Mer enn bare fotball: –Det er en klisjè, men den er helt reell
I starten av april møtte Vålerenga kvinner det palestinske kvinnelandslaget på Intility Arena i Oslo.
Vålerenga fotball skriver på sin hjemmeside at de ønsker å vise solidaritet til landet og å bidra til at det palestinske landslaget får møte internasjonale motstandere på fotballbanen.
Inntektene går til Gaza
Det ble solgt 2134 billetter til denne vennskapskampen. På tribunen var det overvekt av palestinske flagg og skjerf.
Ifølge NFF går billettinntektene uavkortet til fotballaktivitet for barn i Gaza. Fokuset er å motvirke utfordringene barna opplever som følge av krig og fordrivelse.
Bak dette står organisasjonen Phoenix, i samarbeid med NFF og det palestinske fotballforbundet. Organisasjonen Phoenix er en selvstendig organisasjon fra Palestina som jobber for å oppfylle samfunnets sosiale, økonomiske og politiske behov.

Sterkt møte
Vålerenga spiller Eline Hegg merket stemningen på tribunen fra start til slutt. Hun beskriver stemningen som fantastisk og takker publikum for støtten. Hun understreker også at det ikke var fotballen som var i fokus denne dagen.
– Det var sterkt å se hva det betydde for spillerne, sier Hegg.
Hun forteller om en leken og lett stemning blant spillerne, men at flere spillere og trenere var rørt etter kampen.
– En av spillerne lurte på om vi likte Ronaldo eller Messi, sier Hegg.

– Sport er et universelt språk
For det palestinske landslaget er dette mer enn bare fotball.
– Utøverne representerer seg selv, familier og folk som har drømmer og håp om en bedre framtid, sier talsperson for PFA Dima Said.
Det palestinske landslaget har kjent på flere begrensninger som gjør det vanskelig å skape god kjemi innad i laget, blant annet bevegelsesbegrensninger for spillere og trenere. Said er derfor klar på at en viktig del av kampen for frihet i hjemlandet er å representere Palestina på et internasjonalt nivå.
– Dette er vår måte å yte motstand på og vise vår styrke og utholdenhet som som palestinere i møte med okkupasjonen. For vi mener at sport er et universelt språk, og det snakker til alle, sier Said.
Hun forteller at mange av spillerne er slitne og at de ikke fikk samlet laget før kvelden i forveien.
– Spillerne opplever et stort press. De er stolte av å være på landslaget, men samtidig er det et stort ansvar, forteller Said.
Takknemlige for muligheten
Palestinaspiller Florencia Savedra mener fotballen er spesielt viktig nå, gitt situasjonen i Palestina. Hun forteller at det betyr mye å være på plass i Norge.
– Støtten vi fikk av publikum var viktig, mange av jentene er langt vekk fra både familie og venner. Vi er så takknemlige for denne muligheten, sier Florencia Savedra.
Palestinaspilleren understreker at det er viktig å fortsette å delta på slike kamper og vise tilstedeværelse.
– Det å komme hit og spille fotball er en måte vi kan stå opp for Palestina på - gjøre oss synlige, både i idretten og i livet generelt, sier Savedra.

Tett samarbeid
– Vi har vært tett på det palestinske Fotballforbundet gjennom en årrekke. Å få de opp hit og vise solidaritet på andre måter enn å hele tiden dra ned dit er viktig, sier president i Norges fotballforbund Lise Klaveness.
I 2024 ga NFF en million kroner til hjelpearbeid i Palestina. Pengene går til et fotballprosjekt for internt fordrevne barn i alderen 9-14 år i Gaza. NFF skriver at ved å støtte prosjektet i Gaza vil fotballforbundet bidra til å gi barn og unge en mulighet til å gjenoppbygge mental og fysisk styrke.
– Det handler om bevisstgjøring og solidaritet, sier Klaveness.
President i det Palestinske fotballforbundet, Jibril Rajoub, var også til stede under vennskapskampen. Rajoub har vært president i det Palestinske fotballforbundet siden 2006. Rajoub har brukt sin rolle til å fremme palestinske rettigheter på internasjonalt nivå og uttalte i et intervju med Al Jazeera i 2024 at "idrett er en del av vår motstand".
– Jeg satt på tribunen med Jibril Rajoub, han sier at fotball er alltid viktig, men at i disse tider er den enda viktigere. Det er en klisjé, men den er helt reell, sier Klaveness.

