Demonstrasjonene i Iran Ingen demonstrasjoner i Oslo

Det er rapportert om pågående demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser. Støttedemonstrasjoner og opprørte mennesker står utenfor ambassader i flere storbyer, men ikke i Oslo.

Demonstrasjoner i hovedstaden Teheran, fra 2009.

Over natten steg bensinprisene i Iran med minst 50 prosent. Andre medier rapporterer om at bensinprisene har steget med 100-200 prosent

Økende bensinpriser har ledet til store demonstrasjoner mot regimet. 

På bakgrunn av demonstrasjonene har regimet redusert internettet i landet. Dermed er det begrenset informasjon kommende direkte ut fra Iran. 

Flere storbyer 

På sosiale medier hevdes det at det har vært støttedemonstrasjoner for befolkningen i Iran, i byer som London og Toronto

Likevel har det skjedd lite i Norge, og mer spesifikt i hovedstaden. Tidligere i år, har Osloborgere med annen bakgrunn demonstrert i gatene. Enten for eller imot politiskle handlinger som utføres av styrene i deres etninske hjemland. Blant annet har nordmenn av kurdisk og tyrkisk bakgrunn demonstrert i Oslos gater. 

Sist det var store reaksjoner til støtte for Iran i Oslo var tilbake i 2003. Der rundt 70 iranere stod og demonstrerte utenfor den iranske ambassaden i Oslo. Da hadde studenter i Iran protestert ovenfor regimet.

Selv for 16 år siden, i 2003, hadde iranere demonstrert mot regimet, med et ønske om demokrati, ifølge VG. 

Hevder protestene er over

Ifølge New York Times har myndighetene i Iran annonsert at protestene er over. Noe som ikke stemmer overens med andre kilder. 

Regimet i Iran har gjentatte ganger bedt befolkningen om å roe ned protestene. På sosiale medier har flere bilder og videoer dukket opp, som hevdes å være fra opptøyene i Iran. Det viser befolkningen som angriper banker, og demonstrerer i gatene til tross for motstand av militæret. 

Usikker utvikling 

Det er fortsatt usikker informasjon kommende ut fra Iran. Enkelte medier hevder at demonstrasjonene har roet seg ned, men også at protestene fortsetter å vokse.

Det er usikkert hvordan utviklingen går, og hvordan situasjonen vil utspille seg videre. Ifølge Amnesty var det drept 106 mennesker i demonstrasjonene, publisert via Al Jazeera sist tirsdag. 

 

#iranprotest. Karaj.
کرج امشب# pic.twitter.com/pXG8cdStXJ

— BBCKambiz (@BBCFattahi)

 

Stikkord