Lager afghansk avis fra Lillestrøm
Fra et lite hjemmekontor formidler redaktør Tariq Bazger nyheter fra Afghanistan til hele verden.
– I Norge er alt bra. Da jeg kom hit, fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe for hjemlandet mitt, sier redaktøren.
Han startet derfor avisen Dawat. Avisen oppdateres fortløpende med ferske nyheter på nett, samtidig som avisen kommer ut på papir. Både på nett og papir kan du lese lengre nyhetsartikler, samt leserinnlegg og dikt.
Bazger forteller at sakene han sender ut fra Norge, aldri kunne blitt publisert hvis kontoret hans hadde vært i Afghanistan. Der er det mange hindringer for de som driver avis. Myndighetene har iverksatt restriksjoner, internettforbindelsen er dårlig, og i de mindre byene er det ikke tilgang til internett i det hele tatt.
Selv om redaktøren jobber fra Norge, kan han ikke drive avisen Dawat like fritt som norske redaktører kan drive norske aviser.
– Mange av journalistene mine må være anonyme, sier Bazger.
Bli med til avisens lokaler i Lillestrøm, og møt mannen bak avisen
Her ligger avisene klare til å bli sendt ut i verden. Foto: Marianne Sørli
Mange lesere
Tariq Bazqer kom til Norge med sin kone som flyktning i 1988. Han startet arbeidet med avisen Dawat allerede da. Han har knyttet til seg stadig flere journalister i løpet av de 23 årene han har drevet avisen, og nå publiseres avisen på tre språk: pashto, dari og engelsk.
– Den trykte avisen sendes ut til 45 land, og nettavisen har 50.000 til 60.000 klikk i døgnet, sier redaktøren.
Bazger forteller at han får mange tilbakemeldinger, deriblant kommentarer fra politikere og ambassadefolk. Han har også opplevd at FN har lest Dawat og formidlet artiklene videre gjennom sine kanaler.
Stolte av pappa
Barna til Bazger er stolte av arbeidet faren deres gjør. De tre eldste barna forteller at de føler en sterk tilknytning til Afghanistan. Selv om de har bodd hele livet sitt i Norge, mener de selv at de er mer afghanere enn nordmenn.
– Det pappa gjør, er viktig. Han formidler hva som skjer i landet vårt, og kanskje det kan bedre situasjonen der, forteller eldstesønnen på femten.
– Har du lyst til å ta over avisen etter faren din?
– Nei, jeg skal bli lege, jeg, avslutter han.