Egenandelsprosenten har endret markedet:– Økt konkurranse
Med en medianpris på rundt 8,7 millioner kroner i 2023, er boligprisene i Røa betydelig høyere enn byens gjennomsnitt. Nå etter endringene i egenkapitalprosenten som kreves er det flere førstegangskjøpere som prøver å finne seg bolig.
Røa er et nabolag i Vestre Aker, og det er et av flere nabolag som mange ser på som idylliske i vestkanten av Oslo, rett ved marka og akkurat langt unna sentrum. Dette ser vi reflektert i boligprisene. Den totale medianprisen på Røa lå på rundt 8,7 millioner kroner i 2023 ifølge Oslo kommune sine bydelsfakta, dette er høyere enn gjennomsnittet i Oslo, som ligger på rundt 5,1 millioner kroner.
Samtidig er det også tydelig at Røa har fått mye investering. Røa Torg som ligger rett ved T-bane stoppet, viser stolt fram en modell av planen i midten av kjøpesenteret,i midten av modellen ligger en pokal som presenterer at de vant årets bylivsprosjekt i 2021 av OMA awards.
– Området har blitt veldig fint, det har vært mye utvikling, sier Julie Bekkhus som har vokst opp i Røa. Hun har ikke tenkt mye på å kjøpe seg egen bolig, men har fortsatt lagt merke til at prisene er svært høye.

Flere kommer seg ut i markedet
Egenandelsprosenten endret seg fra 15 til 10 prosent 1. januar 2025.
André Kallåk Anundsen er en boligforsker tilknyttet Housing Lab ved OsloMet, han forklarte til VG i desember at endringen vil gjøre det lettere for mange å komme seg inn på markedet, samtidig forklarte han at prisene dermed vil stige enda mer.
– Flere vil komme raskere ut i markedet. Men da vil også prisene stige enda mer, fordi flere slåss om de samme boligene.
Samtidig er det også fortsatt høye krav for å kunne kjøpe seg en bolig i Oslo, særlig i områder som Røa. Du kan ikke låne mer enn fem ganger din årsinntekt, og må tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng. Det fører til at det kreves en årsinntekt på rundt 1,7 millioner kroner for å kunne kjøpe en bolig til medianprisen i 2023 på Røa.
DNB Eiendom Røa sitt kontor ligger ved krysset i Røa. På utsiden av lokalet har de som de fleste meglerkontor bilder av ulike boliger i området, men også lengre unna. Blant annet en leilighet på Frogner til 23 millioner, men også en litt billigere hytte til 1,7 millioner. Det er tydelig at dette er eiendom i en litt høyere prisklasse.
Asya Bicak er eiendomsmegler på DNB Eiendom Røa. Hun startet i september, men har allerede lagt merke til betydelige endringer i markedet. Hun mener disse endringen kom hovedsakelig på grunn av endringen i egenkapitals prosenten.
Førstegangskjøpere
Aysa Bicak mener som Anundsen at endringene har gitt flere førstegangskjøpere mulighet til å komme seg inn på markedet.
Samtidig peker hun på at det nå er økt konkurranse på boliger som ligger under medianprisen.
– Det er jo sjelden at man finner noe her som er under fire millioner. Så når det først kommer ut en bolig som er til den prisklassen, så blir det jo mange som deltar på visning.
Hun forklarer at en visning med tjue stykker, hadde kun syv når den samme boligen ble solgt i 2018.
– Veldig dyre boliger tar jo mye lengre tid, mens boliger på rundt fire til åtte millioner, går ganske raskt.
Når det kommer til de som skal kjøpe bolig i Røa sier Bicak de ofte har noen felles trekk. Ofte er det familier som har bodd i leilighet over en lengre periode, og nå vil flytte til noe større, de ønsker da hovedsakelig enebolig eller tomannsbolig, hage er noe som ofte også er viktig.
– Når det kommer til førstegangskjøpere, så er det jo ofte bare nærhet til T-bane.
– Folk vil ha noe som er litt privat, samtidig som det er sentralt, forklarer hun
Området i Røa har også stor betydning sier Bicak.
– for eksempel på Olaf Bulls vei der legges det sjelden ut boliger. Så når det først legges ut en bolig der, blir det veldig attraktivt, med mange som drar på visning.
Hun mener fortsatt at boligmarkedet i Røa er mildere enn det i Oslo-sentrum.
– Hvis du skulle ha solgt en lik bolig i Oslo sentrum og her, så hadde den jo vært mye dyrere, og den hadde gått mye raskere.

Problematiske
Einar Baggerud bor selv i Bærum blant annet på grunn av boligprisene, han mener selv at boligprisene i Røa kan være problematiske.
– Vi priser ut mennesker med forholdsvis gjennomsnittlige yrkesårslønner, da. Særlig hvis du ikke har foreldre herfra, eller får god hjelp hjemmefra, sier han.
– Det er jo nesten ingen sykepleiere eller lærere. Det er bare leger, advokater og ingeniører rundt, mener Bagerup.
Han mener det er flere faktorer som gjør området så populært.
– Det er nærme marka, det er litt mer åpnet. Du er ikke midt i gryta. Samtidig er det fortsatt veldig lett å komme seg til de sentrale områdene.
Fremtiden
Bicak mener at området kan bli enda mer ettertraktet i fremtiden.
– Jeg ser at mange flere på Røa ønsker å investere i nybygg. De nye byggene som kommer her, tror jeg kommer til å ha stor effekt, både på verdien av området, men også på etterspørselen.