Nært&fjernt – SISTE NYTT
NÅ: Spansk konge blir portugisisk doktor
Spansk konge blir portugisisk doktor
15.25: Spanias konge, Kong Felipe VI, ble tildelt en utmerkelse under et offisielt besøk i Portugal. Det melder det danske kongehusmagasinet Billed-Bladet.
Den spanske monarken nå kan smykke seg med tittelen æresdoktor "doctor Honoris Causa" fra Universitetet i Coimbra.
Tildelingen fant sted under en høytidelig seremoni ved det universitetet, hvor også Italias president, Sergio Mattarella, ble æresdoktor.
Ifølge Billed-Bladet fikk kong Felipe tittelen fra Det juridiske fakultet, mens president Mattarella mottok sin tittelen fra Det økonomiske fakultet.
Det var Portugals president, Marcelo Rebelo de Sousa, som sto for overrekkelsen
Ungarsk lovforslag vil begrense sivilsamfunnet
15.24: Den ungarske regjeringen vil innføre en lov som tillater å overvåke, begrense og straffe organisasjoner som blir ansett som en trussel mot landets suverenitet, ifølge NRK.
Lovforslaget gjør det mulig å overvåke organisasjoner som anses å true «ekteskapets forrang, familien og de biologiske kjønn.
Dette er et forslag som en del av Orban-regjeringens angrep på den uavhengige pressen og sivilsamfunnet før valget neste år.
Skal lyse opp Freia-klokke med regnbuefarger
15.23: Freia uret skal lyse i regnbuens farger, melder NRK.
Mondelez eier Freia og viser til at det gjennom “en rekke medieoppslag” har blitt “stilt spørsmål Mondelez Norge og Freia sin holdning til likestilling og inkludering”.
– Freia er et lite stykke Norge og det skal det fortsatt være for alle! For å understreke dette kommer Freia Uret på Karl Johan til å lyse i regnbuens farger, sier Mondelez Norge sjef Rune Pedersen i en pressemelding.
MC–fører omkom i trafikkulykke i Numedal
15.15: Det opplyser politiet til VG.
Prest på Vestlandet siktet for voldtekt
15.05: Sognepresten er siktet for voldtekt etter straffelovens paragraf 291, ifølge VG.
Til Aftenposten bekrefter politiet at det gjelder et forhold som skal ha pågått over lengre tid.
– Han har avgitt forklaring til politiet. Nå vil saken etterforskes videre, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland I vest politidistrikt til Aftenposten.
Kvinnen som har anmeldt sognepresten er voksen.
Brann på Sinsen
15.03: Alle nødetater er på plass på Schouterrassen på Sinsen etter brann på et kjøkken. Det melder Avisa Oslo.
Det har vært en liten brann på et kjøkken. Den ble slokket før vi kom til stedet, sier vaktkommandør på 110-sentralen Lars Lindal.
Det er brannskader på kjøkkenet og røyk på stedet. En person var i leiligheten. Brannvesenet jobber nå med å lufte ut leiligheten– Vedkommende har pustet inn litt røyk, sier Lindal.
Brannvesenet vet ikke hva som utløste brannen, men hevder at det kan ha skjedd i forbindelse med en komfyr.
Klimakontrakter til Oslo, Trondheim og Stavanger
14.40: I dag feirer storbyene sammen med klima- og miljøministeren Andreas Bjelland Eriksen (AP) og Kommunal- og distriksministeren Kjersti Stenseng (AP). De feirer at EU-kommisjonen har godkjent byens klimakontrakter.
Det melder regjeringen i en pressemelding.
Trondheim og Stavanger har mål om å kutte klimagassutslippene med 80 prosent innen 2023. Oslo har som mål om hele 95 prosent kutt i samme periode. Det er 112 europeiske byer som deltar i EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont Europa.
Nå har kommisjonen godkjent kontraktene, og dermed er de norske byene kvalifisert for enda mer økonomisk og faglig støtte fra EU.

Taxisjåfør stakk av med baggasjen til britisk minister
14.41: En taxisjåfør har ifølge The Sun stukket av med bagasjen til den britiske utenriksministeren David Lammy.
Hendelsen skjedde ved en ski resort i Alpene.
Ifølge taxisjåføren skal utenriksministeren visstnok ha nektet å betale for den seks timer lange turen.
Turen skal ha kostet rundt 8 250kr.
– Han tok kvitteringen fra hånden min, fortalte sjåføren til den franske avisen La Provence.
Dette skal Lammy visstnok ha gjort når sjåføren ba han betale å betale 8 250kr av den totale summen på 17 950kr.
– Vi avviser fullstendig disse påstandene. Turen ble betalt i sin helhet, sier en talsperson i det britiske utenriksdepartementet til The Sun.
Til avisen sier departementet at de ikke vil kommentere saken ytterligere siden det nå er en politisak.
– Utenriksministeren og hans kone er ofre i denne saken, og sjåføren har blitt siktet for tyveri, sier talspersonen.
Lammy og konen Nicola Green har vært i Italia i forbindelse med Kong Charles statsbesøk.

MC-ulykke i Numedal: Motorsykkel og buss kolliderte
14.30: Det melder VG.
– Ulykken fremstår alvorlig og trafikken blir stengt i lengre tid, skriver operasjonsleder Eskil Hagen Olsen i Sør-Øst politidistrikt til VG.
Luftambulanse er på vei.
Mann siktet etter dødsfall i Porsgrunn
14.27: En kvinne i 30-årene ble funnet død i en bolig i Porsgrunn. Det melder NRK.
En mann i 50-årene er pågrepet og siktet for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand, men nekter straffskyld. Politiet etterforsker dødsfallet som mistenkelig, og obduksjonen skal gi svar på dødsårsaken.
Mannen og kvinnen skal ha hatt en relasjon, og det var han som varslet nødetatene.
Gjengleder skal ha rekruttert tenåringer til Norge for å drepe
Den svenske gjenglederen Mikael "Grekeren" Tenezos (27) er etterlyst internasjonalt og mistenkes for å ha rekruttert tenåringer til vold og drapsforsøk i Norge. Det skriver NRK.
Norsk politi kobler han til to drapsplaner i Vestfold sommeren 2023, der svenske tenåringer ble sendt for å utføre bestillingsdrap.
Drapene ble aldri gjennomført, men etterforskes som planlagte drapshandlinger. Tenezos og en medsammensvoren 20-åring styrte ifølge politiet virksomheten fra Mexico. Svenske myndigheter har formelt bedt om å få de utlevert, men mangler en utleveringsavtale med Mexico.

Trump har landet i Qatar
14.04: USA’s president Donald Trump landet onsdag i Qatar. Reisen er en del av presidentens tre dager lange reise i Midtøsten.
Det melder TV2.
Tidligere har Trump besøkt Saudi-Arabia for et møte med ledere fra Saudi-Arabia, Syria og De forente emirater.

Merz: – Vårt forsvar skal bli Europas sterkeste
14.00: Det var budskapet til Tysklands ferske forbundskansler Friedrich Merz på talerstolen i Forbundsdagen, det tyske parlamentet.
Det melder Bild.
På talerstolen forsvarte Merz de økte utgiftene til det tyske forsvaret, Bundeswehr.
– Vi må kunne forsvare oss, slik at vi ikke trenger å forsvare oss, sa han fra talerstolen.
Får Merz det som han vil så skal Forbundsforsvaret blir Europas største. På talerstolen understrekte Merz viktigheten av et sterkt forsvar.
– Styrke avskrekker aggressorer. Svakhet derimot, inviterer dem, sa han.
Friedrich Merz la klokken 13:00 frem sin plan for Tyskland de neste årene i en fullsatt Forbundsdag. Ifølge Bild var det ikke bare politikere og medier som fulgte hans første regjeringsuttalelse – også VIP-galleriene og tilhørerplassene var stappfulle.

Regjeringen ønsker innspill om ung kriminalitet
13.56: Regjeringen sender en ny rapport til høring. Det skriver regjeringen i en pressemelding.
Rapporten går ut på tiltak for barn og unge som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet. Rapporten spenner over barnevern, helse, justis og bedre samordning mellom tjenestene, og er ledet av Knut Storberget.
Justisminister Astri Aas-Hansen understreker at regjeringen allerede følger opp enkelte tiltak, men ønsker innspill fra resten av samfunnet. Rapporten har fått tittelen "De er våre barn – om å holde hodet kaldt og hjertet varmt".

Bilbutikk i Trondheim konkurs
13.47: Onsdag ettermiddag begjærte styret i Nor-Trade AS selskapet konkurs.
Det melder avisa Nidaros.
Bilbutikken i Trondheim har primært solgt brukte elbiler. Butikken har vært i drift siden 2011, ifølge Brønnøysundregistrene.
- Virksomheten er innstilt og selskapet har sagt opp to ansatte, står det i kjennelsen.
Trump vil takke ja til gave på 4,3 milliarder kroner
13.41: Onsdag kveld drar USA’s president til Qatar for å møte kongefamilien, som ønsker å gi en gave til ære for USA og presidenten.
Det melder BBC.
Gaven er et fly av typen Boeing 747 jumbo jet til en verdi på 400 millioner dollar, ifølge BBC. Dette tilsvarer 4,3 milliarder norske kroner.
Donald Trump sier at han aldri ville takket nei til en slik gave. Gesten fra Qatar har blitt omtalt som «svært ulovlig» av medlemmer fra det demokratiske partiet.

Oslo: Ring 3 stenges flere ganger denne uken
13.31: Avisa Oslo melder at en del av Ring 3 vil være stengt i begge retninger på grunn av veiarbeid.Trafikanter må denne uken belage seg på omkjøring.
Omkjøringen er skiltet. Stengingen gjelder mellom 22.00 og 06.00 både natt til onsdag og torsdag denne uken.
Forsvarerne mener saken mot Gjert Ingebrigtsen har gått galt
13.31: Gjert Ingebrigtsens forsvarere mener saken mot han har blitt drevet frem i mediene og kritiserer bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen for å ha anmeldt forholdene uten formell rolle i saken. Det skriver TV2.
Under sin prosedyre i Sør-Rogaland tingrett gikk advokat John Christian Elden til motangrep og hevdet at saken bunner i et forsøk på å fjerne Ingebrigtsen som trener for to toppidrettsutøvere.
Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot to av sine barn, og påtalemyndigheten har bedt om to år og seks måneders ubetinget fengsel. Forsvaret krever full frifinnelse.

Vindkrangel på Kvaløya i Troms
13.29: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vedtatt nye vilkår som Tromsø Vind og Raudfjell Vind (TVRV) må forholde seg til.
Det melder Nordlys.
De driver to vindparker på Kvaløya, en på Kvitfjell og en på Ruadfjell
Selskapet må nå kunne skru av hver enkeltturbinen i opptil en uke per sesong. Dette slik at siidaen i området trygt kan drive reinsamling om vinteren.
Bakgrunnen for avgjørelsen er at iskast fra turbinene utgjør en fare for reindriftsutøvere i området.
– Utbyggingen av vindturbinene har gjort at reinen skyr fjellområdene og trekker mer ned mot lavlandet. Det som gjør situasjonen enda mer vanskelig er at iskastproblemet gjør det farlig for oss å være i fjellene der hvor vindturbinene står, har driftsansvarlig i den lokale siidaen, Reiulf Aleksandersen tidligere sagt til NVE.

Enighet om lønnsoppgjør for journalister
13.18: Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ble enige om årets lønnsoppgjør, 5,5 timer etter den opprinnelige fristen.
Det melder Journalisten.
NJ representerer journalister og andre som jobber i pressen. MBL representerer de ulike mediebedriftene.
– Vi er glade for å ha en forhandlingsløsning i en krevende tid for bransjen, sier forhandlingsleder Pernille A. Børset i MBL i en pressemelding.
I oppgjøret er det blitt en enighet om et generelt tillegg på 13 500kr. I tillegg økes ulempesatsene.
– Dette er et forsvarlig oppgjør som gir ett særlig løft til våre lavtlønnede medlemmer. Det har vært svært viktig for oss i dette oppgjøret, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en pressemelding.
Journalisten i denne saken er medlem av NJ.
Kontroll etter slagsmål på Grønland
13.13: Avisa Oslo melder om masseslagsmål på Grønland tidligere i dag.
Onsdag formiddag mottok politiet en melding om en slåsskamp mellom 10-15 personer i Motzfeldts gate på Grønland. Det sier operasjonsleder Øyvind Hammervold til Avisa Oslo.
Politiet har store ressurser på stedet.– Innledningsvis fikk vi melding om mulig bruk av slagvåpen. Vi har kraftsamlet oss for å få kontroll på situasjonen, sier Hammervold. Ingen skal være kritisk eller alvorlig skadet.
Politiet opplyser at de har fått kontroll på personer fra begge de involverte partene.Flere hadde løpt fra stedet da politiet kom. Operasjonsleder Vidar Pedersen sier at flere bærer preg av å ha deltatt i slagsmålet.

Utsatte Bye-dom
13.09: Dom i den omfattende straffesaken mot tidligere kommuneoverlege Arne Bye ble utsatt etter påtalemyndighetene la frem nye bevis. Det melder TV2.
Politiet foretok en ny ransaking i Byes bolig i mars og gjorde 130 beslag av blant annet harddisker og kameraer.
Ifølge aktor startet Bye å filme pasientene sine allerede i 2005, tidligere enn han selv har forklart. Bye er tiltalt for 94 tilfeller av seksuelt misbruk og voldtekt av 87 kvinner.

I morgen kan italienere sende inn skattemeldingen
13.04: Fra og med i morgen 15. mai kan italienerne skattemeldingen sin, kjent som "730-skjemaet".
Det melder den italienske avisen Corriere della Sera.
Den 15. mai er første mulige dato for å akseptere, endre eller sende inn 730en, ifølge avisen.
Den digitale skattemeldingen har blitt stadig mer populær ifølge etaten. I fjor sendte nesten en million italienere inn skattemeldingen digitalt i løpet av de første åtte dagene.
Som i fjor, vil mange sende inn skjemaet slik de finner det, uten å rette på de forhåndsutfylte opplysningene. Men for å gjøre ting skikkelig, er det viktig å kontrollere opplysningene, ellers risikerer man å gå glipp av mulige skattefradrag, advarer avisen.
Allerede fra 30. april har Italienerne hatt mulighet til å se sin forhåndsutfylte skattemelding.

Kina advarer Storbritannia etter ny handelsavtale
12.54: Storbritannia og USA har inngått en handelsavtale som gir britiske eksportører av biler og stål delvis fritak fra amerikanske tollsatser. Det melder The Guardian.
Til gjengjeld må britiske selskaper oppfylle strenge amerikanske sikkerhetskrav, inkludert åpenhet i leverandørkjeder og eierskapsstrukturer – tiltak som i stor grad retter seg mot kinesisk involvering.
Kina reagerer kraftig og hevder at avtalen bryter med internasjonale normer ved å tvinge britiske selskaper til å ekskludere kinesiske produkter. Beijing understreker at bilaterale avtaler ikke bør skade tredjeparts interesser.
Den britiske regjeringen fastholder at avtalen er ment å beskytte britiske arbeidsplasser og næringsliv, og insisterer på at forholdet til Kina fortsatt er viktig.

Bekymret for økning av innavl i Norden
12.50: Flere eksperter er bekymret for risikoen av økt innavl ettersom stadig flere nordmenn får barn gjennom assistert befruktning. Det melder TV2.
Professor Gunilla Sydsjö mener én donor brukes av for mange, særlig i storbyer der barna vokser opp i samme miljø.
Bioteknologirådet støtter bekymringen og etterlyser strengere regler både nasjonalt og internasjonalt. De foreslår også at donorbarn skal få tilgang til informasjon om genetiske halvsøsken.

Trump: – Vet ikke om Putin vil dukke opp til Ukraina-samtaler
12.48: Den amerikanske presidenten Donald Trump sier onsdag at han ikke vet om Russlands president Vladimir Putin vil delta på de planlagte samtalene med Ukraina i Istanbul torsdag.
– Jeg vet ikke om Putin vil dukke opp til samtalene med Ukraina, sier Trump ifølge VG.
Det er ikke ventet at Trump selv reiser til Istanbul. Det er hans utenriksminister Marco Rubio som skal representere USA på møtet.
Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva kom tidligere onsdag med en klar oppfordring til sin russiske kollega.
– Jeg vil forsøke å snakke med Putin. Det koster meg ingenting å si, hei kamerat Putin, dra til Istanbul for å forhandle, for pokker, sa Lula på en pressekonferanse i Beijing.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at han kun vil delta i samtalene hvis Putin deltar. Det potensielle møtet kom i stand etter en oppfordring fra Trump. Hvis det blir et møte, vil det være første gang de to presidentene møtes siden krigens utbrudd i 2022.

Forsikringsselskap mener Bunadforsikring er unødvendig
12.36: I norske hjem finnes det flere enn 2,5 millioner bunader verdt over 30 milliarder kroner, ifølge Nettavisen.
Men i en pressemelding send ut av forsikringsselskapet If, onsdag, sier selskapet at bunadsforsikring ikke alltid er nødvendig.
– Innboforsikringen og reiseforsikringen dekker allerede mye av skaderisikoen for deg som bunadeier, sier If i pressemeldingen.
I pressemeldingen viser If til at de bunadsrelaterte henvendelsene som tyveri, brann og vannskader i hjemmet uansett er omfattet av de fleste innboforsikringer.
Derimot så må man ha Bunadsforsikring dersom man ønsker å forsikre seg for søl eller rifter.
Men slike skader er relativt sjeldne ifølge Ifs skadestatistikk.
– Det er det faktisk ikke så mange tilfeller av. Det ser vi i våre skadestatistikker, sier Benedicte Veum, skadesjef for eiendomsskader i If i pressemeldingen.
Hun minner samtidig om at forsikringer normalt ikke dekker slitasje, gradvis forringelse eller skader fra insekter og møll.
– Ved plutselige uhell, som at noen søler vin på deg og bunaden må renses, er det store forskjeller på reise- og innboforsikringer. Noen reiseforsikringer dekker ikke uhell, mens andre har en uhellsdekning opp til 40 000 kroner med en egenandel, sier Veum i pressemeldingen.

Historisk lav forekomst av livmorhalskreft
12.26: Forekomsten av livmorhalskreft i Norge nådde et historisk lavt nivå i 2024. Det melder NRK.
Nedgangen forklares med økt HPV-vaksinering og utvidet bruk av HPV-testing i screeningprogrammet. Reduksjonen er spesielt tydelig blant kvinner under 30 år.
Kreftforeningen fremhever dette som et bevis på at forebyggende tiltak virker, og peker på at Norge er på god vei mot å eliminere livmorhalskreft som folkehelseproblem.

Brannen på Gjøvik: Politiet sier at situasjonen har endret seg
12.24: Det brenner fremdeles kraftig i materialpakker utenfor Hunton Fiber på Gjøvik. Brannvesenet har ikke kontroll på brannen og Sivilforsvaret er kalt ut for å bistå.
– Det er ikke kontroll på brannen. Brannvesenet har rekvirert Sivilforsvaret for støtte, sier Vidar Flokenes, operasjonsleder hos Innlandet politidistrikt til NRK.
Politiet meldte først at det ikke var spredningsfare til andre bygg, men situasjonen har endret seg.
– Vi håper å kunne holde det i sjakk til det brenner ut, men vi er redd brannen kan spre seg til to andre bygg på området, sier Flokenes.
På grunn av kraftig røykutvikling er riksvei 4 stengt mellom Gjøvik sentrum og Hunndalen. Politiet advarer også om at røyken er giftig.
– Røyken er giftig, så vi oppfordrer husstander rundt her til å lukke vinduer og ventilasjonsanlegg, sier Jane Brendhagen, politiets innsatsleder på stedet, til NRK.
Nødetatene fikk melding om brannen like etter klokka 10 onsdag formiddag.
Økt statlig aktivitet på Ørlandet gir millionregning for fylkesveiene
12.18: Under Stortingets muntlige spørretime i dag ble helseminister Jan Christian Vestre om veislitasje i Trøndelag som følge av økt statlig aktivitet. Han svarte på vegne av samferdselsministeren.
Bakgrunnen for spørsmålet er at Forsvarets kampflybase på Brekstad og elektrifiseringen av oljeproduksjonen i Nordsjøen, som har ført til økt tungtransport gjennom Ørland. Trøndelag fylkeskommune har anslått at militæraktiviteten koster veinettet 62 millioner kroner.
Vestre anerkjente problemstillingen og understreket de mange veibehovene rundt om i landet:
– Det er store behov over hele landet, sa Vestre.
Han pekte videre på regjeringens nye tilskuddsordning for dette som en løsning. I årets statsbudsjett ligger det nemlig en tilskuddsordning på 50 mill kr til fylkeskommunene for å ruste opp veier med mye militær aktivitet.
– Vi har opprettet en ny tilskuddsordning for militær aktivitet ved fylkesveier, sa han, og antydet at dette kunne bidra til å avlaste fylkeskommunene som er berørt av statlig aktivitet.
Men Maren Grøthe (Sp) stilte et skarpt spørsmål som utfordret regjeringens innsats:
– Jeg lurer på om statsråden vil anerkjenne at vi ikke har kommet langt nok når det kommer til fylkesveier?
Vestre svarte med å vise til regjeringens langsiktige arbeid:
– Jeg mener at Nasjonal transportplan, som Senterpartiet og Arbeiderpartiet var med å fremme sammen, er et løft for fylkesveiene, sa han.
– Den følger vi nå lojalt opp, avsluttet Vestre.
Hoksrud ber helseministeren gripe inn
12.07: Bård Hoksrud (FrP) mener det er "uholdbart" at lipødempasienter betaler for egen behandling. Det melder VG.
Hoksrud har reagert på historien om Lotte Skjelstad (25), hvor foreldrene har tatt opp lån på over 200 000 kroner for å dekke operasjoner. Han ber helseministeren gripe inn og sikre at lipødempasienter får nødvendig helsehjelp uten å måtte betale hele kostnaden selv.

Nedgang i HIV-undersøkelser i Sør-Afrika etter USAID kutt
11.36: Testing og overtakelse av HIV pasienter i Sør-Afrika har sunket siden USA kuttet i bistand som finansierer helsearbeidere og klinikker, melder Reuters.
Det kommer frem i en ny rapport med statistikk fra regjeringen i Sør-Amerika, skriver de. Sør-Afrika topper listen av land preget av HIV med over åtte millioner mennesker, altså en av fem voksne som lever med viruset.
USA finansierte 17 prosent av landets HIV-budsjett før president Trump kuttet bistanden tidligere i år.
– Testnedgangen påvirker gravide, barn og ungdom mest, skriver Reuters.
Utfordret Støre: – Vi trenger en regjering som tør å gå foran
11.32: Under den muntlige spørretimen i Stortinget i dag utfordret Rasmus Hansson (MDG) statsminister Jonas Gahr Støre om Statens pensjonsfonds investeringer i Israel og etterlyste sterkere politisk handlekraft i møte med folkerettsbrudd.
– Oljefondets etikkregler er jo laget for relativt normale situasjoner og markeder. Og det er nettopp når den grensen overskrides at vi trenger en regjering som tar selvstendige initiativer, sa Hansson.
Han trakk også fram Norges nylige anerkjennelse av Palestina som et viktig signal:
– Der gikk vi foran, vi brøt ut av rekkene.
I sitt svar sa Støre at kun 0,1 prosent av Statens pensjonsfond er investert i landet Israel. Han snakket videre om at fondet da han selv var utenriksminister trakk seg ut av et selskap som produserte kameraer brukt på muren i de okkuperte palestinske områdene.
– Vi skal ikke være investert i selskaper som medvirker til folkerettsbrudd, sa Støre
Avslutningsvis sa Støre at:
– Også går de nå fra selskaper som medvirker eller bidrar til, avsluttet statsministeren.

Politiet tror Millehaugen brukte sparkesykkel i forbindelse med drapet på Betew
11.27: Politiet etterforsker om Stig Millehaugen (56) brukte en sparkesykkel i forbindelse med drapet på Nokas-dømte Metkel Betew (46). Det melder VG.
Millehaugen er siktet for drapet på Betew.
Etter pågripelsen i april ble det gjort beslag av en sparkesykkel fra en bolig på Østlandet, hvor Millehaugen har oppholdt seg under permisjoner. Politiet kartlegger nå bevegelsene hans, vurderer mulige medvirkere og utelukker ikke flere pågripelser.

Støre står ved klimamålene: – Jeg mener vi har mulighet til å nå dem
11.16: I Stortingets muntlige spørretime onsdag ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av Venstres nestleder, Sveinung Rotevatn, om regjeringens klimaforpliktelser.
Rotevatn minnet om Arendalsuka 2023, der Støre som eneste partileder rakk opp hånden da det ble spurt hvem som trodde de ville klare å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030.
«Min hånd er ikke stusslig», sa Støre den gangen.
– Nå er det Usbekistan man skal omstille, sa Rotevatn med henvisning til Norges bruk av kvoteordningen for å oppfylle klimamålene gjennom utslippskutt i utlandet.
– Vil statsministeren fortsatt rekke opp hånden? spurte Rotevatn.
Støre svarte ved å fysisk løfte hånden i salen.
– Jeg mener vi har mulighet til å nå målene som er satt i klimameldingen. Men det kommer til å kreve innsats, sa statsministeren fra talerstolen.

Mister foreldreansvar etter drap
11.14: Høyesterett har fratatt en mann i 20-årene foreldreansvar for et barn. Det skjer etter drap på barnets mor i 2021. Det melder VG.
I november 2021 ble en kvinne i 20-årene voldtatt og drept Molde. Sommeren 2022 ble ektemannen dømt i saken.
Deres fellesbarn har bodd i fosterhjem etter drapet. Kort tid etter mistet han samværsretten, men mannen ville ikke si fra seg samværsretten, skriver VG.
Trump hever sanksjoner mot Syria
11.08: Tirsdag kunngjorde Trump at han ville heve alle sanksjoner mot Syria. Det melder Reuters.
USAs president Donald Trump er på en rundtur i Midtøsten og møtte presidenten i Syria Ahmed al-Sharaa på torsdag.
Det er første gang lederne i de to landene møttes på 25 år melder NRK.
I går meldte NRK om at Trump kunngjorde at alle amerikanske sanksjoner mot Syria skal oppheves. Reuters melder om at Syrias utenriksminister Asaad al-Shibani skrev på X at opphevelsen vil markere en «ny begynnelse» i Syrias rekonstruksjon.
Videre skriver Reuters at opphevelsen vil være viktig for Syria som har vært nedbrutt etter over ti år med borgerkrig. I desember i fjor ble Bashar al-Assad regime styrtet, og president Sharaa tok over makten i januar i år, skriver NRK.

Drapsdømte brødre får redusert straff
11.03: En dommer i Los Angeles har redusert straffen til Erik og Lyle Menendez, som drepte foreldrene sine med hagle i Beverly Hills i 1989. Dette rapporterer BBC News.
Brødrene har hatt fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse, men dommer Michael Jesic reduserte straffen til 50 år. Dette gjør dem kvalifisert for prøveløslatelse etter Californias lov.

Ikke kontroll på brann på Gjøvik
10.49: Dagbladet melder om kraftig brann i en materialpakke ved Hunton Fiber i Gjøvik.
Politiet informerer i en pressemelding om kraftig røykutvikling og oppfordrer folk i området til å lukke vinduer og stenge ventilasjon. Videre forteller de at det ikke er kontroll på brannen, men at det ikke er spredningsfare til andre bygg.
Riksvei 4 blir stengt forbi Hunton Fiber, skriver politiet i en oppdatering.

Volvat-sjef kritiserer helseministeren
10.42: Volvat-sjef Per Helge Fagermoen mener helse- og omsorgsminister Christian Vestre bruker milliarder av kroner unødvendig. Det melder VG og NRK.
Fagermoen mener Vestre høye lønninger for å ned ventetiden på sykehuset. Dette skjer gjennom satsing på ventetidsløftet, der 5,7 milliarder kroner.

Gresk seismolog: – Isolert hendelse
10.42: Ifølge Ekathimirini utalte Professor i geologi og katastrofehåndtering ved universitetet i Athen, Efthymis Lekkas at jordskjelvet er en isolert hendelse.
– Slike skjelv skjer vanligvis som enkeltstående hendelser, sa Lekkas.
Da han ble spurt det var en sammenheng mellom dette skjelvet og det nylige jordskjelvet i Tyrkia, avviste Lekkas dette.
– Det er ingen sammenheng med de seismiske hendelsene i Santorini, da den geotektoniske konteksten er annerledes, og det er heller ingen forbindelse til jordskjelvet i Tyrkia, sa han.
Jordskjelv i Hellas
10.32: Et jordskjelv med styrke 6,1 rystet området ved øyen Kasos natt til onsdag, meldte NRK i natt.
Kasos ligger øst for den populære feriedestinasjonen Kreta. Skjelvet skjedde ca 80 kilometer under bakken og ble registrert av amerikanske og tyske jordskjelvsentre.
Hellas er et område som er utsatt for mange jordskjelv. Det er foreløpig ikke meldt om skader etter skjelvet.

Sammenstøt mellom bil og syklist i Oslo
10.29: Politi og ambulanse rykker onsdag morgen ut til melding om sammenstøt mellom bil og syklist. Det melder Avisa Oslo.
– Syklist skal være bevisst og antas ikke alvorlig skadd, opplyser operasjonsleder Øyvind Hammervold til Avisa Oslo klokken 09.58.
Hendelsen skal ha skjedd i Holmenkollveien i nærheten av Grimelund.
– Helsepersonell har sjekket syklist, som fremstår mindre skadd, sier Hammervold.
Utenriksministeren på Nato-møte i Tyrkia
10.27: Klokken 11 begynner NATOs utenriksministermøte i Antalya, Tyrkia. Møtet vil vare i to dager.
Utenriksminister Espen Barth Eide deltar fra Norge.
Ifølge en pressemelding fra Regjeringen vil møtet i hovedsak bestå av forberedelser til neste møte.
I Juni skal det nemlig arrangeres toppmøte i Haag, her vil alliansen diskutere økte forsvarssatsninger.

Nye regler i skolen – kan gripe inn fysisk
10.21: Arbeiderparti-regjeringen fikk i går vedtatt forslaget sitt om å utvide adgangen for ansatte til å gripe inn fysisk i skolen.
Det skriver regjeringen i en pressemelding.
– Fra høsten kan ansatte i skolen gripe inn fysisk for å hindre at elever forstyrrer undervisningen eller kommer med verbale angrep, skriver regjeringen i en pressemelding. De nye reglene bygger videre på de som kom fra regjeringen i fjor, om at ansatte kan gripe inn fysisk for å avverge skade på en person eller eiendom.
– Det er på tide at loven beskytter retten til undervisning for det store fellesskapet i klasserommet. Skolen skal være et sted der elevene og ansatte er trygge, trives og lærer. Verbal mobbing og trakassering kan være like alvorlig som fysisk vold, og det er viktig å beskytte elever og ansatte mot dette, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Macron: – Ønsker ikke å starte tredje verdenskrig
10.16: Et mulig møte mellom Putin og Zeleskyj, og en etterspurt våpenhvile mellom partene i Ukrainakrigen har de siste dagene dominert verdenspolitikken. I et TV-Intervju ble Frankrikes president spurt om han visste noe om møtet.
Det melder Euronews.
– Jeg har ikke noen informasjon om den russiske presidentens ankomst, sa han, før han advarte Russland om hva som skjer hvis de avviser kravet om våpenhvile:Da vil Europeerne innføre nye sanksjoner mot Russland i løpet av de neste dagene, sa han.
– Vi ønsker ikke å starte en tredje verdenskrig, la han til.
Han nevnte også at fredsbevarende styrker kan bli plassert ut i Ukraina hvis en fredsavtale inngås med Russland. Macron sier han er åpen for forhandlinger med Putin om dette.

Minst toogtyve barn drept i nytt angrep på Gazastripen
10.11: Minst toogtyve barn skal være drept i israelske luftangrep på Gazastripen. Totalt er sekstifem mennesker er drept i angrepene. Det melder Al Jazeera.
Opplysningene om antall drepte kommer fra det indonesiske sykehuset i Jabalia nord på Gazastripen.
Angrepene ble gjennomført etter Hamas løslot en Israelsk soldat med amerikansk statsborgerskap. Dette skjedde etter en avtale meglet frem av USA da president Donald Trump var på besøk i Saudi Arabia skriver AP.
Regjeringen satser på lokal integrering
10.00: Regjeringen skal bruke 51,5 millioner kroner på prosjekter for å få flere innvandrere i jobb. Dette melder arbeids- og inkluderingsdepartementet i en pressemelding.
Midlene går blant annet til norskopplæring og arbeidsrettede tiltak, og skal styrke integreringen lokalt.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna advarer mot kutt i slike tiltak og roser de frivilliges innsats i integreringsarbeidet.

Ny passasjerrekord i kollektivtransporten
09.59: – I 2024 ble det registrert 729 millioner passasjerer i kollektivtransporten i Norge, en økning på 2 prosent fra 2023. Det har aldri vært registrert flere passasjerer i kollektivtransporten enn i 2024, skriver SSB.
Den mest brukte transporten for passasjerer er buss med 61 prosent, deretter sporvei- og forstadsbane (trikk, t-bane og bybane) med 27 prosent, 11 prosent med jernbane (tog) og 1 prosent med båt.
Sammenlignet med 2023 er det 16 millioner flere påstigninger på kollektivtransport i 2024.
Forrige toppår for passasjerer var i 2019.
– Det har aldri vært registrert flere passasjerer i kollektivtransporten i Norge enn i 2024. Det er trikk, t-bane og bybane som har hatt den største veksten fra 2023, etterfulgt av jernbane, sier Jardar Andersen, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Tyskland inviterer Trump
09.54: Tysklands nye forbundskansler Friedrich Merz inviterte forrige uke Donald Trump til Berlin, ifølge NRK.
Ifølge tyske BILD Magazine er det mer til turen.
Blandt annet har Trump blitt invitert til å se sine besteforeldres hjemby Bad Dürkheim.
– Jeg inviterte ham til å komme til Tyskland, til å besøke oss i hjembyen hans, Bad Dürkheim. Og jeg skal dra dit sammen med ham, kunngjorde Merz.
Trump har ikke kommentert invitasjonen offentlig.
Merzh bekreftet også at han har planer om å besøke Trump i Washington «svært snart».
Han sa at de to vil diskutere NATO og aktuelle utfordringer, som krigen i Ukraina.

Kansler Merz krever mer
09.48: I dag klokken 13:00 vil Friedrich Merz gi sin første uttalelse som Tysklands nye forbundskansler. Det sier det tyske magasinet BILD. Her vil Merz si hva sin regjering kommer til å prioritere.
I går under en konferanse arrangert av CDU Economic Council, som kan sammenlignes med norges NHO, ga han en forsmak på hva som er viktig for han.
Blant annet nevnte han lavere energipriser som en av de viktigste sakene for den nye regjeringen.
Merz snakket også om mangel på arbeidskraft i landet.
– Vi må jobbe mer og, fremfor alt, mer effektivt i dette landet, sa Merz under konferansen.
Merz langet også ut mot venstresiden i landet, som bland annet har kjempet for kortere arbeidsdager.
– Med en firedagers arbeidsuke og balanse mellom jobb og fritid, vil vi ikke kunne opprettholde dette landets velstand, sa Merz.
Samtidig påpekte Merz at de i den nye samarbeidsavtalen med SPD har de avtalt å innføre 40-timeruke i arbeidstidsloven.

Kvinne tiltalt for drap og likskjending i Løten
09.45: Kvinne i 40-årene er tiltalt for drapet på sin tidligere kjæreste, Ole Andreas Sønstvedt (37), melder VG.
Politiet mener hun drepte han med øks og parterte og brant levningene i en bålpanne nyttårsaften 2023. Levningene ble funnet i en lavvo på kvinnens eiendom.
Kvinnen har nektet straffskyld og hevder at tre ukjente personer sto bak drapet.
Sammenstøt mellom bil og MC
09.39: Avisa Oslo meldte onsdag morgen om et sammenstøt mellom en MC og bil i Waldemar Thranes Gate.
Polititet er på stedet. MC fører får tilsyn av helsepersonell. Det fremstår per når ikke som en alvorlig personskade. MC fører kjøres til legevakt for helsesjekk.
Avisa Oslo melder at begge kjøretøyene er fjernet og veien er åpnet. Politiet oppretter sak.
