– Vettet går ut når alkoholen går inn
Med varme temperaturer og høy flaskeføring i sikte oppfordres nordmenn til å tenke brannsikkert på nasjonaldagen.
Torsdag kveld brøt det ut brann i en parasoll på uteserveringen til Hammerhai bar i Oslo. Brannvesenet rykket ut umiddelbart og fikk raskt kontroll på situasjonen. Ifølge daglig leder, John Nguyen, gikk det bra med både gjester og ansatte.
Hendelsen skjedde bare dager før nasjonaldagen, hvor fulle folk, åpne flammer og sommervarme kan bli en farlig kombinasjon.
– Ha det gøy på 17. mai og vær forsiktige, oppfordrer Ghebremeskel.
Brannvesenet i Oslo har oppjustert beredskapen før 17. mai med økt bemanning fra fredag til søndag.
– Vi er ikke først og fremst redde for branner på utesteder, de har gode rutiner. Det vi er mer bekymret for, er hva som skjer ute i det fri – i parker og i naturen, sier kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten, Sigurd Folgerø Dalen.
Alle må være små brannkonstabler
– Vettet går ut når alkoholen går inn, sier Dalen og peker på at alkohol svekker dømmekraften og øker faren for uaktsomhet.
– Vi klarer ikke å være både vaktmestere, servitører og redningsmannskap for en hel by. Alle må bidra. Vi liker å si at alle må være litt små brannkonstabler på en dag som denne.

Dalen minner også om at 17. mai kan være en vanskelig dag for mange:
– Det er ekstra viktig å inkludere og vise litt nestekjærlighet. Det er ofte på slike dager at ensomme kjenner ekstra på det. Så i tillegg til å unngå branner og ulykker, oppfordrer vi folk til å se hverandre – legg en hånd om noen som trenger litt omsorg. Det er et råd fra oss i Brann- og redningsetaten.
– Din ild, ditt ansvar
Selv om det foreløpig ser lovende ut for hovedstaden, ber fagekspert Line Hamre i Brannvernforeningen folk være på vakt.
– Akkurat nå er skogbrannfaren lav i Oslo, og det er en god nyhet! Men været kan snu raskt – særlig med sol og vind. Følg med på skogbrannfareindeksen fra Meteorologisk institutt, sier Hamre.
Nasjonaldagen bringer mange mennesker ut i parker og på uteserveringer – ofte med grill, kaffe eller noe godt i glasset.
– På dager hvor rutiner brytes og det er mange folk ute, kan det være lurt å ha et ekstra øye på grillen, kaffekoppen og barna. Spesielt de minste er ekstra sårbare. Det skal faktisk ikke mer til enn en kopp glovarm te for å gi en brannskade, sier Hamre.

Engangsgrillen trekkes frem som en klassisk risikokilde:
– Vi anbefaler tryggere alternativer – både for miljøets skyld og for å redusere brannfare. En gnist eller glør kan være nok, spesielt i tørre perioder.
Og ansvaret, det hviler på hver enkelt:
– Din ild, ditt ansvar. Det må være åpenbart at brann ikke kan oppstå. Er du i tvil – la heller være, understreker Hamre.