– Største inngrepet i Østmarka på flere tiår

Statsforvalteren i Oslo og Akershus vedtok at det skal bygges skogsbilvei i hjertet av Østmarka. Dette til tross for at lokalpolitikerne i Lørenskog flere ganger har stemt nei til forslaget.

Dammydalen dekket i snø

Her i Dammyrdalen skal det bygges skogsbilvei.

Østmarka hviler stille og rolig under et grålig himmelteppe. Lyset fra dagen kjemper seg gjennom skyene og kaster et dempet skjær over de snøkledde omgivelsene.

Gjennom det hvite landskapet kommer en grønnkledd skikkelse trillende på sykkel. Vanter og øremuffer er på, nå som vinteren har meldt sin tilbakekomst.

MDG-politiker Kristoffer Robin Haug trer av sykkelen og titter rundt i skogen han nærmest har vokst opp i.

­­– Vi badet her i elva om sommeren da jeg var liten. Jeg har gått mye på ski i akkurat de områdene som skal hogges nå. Dette er min barndomsskog, og den skal bli fabrikk, liksom.

Kristoffer Robin Haug som triller sykkel fra siden
Kristoffer Robin Haug har vokst opp i Bjørndalen, rett ved Østmarka. Foto: Hedda Hagaeie Tyribakken.

Haug jobber aktivt for å redde skogen i Østmarka. Og redningsaksjonen har vært lang.

I mai i fjor stemte et klart flertall av politikerne i Lørenskog "nei" til søknaden om utbygging av skogsveien.

14. februar i år valgte derimot Statsforvalteren i Oslo og Akershus å omgjøre avslaget til Lørenskog kommune.

– Det er trist om næringsaktører kan snike seg unna alt av lokaldemokrati og markalov, bare fordi én del i Statsforvalteren syntes det var en fin idé å bygge vei likevel, sier en fortvilet Haug.

Ministeren svarer

Det er bare en knapp uke siden Haug løftet saken på Stortinget. Da sto MDG-politikeren ansikt til ansikt med landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Stortingsbygningen fra forsiden
Stortinget er åstedet for mange politiske kamper. Foto: Mathilde Bjerk.

– Vil statsråden lytte til lokaldemokratiet og i det minste sørge for at kommunen får søknaden tilbake, og kan behandle denne på nytt?

Slik lød Haugs første spørsmål.

Landbruksminister Sandtrøen takket pent for spørsmålet og svarte at Statsforvalteren har plikt til å oppheve kommunens vedtak dersom det bygges på feil rettsanvendelse.

Sandtrøen konkluderte også med at Statsforvalterens vedtak er endelig.

Uriktig rettslig grunnlag

Statsforvalteren mener at Lørenskog kommunes avslag bygger på en uriktig forståelse av regelverket.

De skriver at veien oppfyller kravene til et bærekraftig skogbruk etter skogbruksloven, og er lovlig etter landbruksveiforskriften.

Statsforvalterens kontor
Statsforvalterens kontor finner man i Oslo sentrum. Foto: Rebecca Maria Hofmann Jørgensen.

Selskapet som har søkt om utbyggingen, Losby Bruk, sier til NRK at god veidekning er viktig for å kunne drive hensynsfullt skogbruk.

– Forholdene ligger mye bedre til rette for at vi kan redusere flatehogst hvis vi har veidekning, sier skogsjef Erling Bergsaker i Losby Bruk til NRK.

Klage til sivilombudet

Østmarkas Venner og Naturvernforbundet har levert inn en felles klage til Sivilombudet. Her retter de sterk kritikk mot grunnlaget for Statsforvalterens omgjøring.

– Statsforvalteren har overkjørt kommunestyret i Lørenskog, som to ganger har avslått at veien skal bygges. I Statsforvalterens vedtak er det en rekke feil og mangler i saksbehandlingen og lovforståelsen, sier lederen av Østmarkas Venner, Helga Gunnarsdóttir.

– I Statsforvalterens omgjøring er det mangelfull utredning av veiens konsekvenser for naturmangfold, landskap, og friluftsliv, fortsetter Gunnarsdóttir.

Helga Gunnarsdóttir, styreleder i Østmarkas venner står i sollyset i skogen
Helga Gunnarsdottir er leder for 4300 medlemmer i Østmarkas Venner. De melder på sine sider at veibyggingen vil være det største inngrepet i Østmarka på flere tiår. Foto: Ingvill Alessandra Bøe Stenseng.

Stor politisk motstand

For bare ett år siden ble Østmarka Nasjonalpark opprettet. Den dekker store deler av Østmarka, men ikke området der veien skal utbygges.

Det er mange som reagerer på at det nå kommer en fire kilometer lang bilvei, rett ved den nye nasjonalparken.

Blant dem er Lørenskogs ordfører, Amine Mabel Andresen (H).

– Området er rett ved vår nyeste nasjonalpark, og det er uforståelig at et område like ved ikke vurderes som å ha den samme store betydningen, sier hun.

Amine Mabel Andresen
Lørenskogs ordfører, Amine Mabel Andresen, er sterkt kritisk til Statsforvalterens avgjørelse Foto: Farid Dino Omer / Lørenskog kommune.

– Det er også uforståelig at statsforvalter overstyrer lokaldemokratiet på denne måten, sier Andresen.

Også partiet Venstre stiller seg svært kritisk til statsforvalterens omgjøring.

— Det er å latterliggjøre Markaloven når staten på denne måten driver fram den største nedbyggingen av natur i Østmarka på mange tiår, under ett år etter at Østmarka nasjonalpark ble opprettet. Det sier miljøpolitisk talsperson for Venstres Ola Elvestuen.

Skogens ro

Tilbake i Østmarka dytter Kristoffer Robin Haug ned sykkelstøtten. Han parkerer på plassen foran Mariholtet Sportsstue, akkompagnert av fuglesang fra trærne rundt.

Kristoffer Robin Haug som forklarer kartet i Østmarka
Kristoffer Robin Haug mener at Statsforvalterens omgjørelse er i strid med regjeringens løfte om å vektlegge lokaldemokratiet. Foto: Hedda Hagaeie Tyribakken.

Den fire kilometer lange og seks meter brede veien skal bygges et stykke videre inn i skogen.

– Det man nå skal ødelegge er de uberørte områdene. Det er vanskelig å si hva konsekvensene blir for dyrene som har etablert livene sine i den delen av marka, sier han.

– Hvis jeg var en tiur, så hadde ikke jeg drevet med tiurleik midt i en skogsbilvei, smiler Haug.

Vel inne i varmen på Mariholtet Sportsstue, brer dunkel jazz seg ut i lokalet. Den innbydende duften av fersk bakst ønsker besøkende velkommen.

Kristoffer Robin Haug inne i Mariholtet sportsstue
Mariholtet Sportsstue befinner seg en times gåtur fra Ellingsrud i Oslo. Foto: Hedda Hagaeie Tyribakken.

Noen titalls glade turgåere har allerede funnet seg til rette i sportsstuen. Skogen rundt blir flittig brukt til friluftsaktiviteter.

Haug sier at naturopplevelsen ikke blir den samme hvis en massiv bilvei bygges i hjertet av skogen.

– Man bruker begrepet "økosorg" i disse dager, om tap av naturen man ikke får tilbake. Jeg tror ikke jeg er den eneste som kjenner på den sorgen.

Før Kristoffer Robin Haug forlater skogens ro til fordel for en hektisk hverdag, slår han fast at dette er en sak som er verdt å kjempe for.

– Vi skal prøve å snu enhver stein for å stanse denne utbyggingen. Slaget er på ingen måte tapt.

Elv i Østmarka
Foto: Hedda Hagaeie Tyribakken.