Norsk filmvår

Kan 2025 bli et like bra filmår for norsk film som 2024? 8. januar ble vårens norske filmnyheter presentert på Cinemateket. Mathilde Wedde (27) og Nora Gjestvang (26) har som mål å se så mange filmer som mulig.

Bildet viser utsiden av Vega kino

Mathilde Wedde (27) og Nora Gjestvang (26) driver Tiktok-kontoen “Chikkflikk”. Her tar de med følgerne sine på kinobesøk. I år er målet deres å se hele 52 filmer på kino. 

Kort oppsummert
  • 12 nye norske filmer ble presentert under Filmvåren 2025.
  • Mathilde Wedde (27) og Nora Gjestvang (26) deler kinoturer og filmopplevelser med sine følgere.
  • Terez Hollo-Klausen i Norsk filminstitutt mener 2025 ser ut til å bli et godt år for norsk film.
Bildet viser to jenter som smiler
Jentene mener det skal godt gjøres at 2025 blir et like godt filmår som 2024. Foto: Liv Kinsella

To poler i norsk film

Hva er deres forhold til norsk film?

– Jeg føler det er to poler som står ut i norsk film. På den ene siden har man katastrofefilmer eller typiske blockbustere, og på den andre siden er det kunstfilmer, sier Gjestvang. 

–Vi prøver å være så lite like Hollywood som mulig. Norge har en mer nær og nøktern tilnærming, sier Wedde.

Jentene gleder seg til de norske filmene som kommer i 2025, men mener det kan bli vanskelig å måle seg med filmåret som har vært. 

– Det var helt vilt mye bra norsk film i 2024. Jeg forventer ikke det samme for 2025, men jeg håper på å bli motbevist, sier Wedde. 

Bildet viser plakat av filmen "Kjærlighet"
"Kjærlighet" var den siste filmen i trilogien til Dag Johan Haugerud i 2024. Foto: Liv Kinsella

Oppfordrer unge til å se mer film

Wedde og Gjestvang deler sine filmopplevelser på sosiale medier, og håper dette initiativet kan bidra til at flere unge velger å se mer film på kino. 

– Ideén var å se så mye film som mulig, vi elsker det. Det er veldig gøy å dele det med andre, sier Gjestvang. 

Terez Hollo- Klausen, avdelingsdirektør for kunstnerisk vurdering, utvikling og publikum i Norsk Filminstitutt sier at det er flere som forsøker å nå ut til det unge publikummet gjennom film. 

Bildet viser dame som smiler
Terez Hollo-Klausen sier det er mye som tyder på at norsk film kan få oppmerksomhet i 2025. Foto: Norsk filminstitutt

– Det er en liten nøtt å få unge mennesker på kino. Konkurransen om unge sin oppmerksomhet gjelder for flere kulturfelt, de har mye tilbud rettet mot seg, sier Klausen. 

Bredt og sammensatt tilbud av filmer

Terez Hollo-Klausen presenterte de nye filmene på Cinemateket den 8. januar. Hun legger vekt på at det er et bredt og sammensatt tilbud av filmer, med stor geografisk spredning over hele Norge, og utenfor Norges grenser. 

– Vi er glad for at publikum kan se filmer fra ulike steder, med ulike sjangere og regissører, sier Klausen.

12 filmer ble presentert under Filmvåren 2025, blandt disse er “Den stygge stesøstera” av debutregissør Emilie Blichfeldt. Klausen beskriver filmen som en rå utgave av Askepott-historien, med tydelig inspirasjon fra brødrene Grim. 

Norsk animasjonsfilm vil også kunne ses på kino i år. “Kaptein Sabeltann og grevinnen av Gral” av regissører Rasmus Sivertsen, Yaprak Morali og Are Austnes er en av vårens animasjonsfilmer. For et litt eldre publikum kommer animasjonsfilmen “Spermageddon” av Tommy Wirkola og Rasmus Sivertsen. 

Kan bli like vellykket som 2024 

Tror du at 2025 kan bli et vellykket filmår for norsk film?

– Vi kan håpe. Det er mye som tyder på at vi starter godt. Det er mye gode festivalutvelgelser allerede, sier Klausen

Trond Kvig Andreassens dokumentar “Solistene” har sikret seg plass på Goteborg filmfestival, en av nordens største filmfestivaler. Samtidig er Emilie Blichfeldts “Den stygge stesøstera” tatt ut til både Berlin filmfestival, og Sundance. Her i Norge skal Arild Østin Ommundsens film “Alt skal bort” åpne Tromsø filmfestival.