– Høyeste tallet siden pandemien startet

Helsemyndighetene har orientert befolkningen om den alvorlige smittesituasjonen som landet står i. Det innføres nye ordninger på sykehusene.

– I siste døgnet ble det registrert 1156 koronasmittede i Norge inni en tredje bølge. FHIs ukentlige rapport viser 5337 smittetilfeller siste uke. Det er det høyeste antallet på en uke siden pandemien startet, opplyser helseminister Bent Høie på pressekonferansen i dag.

I de siste døgnene ble det inført strenge tiltak for halvparten av befolkningen. Høie mener at vi bør gjøre mer innsats for å stoppe den tredje bølgen enn vi har gjort for de første to.

– Hvis vi ser flere utbrudd på flere steder i landet, har vi planer å innføre strenge nasjonale tiltak, og det kan skje på kort varsel, forteller han videre.

Helseministeren forteller at disse strenge tiltakene har fungert i Nordre Follo, og de fungerer nå i Kristiansand.

– Sørlandsbyen ble tidligere rammet av den tredje bølgen. Utbruddet i byen pågår fortsatt, men smittetallene er på vei ned takket være av de strenge tiltakene.

Nye tiltak på sykehuser

Ifølge helseministeren har sykehusene lagt planer for å håndtere den økende belastningen. En viktig del av disse planene er at de skal avlaste hverandre. Hvis sykehusene på Østlandet skulle bli overbelastet i tiden som kommer, vil sykehusene i andre deler av landet gi støtte. De vil både ta imot koronapasienter og andre pasienter. De vil også låne ut helsepersonell, hvis det trengs.

Den økende belastnignen har ført til at sykehusene på Østlandet er på gult nivå, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog. 

– Flere av sykehusene er på gult nivå på Østlandet, og det betyr at en del planlagte operasjon blir utsatt inntil videre. Kapasiteten til å gi akutt behandling er ikke truet per i dag. Det er en grense for hvor mange koronapasienter sykehusene kan ta imot. Nå må vi gjøre alt vi kan for å unngå at vi kommer dit, sier Guldvog.

Helsedirektør Bjørn Guldvog opplyser at antall pasienter som er innlagt på sykehuser har økt betraktelig siste uke. Foto: Rebecca Ravneberg

Helsepersonell måtte være i karantene, hvis de har befunnet seg i nærheten av en som er smittet. Etter fredag trer forskriften i kraft for at vaksinerte fagfolk kan få unntak av karanteneplikten.

– Nå vet vi at vaksinerte mennesker sjelden fører smitten videre til andre. Derfor kan vaksinerte helsepersonell få unntak av karanteneplikten, dersom det er nødvendig for å opprettholde behandlingskapasiteten. Det stilles krav om at det må gått minst tre uker etter første vaksinedose, for å få unntak av karantenen, sier helseminister Høie. 

– Store utfordringer med smittesporing og testing

Helsedirektør Guldvog opplyser at den britiske virusvarianten er dominerende i Norge nå. Denne varienten er mer smittsom ifølge undersøkelsene, og det krever mer arbeid av kommunene for å ha kontroll på smitten.

– Det er svært alvorlig at over halvparten av kommunene rapportere store utfordringer med å ha nok kapasitet til testing, isolasjon, smittesporing og karantene, forteller Guldvog.

Han opplyser at kommunene utdanner flere folk som kan bidra til smittesporing og testing. I tillegg bruker myndighetene ulike testtyper som gjør arbeidet lettere og som krever mindre ressurser. For eksempel finnes det hurtigtester som kan teste selv. 

Han forteller videre at denne virusvarianten gjør flere unge alvorlige syke. 

– Jeg har hørt at I Østerrike er det flere unge mennesker fra 30 til 50 år som blir innlagt på sykehusene, sier Guldvog.

– Påske kan gjøre bedre eller verre

For å unngå enda ny smitteblomstring i påsken, kom helsedirektøren med nye råd for påskeferien.

– Hvis du er syk, i karantene eller venter på prøvesvar bør du ikke dra på påskeferie. Du bør bare reise med de du bor med eller tilsvarende nære for eksempel en kjæreste man har kontakt med hele tiden.

Regjeringen fraråder alle reise innenlands og utenlands som ikke er strengt nødvendige. Hvis man likevel reiser utenlands, må man være på karantenehotell minst tre dager når man reiser tilbake.

Helsedirektøren opplyser at hvis man kommer fra et sted der finnes strengere regler enn hyttekommunen, bør man følge de strengeste reglene. I tillegg bør man unngå å ha mer enn fem gjester på hytta i hele landet.

FHI-direktøren Camilla Stoltenberg. Foto: FHI

Har samme vaksinetempo

FHI-direktøren Camilla Stoltenberg var til stede under pressekonferansen for å orientere hvordan vaksinesituasjonen er etter at Astra Zeneca-vaksinen ble stanset.

– Stansen av Astra Zeneca-vaksinen er ikke avgjørende for vaksinetempoet. Men det krever at de andre produsentene leverer som forventet.

Hun forteller videre at de undersøker flere sykdomrapporter hele landet om det fins en sammenheng med Astra Zeneca-vaksinen. 

– Vi vet ikke ennå at det er en sammenheng med blodpropper og Astra Zeneca-vaksinen, opplyser hun.

 

 

Stikkord