Sp når ikke Oslo-folket

Flere slutter å stemme på Senterpartiet når de flytter til Oslo.

Bilde av en blond kvinne i caps, beige jakke og lyseblå jeans foran senterpartiet sin grønne campingvogn-valgbod på Karl Johan, som ser til siden
Senterpartiet sin valgbod på Karl Johan har vært mye tom under valgkampen. Foto: Mikkel Aamodt Olsen
Portrettbilde av Morten Georg Edvardsen i 2021. Skallet mann med svarte briller, lyst skjegg som smiler til kamera. Beige skjorte og svart jakke over

Morten Edvardsen mener det er paradoksalt at Oslofolket svikter Senterpartiet. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

– Det er jo et paradoks, siden Oslo består av veldig mange innflyttere.

Senterpartiets førstekandidat i valget og nåværende bystyrerepresentant, Morten Edvardsen, deler sin analyse av partiets situasjon i Oslo.

Han mener det er paradoksalt at Senterpartiet har begrenset oppslutning i Norges eneste storby, til tross for at byen består av en høy andel innflyttere fra distriktene.

– Jeg skulle ønske at flere av dem som stemte på oss der de bodde før, ville gjøre det når de flytter til Oslo, sier Edvardsen.

Han understreker nødvendigheten av å bevise at partiets politikk også fungerer i Oslo.

Når det gjelder å engasjere flere Osloborgere, legger Edvardsen vekt på å snakke om Senterpartiets kjernesaker, som inkluderer lokaldemokrati, reduksjon av sosiale forskjeller, og praktisk utdanning i skolen.

Han erkjenner også utfordringen med begrenset mediedekning av lokalpolitikk i Oslo og den nasjonaliserte politiske diskursen.

– Det er jo ikke noe «quick fix» svar på det, men vi må prøve å være så synlig som vi bare kan i Oslo politikken.

Vanskelig å mobilisere

Bård Follerås, en beboer i Sagene bydel og 20. kandidat for Rødt, gir sin innsikt om hvorfor Senterpartiet har vanskeligheter i Oslo. Han mener det er vanskelig å mobilisere på sentrum-periferi. 

– Vi er jo så i sentrum som det går an å komme i Norge i Oslo, da klart er det vanskelig.

Portrettbilde av Bård Follerås, 20. kandidat Rødt. Kledd i rød og svart rutete skjorte og en rødt partivest, som ser på kamera med store øyne
Bård Follerås, 20. kandidat Rødt. Foto: Mikkel Aamodt Olsen

 – Du ser jo generelt hvor senterpartiet har oppslutning, det er småplasser som gjerne står i et motsetningforhold til enten Oslo eller byene rundt, da er det lettere å mobilisere på aksa i sentrumperiferien, fortsetter han.

Han peker på at partiet fokuserer på sentrumperiferi, mens Rødt mobiliserer på venstre-høyre-aksen. Follerås mener at Senterpartiet i Oslo har utfordringer på grunn av byens tydelige sentrale posisjon og at partiet må finne lokale saker som engasjerer.

 Et distriksparti

Portrettbilde på en cafe av Vårin Strand med blondt hår og svart frakk, skinnstropp synelig langs skulderen med hode på skrått og et smil
Vårin Strand, Osloinbygger. Foto: Mikkel Aamodt Olsen

Vårin Strand er Osloborger og påpeker at Senterpartiets politikk egentlig appellerer mer til de som bor i distriktene. Hun bemerker partiets retorikk og hvordan den ikke alltid passer med Oslofolkets preferanser, spesielt når det gjelder temaer som de lange strekningene og spørsmål i sentrumspereferien. Strand tror også at Senterpartiets plassering på den politiske aksen mellom høyre og venstre gjør det vanskelig for dem å tiltrekke velgere i Oslo.

– Også har vi jo Vedum som er litt sånn likanes, men litt rar også.

Ida Apenes, en førstegangs Oslo-velger, nevner at Senterpartiet har utfordringer nasjonalt med rykter om at de ikke holder valgløftene sine. Hun mener at partiets svake opptreden i debatter har påvirket dem. Samtidig er det en generell misnøye med regjeringen, som kan påvirke Senterpartiets resultater i Oslo og nasjonalt.

Bilde av Ida Apenes med blondt hår, stort smil, med rødt skjerf og blå topp
Ida Apenes, Førstegangsstemmer. Foto: Mikkel Aamodt Olsen

Folk forbinder jo partiet med hvordan de har gjort det som et av partiene i regjeringen, som mange er misfornøyde med for tiden.

 

 

Stikkord