere bør gjøre mer for å legge press på den palestinske statsministeren. Det har nemlig ikke vært lyst ut parlamentsvalg på den palestinske Vestbredden siden 2006.

Demonstranter møtte opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot Mustafas besøk. Fra venstre: Tarik Farhan (54) og Foad Nasser (43). FOTO: Anders Christian Norum.

– Disse menneskene representerer ikke det palestinske folket. De undertrykker journalister og fredsaktivister på Vestbredden, sier Nasser.

Hannah Myhre er journalist og student i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo. Til Journalen forteller hun at den politiske konflikten i Palestina har dype røtter.

– Mustafas parti har styrt Vestbredden lenge, men det er mange palestinere som tror at partiet hans ville ha tapt dersom et valg hadde blitt lyst ut nå. Dette er en konflikt som begynte før oktober 2023, sier hun.

Oslo-løsning forsøkt tidligere

Det er ikke første gang at konflikten mellom Israel og Palestina har blitt forsøkt løst i Norge. I 1993 møttes representanter fra både Israel og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) til samtaler i Oslo.

Resultatet ble Oslo-avtalene: to avtaler som skulle dempe konfliktnivået i Midtøsten.

Demonstranter uttrykte høylydt sin misnøye utenfor Stortinget onsdag 15. januar 2024. FOTO: Aners Christian Norum.

Gjennom avtalene forpliktet PLO og Israel seg til en gjensidig anerkjennelse - Israel anerkjentet at PLO representerte det palestinske folket, og PLO anerkjente Israels rett til å eksistere.

Avtalene var kontroversielle både i Palestina og Israel.