Novafest: – Folk er her for å lytte
Novafest er en tredagers festival i Oslo, som er arrangert av radio nova, studentradioen i Oslo. De gir mindre kjente artister en arena å opptre på.
– Det var helt perfekt energi i rommet. Jeg føler at folk faktisk var der for å lytte og for å høre på musikken, forteller Anna Sahoro i Naarth.
Èn gang i året arrangerer radioen en tredagersfestival, og i år er den i tre ulike lokaler. Torsdag på Hausmania, fredag på Trekanten og lørdag på Storgata 26.
Naarth åpner showet på fredag

Naarth er en soul-duo, som ble etablert i fjor. De har per nå 717 månedlige lyttere på Stpotify og duoen består av to damer, som går under artistnavnene Theresa Elise (25) og Anna Sahara (29).
To damer, en med krøller og en med fletter, kommer opp i store hvite kjoler og oransje silkesjal rundt seg. De er barbeint, og Theresa Elise starter ved et keyboard, mens Anna sitter i trappa.
De starter rolig med noen av sangene sine, før de løftet stemningen utover konserten. Mot slutten av konserten fremførte de låten “Sunrise”, som de hadde sluppet på spotify kvelden før.
– Vi har jo opptrådt med den før, men jeg føler vi aldri har hatt så mye trøkk i publikum. Jeg følte den fikk liv i dag, forteller Theresa Elise.
Radio Nova er Norges største studentradio og har over 200 frivillige studenter med i foreningen. De holder til på Chateu Neuf, på Majorstua i Oslo. Radio Nova bruker A-lista, som er en musikkliste med mindre kjente artister. Radioprogrammene spiller kun disse låtene, og mange små artister får sine første radioavspillinger her.
Betyr mye å kunne hjelpe mindre kjente artister

– Det er jo visjonen til radio nova som helhet. Kanalen har en musikkprofil som inkluderer artister som bare er under en viss mengde avspillinger, som ikke spilles andre steder, forteller Sofie Martesdatter Granberg (27), som er sjef for festivalen og medlem i radio nova.
Videre forteller hun at hun synes det er utrolig viktig med mangfoldig kultur og at det finnes arenaer for små artister å spille på.
– Også fra et politisk og samfunnsmessig standpunkt, så det er vi og jeg veldig stolt av, sier Granberg.
Novafest er en fest som er laget av studenter, for studenter. De har ingen mål om å sitte igjen med noe penger, men vil bruke alt de tjener på å støtte oppom kulturlivet.
Gått over all forventning
I det vi møter Sofie, har hun endelig fått litt tid til å kunne sette seg ned. Det er hektisk å organisere en festival. Hun tar sin første slurk av en øl for kvelden og forteller.
– Det har faktisk gått over all forventning. Vi hadde det sykt gøy i går. Ting har gått veldig smooth, som jeg inntil bare for en uke siden trodde at det ikke kom til å gjøre, så jeg er veldig fornøyd, sier hun mens hun ler.
Radio Nova velger ut hvem som får spille på Novafest basert på om de allerede spiller låter fra artistene på sendingene sine, og også etter ønske fra medlemmene i radio nova.
– Vi som sitter i styret, tar en vurdering på om vi tror at det er artister som kommer til å slå an for et bredere publikum.
Andreas Hjorthaug Vege er en del av Radio Nova sitt program, skumma kultur, og han er veldig fornøyd med festivalen så langt.

– Jeg vet at det er mange andre her som kanskje gjør en liten innsats for å høre på artistene på forhånd, så de kan litt sanger. Jeg synes nesten det er minst like gøy å ikke gjøre det, fordi jeg som regel blir jeg skikkelig imponert over artistene, for så å gå hjem og legge til sangene på Spotify, forteller Vege
Bredde i sjanger
– Vi prøver å ikke booke for mange artister som er for like hverandre. Sånn at vi kan utfordre publikum på å oppleve nye ting og få vist fram mye forskjellig, sier Granberg.
Dette er noe av det Vege forteller at han liker så godt med Novafest.
– I festival-Norge er vi vant til at de største artistene går på rundgang på de samme festivalene, år inn og år ut. Jeg tror jeg har sett Arif og Stig brenner fem ganger liksom, uten å prøve en gang, forteller han litt fortvilet.
Anna Sahara i Naarth er enig i det Vege i publikum forteller om. Det er tøft å være musiker i Norge, og det er vanskelig å komme gjennom nåløyet.
– Jeg synes jo at kvinner generelt er underrepresentert i de større festivalene. Og det norske musikkmarkedet er ikke så stort. Det er en liten kjerne, og det å komme seg inn i den kjernen kan være litt tøft, sier hun.
Et springbrett videre
– Jeg synes jo, og tror, at sånne som radio nova, faktisk er med på å hjelpe. Før så tror jeg det var enda vanskeligere å komme seg inn i den kjernen. Og jeg tror at spesielt for kvinner og soul og den kategorien der, ikke har vært spesielt satset på. Jeg tror at sånne festivaler som det her hjelper, sier Anna Sahara.

Naarth har opptrådt på mange mindre konserter siden de startet. De har valgt en litt utradisjonell vei inn i musikkbransjen.
– Nå skal det jo helst gå gjennom tiktok og gjøre alt digitalt med streaming mens vi har fokusert på å gjøre så mye live som mulig, vi får komme i kontakt med folk, vi får møtt dem og de får oppleve musikken live, sier Theresa Elise.
– Også føler jeg man får bedre kontakt med publikum når det er en sånn type setting som det her. Det er fint med de store og, men du får ikke den samme intime opplevelsen, avslutter Sahara.