Budsjettkutt i bydel Alna: — Må tenke kreativt
Budsjettkutt i bydel Alna kan føre til en usikker fremtid for Tveten kultur- og aktivitetsgård på Tveita. Japansk festival og andre arrangementer faller bort som følger av dette.
På den tomme plassen på Tveten gård skulle det vært fullt av mennesker, dekorasjoner, japansk mat og musikk om bare noen få måneder. På grunn av budsjettkutt i bydel Alna er det stor usikkerhet rundt fremtiden til Tveten gård og de mange arrangementene de har for nærmiljøet.
Bydel Alna sitt forslag om budsjett for 2025-2028 kan bety kroken på døra for kultur og aktivitetsgården Tveten gård. Som følger av dette budsjettkuttet har stillingen som Gårdsbestyrer blitt gjort overtallig. Det vil si at all driften på gården faller på de få ansatte og mange frivillige.
Dette budsjettet er i følge bydelens hjemmesider et historisk stramt budsjett og dette får frivillige og nærmiljøet kjenne på.
På senvåren skulle Joakim Rishaug og kona Yuki arrangere japansk festival på gården for tredje gang. Men på grunn av budsjettkutt og omprioriteringer i bydelen må dette prosjektet skrapes.

Den japanske festivalen ble satt i gang for å tiltrekke seg enda flere mennesker til Tveten gård og for å vise frem den japanske kulturen. Det var hovedsakelig Yuki som sto for å samle det japansk miljøet og satt i gang festivalen.
— Det har vært veldig god respons, den eneste negative responsen er at det har vært for mye folk, forteller Joakim.
Mistet viktig bindeledd
På det siste møtet i bydelsutvalget ble det lagt frem at gårdsbestyrerstillingen på gården har blitt gjort overtallig fordi politikken ikke la inn lønnsmidler i budsjett til denne stillingen.
Så langt har det ikke kommet noen alternativ løsning på dette annet enn at kulturetaten legger til grunn at de ønsker å videreføre 50% av lønnen til gårdsbestyrer. Dette fører til en usikker tid for gården og frivillige som ikke vet hva som kommer til å skje fremover.
— Det er fryktelig mange frivillige tiltak på gården som bare trengte det ene kontaktpunktet på gården, når det forsvinner snurrer ikke hjulene lenger, sier Joakim.
Joakim forteller at det er synd at arrangementer med mange folk som krever mye planlegging faller bort på grunn av mangelen på gårdsbestyrer på gården. Denne stillingen var viktig for frivillige som trengte noen å sparre med og få hjelp fra. Usikkerheten som nå preger nærmiljøet kan gjøre at det de frivillige hadde planlagt kan falle bort.
— Det er mest synd at uansett hva resultatet blir så er dette året ganske punktert og da blir det vanskeligere å starte ting opp igjen, sier Joakim.
Marianne Helle er tidligere leder i Tveten Gårds Venner og startet språkkafé på gården som et tilbud for de som vil lære språk. Det var slik hun møtte Yuki som ble hennes første elev og som senere ble gjentagende frivillig på gården. Hun har også startet en egen forening kalt INNENFORSKAP! hvor målet er å bekjempe utenforskap i nærmiljøet.

Hun forteller at gjennom hele året rullerer det mellom ulike foreninger og organisasjoner som arrangerer alt fra søndagskafe til store konserter.
— Det er veldig bra for å forebygge ensomhet for de som bor i nærheten, sier Marianne.
Gårdsbestyreren ordnet alt av utlån av lokaler, utstyr, utleie i helgene og han holdt orden på alle de ulike frivillige lagene som samarbeider med gården. Uten denne stillingen må de ulike arbeidsoppgavene fordeles på andre, noe som setter kjepper i hjulene og gjør planleggingen av arrangementer vanskeligere.

— Det er enklere å ha en person å forholde seg til, nå må vi tenke mer kreativt. Det er synd at kommunen ikke så hvor mye godt det gjorde for folk som bor her, forteller Marianne.
Torill Gulbrandsen, kommunikasjonssjef for bydel Alna, forteller at de er veldig opptatt av nærmiljøet i Bydel Alna og at en av bydelens prioriteringer har vært å sikre at aktivitetene på gården opprettholdes.
— Det arbeides med å lage et forslag til en mer bærekraftig og langsiktig modell for ivaretakelse av Tveten gård som en åpen møteplass som legger til rette for kulturell aktivitet og frivillighet, sier Guldbrandsen.