Søsken kan gjøre deg lykkeligere

Store søskenflokker kan bedre vår mentale helse, men det er lite bærekraftig for jorden.

Forskning viser at det å ha søsken kan være bra for den mentale helsen. Foto: Flickr/Ohmann Alianne

– Vi er tilpasset til å leve tett sammen med andre, sier Bjørn Grinde. Foto: Folkehelseinstituttet

Det har vært en nedgang i antall fødte barn siden 2009 viser ny statistikk fra SSB. Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Grinde, mener dette er bekymringsverdig.

Positivt med søsken

Folkehelseinstituttet publiserte nylig forskning som antyder at det å ha flere søsken kan ha positiv innvirkning på vår mentale helse. Mange søsken minsker altså risikoen for psykiske problemer.

– Søsken gir trolig mer nærhet og mer sosial omgang. Mangel på slik sosial omgang kan være en stressfaktor og bidra til mentale problemer, sier Grinde.

Ulike ønsker

Amalie Kristiansen (19) har to brødre, og hun er glad for å ha søsken fordi det er hyggelig å ha noen å tilbringe tid med og føle seg trygg på. Videre sier hun at det ikke er viktig for henne å få barn.

– Jeg har ikke lyst på noen barn, jeg er nok litt for egoistisk, sier Kristiansen.

Adrian Shawi trives med å ha flere søsken. Foto: Sophie Fossen

Adrian Shawi (25) ønsker seg mer enn ett barn, og har selv to søsken.  Han mener at det å ha søsken skaper en trygghet, og tror at det på mange måter ville vært annerledes å være enebarn. 

– Jeg vil jo ha flere barn, så de har noen å leke med og slipper å være alene, sier han.

Overbefolket

I en artikkel i Aftenposten skriver Bjørn Grinde at det er tryggest for barnas mentale helse om familien har en skokk med unger. Videre skriver han at denne konklusjonen er bekymringsverdig fordi jorden allerede er overbefolket.

– Jeg er opptatt av å begrense befolkningsveksten av hensyn til jordas bæreevne, sier Grinde.

Folkehelseinstituttets seniorforsker mener at god mental helse bør være mulig å få til selv uten søsken, og at det viktigste er å ta hensyn til menneskets iboende natur.