Klar beskjed: ABC-klinikken må gjenåpnes
I mars ble ABC-klinikken på Ullevål sykehus nedlagt. Mange reagerte sterkt på nedleggelsen, og nå ønsker Rødt Oslo å gjenopprette fødeklinikken.
I Rødt Oslos arbeidsprogram skriver partiet at "ABC-avdelingen på Ullevål sykehus må gjenopprettes". Journalen har intervjuet Helle Borgen, som sitter i Rødts kvinneutvalg. Hun synes det er synd at klinikken ble nedlagt.
– Det var en kvalitetsklinikk. Den ga et godt tilbud til fødende kvinner, både før, under og etter fødsel, sier Borgen.
Borgen mener klinikken ga fødekvinnene trygghet og mer ro under fødselen, noe som kan føre til mindre komplikasjoner og fødselsskader for kvinnen. I tillegg understreker hun viktigheten av å ha god medisinsk kompetanse og kirurger vegg i vegg, dersom noe skulle gå galt under fødselen. Og det var nettopp dette ABC-klinikken hadde.
– Selv om man sorterer nøye mellom fødslers risikograd på forhånd, så vet man aldri, understreker Borgen.
– Helt krise at enheten ble nedlagt
Tidligere i år valgte flere av jordmødrene fra ABC-klinikken å åpne en egen klinikk, kalt Min Fødsel. De skriver på sin Facebook-side at de ønsker å videreføre samme filosofi og visjon som på ABC-enheten, og de tilbyr blant annet hjemmefødsel med tett oppfølging gjennom svangerskapet.
Journalen har snakket med to av jordmødrene fra Min Fødsel, Kristin Bøhn og Elisabeth Grimsrud. Ifølge dem var ABC-klinikken symbolet på selve jordmorfaget.
– Vår primære oppgave som jordmødre er å verne om den naturlige og normale fødselen, og å følge kvinnen gjennom svangerskap og barsel. På ABC-klinikken hadde vi akkurat dette, og derfor er det helt krise at enheten ble nedlagt, sier Kristin Bøhn.
De mener ABC-enheten ble nedlagt grunnet økonomiske- og effektivitetshensyn.
– ABC-klinikken var mye billigere å drive enn de andre fødselsklinikkene, for vi bruker jo bare jordmødre og vann. Men sykehuset tjente rett og slett for lite penger på oss, fordi helseforetakene profitterer mer på de medikaliserte fødslene, fastslår Bøhn.
Oslo Universitetssykehus (OUS) bekreftet nedleggelsen overfor NRK i januar.
- Med 1100 færre fødsler det siste året og mangel på jordmødre må vi bruke fagfolkene våre på færre fødestuer, sa leder Miriam Nyberg ved fødeavdelinga til NRK. Hun mente at stenging av de tre fødestuene på ABC-enheten var det tiltaket som ga minst negative konsekvenser.
Frykter mer privatisering
I arbeidsprogrammet skriver Rødt også at de ønsker at «jordmortjenesten på helsestasjonene skal ha kapasitet til at alle kvinner kan følges opp av jordmor i svangerskapet», samt hjemmebesøk av jordmor i etterkant. Dette var noe av det den offentlige ABC-klinikken kunne tilby. Helle Borgen trekker frem at et resultat av nedleggelsen kan bli mer privatisering, dersom flere jordmødre velger å gå samme vei som de fra Min Fødsel.
– Vi ønsker at fødselsomsorgen skal være offentlig. Mest mulig i det offentlige og ingenting kommersielt er vårt ønske, sier Borgen.
Jordmødrene fra Min Fødsel medgir at det er synd at klinikken deres per nå er privat.
– Vi hadde aldri gått privat hvis vi fikk fortsette på ABC. Men for å kunne fortsette å følge og praktisere vår etikk som jordmødre har vi sett oss nødt til det, sier Kristin Bøhn.