– Forholdene for afghanske journalister blir stadig verre
Afghanske myndigheter gjør ingenting for å hindre drap eller fengsling av journalister, mener Waheed Warasta, leder for Afghan PEN.
– Nå som Osama Bin Laden er drept, har det afghanske folk vært optimistiske med tanke på ytringsfriheten i landet. Myndighetene har imidlertid ikke gjennomført noen tiltak for å bedre forholdene for journalister, mener Warasta.
Han er leder for Afghan PEN, en internasjonal organisasjon som jobber for å fremme ytringsfriheten i Afghanistan. Fra hovedkvarteret i Kabul prøver han å bedre lokale journalisters arbeidsforhold i landet, blant annet ved å arrangere kampanjer mot myndighetene.
Livsfarlig arbeid
Warasta mener at myndighetene i Afghanistan bruker religion for å rettferdiggjøre fengsling av journalister. Han trekker frem Parwez Kambaksh, den tidligere dødsdømte, nå frikjente, afghanske journalisten, som eksempel. Kambaksh ble dømt og fengslet for å ha lastet ned et dokument fra internett om kvinnesyn i islam. Han ble imidlertid frikjent etter internasjonalt press, blant annet fra Norge.
– Hvis myndighetene kunne fengsle Kambaksh for å laste ned et dokument fra internett om kvinnesyn, risikerer jeg også å bli fengslet, sier Warasta.
Under løslatelsen av Kambaksh spilte Kai Eide en svært sentral rolle. Han var FNs spesialutsending til Afghanistan i perioden 2008 til 2010. Under oppholdet i Afghanistan ble han godt kjent med mediehverdagen for afghanerne.
I 2010 ble tre journalister drept i Afghanistan. Samme år satt én journalist fengslet i landet. For 2011 finnes det imidlertid ingen tall for antall fengslede journalister i Afghanistan.
– Forverret situasjon
Afghan PEN-lederen mener forholdene for journalister har bedret seg jevnt i løpet av de siste tiårene. Warasta mener samtidig at situasjonen har forverret seg det siste året.
– Presidenten ønsker å sikre egen makt, og en måte å gjøre det på, er å begrense pressefriheten, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
Avviser kritikken
Den afghanske ambassadøren i Norge, Manizha Bakhtari, mener på sin side at journalister kan kritisere alle, selv presidenten. Men hun understreker at Afghanistan er et konservativt land med uskrevne regler.
– Religion og kvinners posisjon er temaer man ikke skal kritisere i Afghanistan. Tradisjonene i landet står sterkt. Det er ikke myndighetene som bestemmer det, mener Bakhtari.
Hun mener også at myndighetene gjør sitt beste for å beskytte lokale journalister i landet. Men Bakhtari erkjenner at landet fortsatt har mange utfordringer.
– Landet går i disse tider gjennom store endringer, og myndighetene har mye å stri med. Derfor strekker de ikke alltid til, sier hun.
- I 2006 ble det innført en ny medielov i Afghanistan
- Loven fremmer økt ytringsfrihet i landet
- Den ble godt mottatt av lokale journalister og skribenter
- Den nye loven erstattet den tidligere medieloven fra 1943