TV-ens bortgang

TV-sesongen er godt i gang, og de folkekjære konseptene er tilbake på skjermen. Likevel er det mange som velger bort lineær-TV, til fordel for strømmetjenester.

En stor TV mellom to planter, som viser The Voice. Bildet er tatt i øyeblikket dommerne snur seg for første gang.

The Voice er en av seriene man kan se i beste sendetid denne vinteren.

Forskning fra SSB viser til at det har vært en generell nedgang i lineær-TV-titting fra 1991. For åtte år siden så nesten 60% på lineær-TV, mens det i dag er under halve befolkningen.

Veldig sosialt

Marit Haldar, professor for sosiologi ved OsloMet, mener vi holder på å avvikle noe uten å se hvor stor påvirkning det har på samfunnet.

 – Jeg tror TV-titting er et veldig viktig samlingspunkt. Det var jo dette som skapte hjørnesofaen, forteller hun.

Marit Haldar står foran en bokhylle og smiler vagt til kamera.
Foto: Regine Sollid
Marit Haldar jobber som sosiologiprofessor ved OsloMet, og har tidligere forsket på Barne-TV.

TV-en har samlet familie og venner i mange år. Haldar mener at vi likevel påvirkes annerledes i dag, ettersom vi har fullmakt over hva, hvor og når vi skal se serier. Strømmetjenester kan skape et internt fellesskap i husstanden, dersom man fysisk ser serier sammen. Gjennom å se på lineær-TV føler man at man er en del av et fellesskap, uavhengig av om man ser det sammen med andre. Tanken på at mennesker fra hele landet ser på akkurat det samme som deg til akkurat samme tid, gir en følelse av tilhørighet.

Ingen mengderegulering hos strømmetjenestene

Når flere episoder ligger tilgjengelig, og det kun er noen sekunder ventetid før neste spilles av, er sannsynligheten for å kun se én episode relativt lav. Journalen har snakket med student Charlotte Stensbråten (19), som selv har slitt med fokus grunnet skjerm.

–  Et fast tidspunkt å se serie vil kanskje gi hverdagen litt mer struktur. Da kan jeg jobbe effektivt frem til en satt tid, i stedet for å ta pause når jeg vil. Da blir man fort sittende og se på serie.

Charlotte Stensbråten.
En MacBook med Netflixlogoen på skjermen. Macen er plassert på et rutete teppe, i et mørkt rom.
Foto: Regine Sollid
Pc og nettbrett har bidratt til at strømmetjenestene er enda mer tilgjengelige.

Kjersti Lerdalen (51) og Yngvil Cordtsen (54) har merket serietittingens påvirkning på hverdagen.

–  Dersom jeg tar opptak av serier sånn at jeg har flere episoder å se, ender jeg ofte opp med å se på TV lenger enn jeg burde, sier Lerdalen.

Cordtsen forteller at spørsmålet «Kan vi ikke se én til?» ofte dukker opp, og fører til at man legger seg senere enn ønskelig.

Møtestedene forsvinner

 De siste årene har det vært mye snakk om fleksibilitet i egen hverdag, og det har blitt viktig for oss å kjenne på frihet til å ta egne valg. Dette kan man se på TV-rutiner, i tillegg til arbeidshverdag og handlevaner. Matvarer levert på døra mens du har hjemmekontor var ikke et realistisk scenario for ti år siden, kontra i dag.

–   Vi avvikler alle naturlige møteplasser i samfunnet og setter opp ensomhetsbenker som erstatning, forteller Haldar. Hun mener vi kan være på vei mot en mer splittet nasjon.

Stikkord