Lever i frykt i Afghanistan
Stadig flere afghanere har mulighet til å ytre seg i mediene. Mange av dem risikerer imidlertid å bli fengslet eller drept for meningene sine.
Borgerkrig og opprør har preget Afghanistan siden den sovjetiske invasjonen i 1979. Forholdene for å drive en uavhengig og kritisk presse har derfor vært svært vanskelige. Da Taliban tok kontroll over landet på midten av 90-tallet, og frem til 2001, ble ytringsfriheten ytterligere begrenset. President Hamid Karzai har ledet landet siden 2001, men ble offisielt valgt til president først i 2004.
Møt mannen som flyktet fra Afghanistan, og som nå driver en afghansk avis fra Lillestrøm
Mer uavhengig presse
Etter Taliban-regimets fall har mediehverdagen endret seg betraktelig. I dag finnes det over 300 uavhengige aviser i Afghanistan og over 50 radiostasjoner. Til sammenligning fantes det kun én statlig kontrollert radiostasjon under Taliban-regimet.
Les saken om afghanske journalisters arbeidsforhold i dag, og hør Kai Eide beskrive dagens situasjon i Afghanistan
Fortsatt drap på journalister
Så sent som i 2010 ble det imidlertid drept tre journalister i Afghanistan. Arbeidsforholdene for journalister er presset, og journalister som kritiserer myndighetene, risikerer fortsatt fengselsstraffer.
Les intervjuet med den tidligere dødsdømte journalisten Parwez Kambaksh
Sosiale medier for de velstående
Stadig flere afghanere tar i bruk sosiale medier for å spre sine meninger. Også kvinner, som tidligere ikke har deltatt i den offentlige debatten, bruker blant annet blogger for å fremme sitt syn. Sosiale medier er imidlertid fortsatt forbeholdt middelklassen i Afghanistan, ettersom store deler av landet mangler tilgang til internett.
Les saken om de kvinnelige bloggerne i Afghanistan
Vanskelig for morgendagens journalister
Journalistutdanningen i Afghanistan har i det siste blitt et stadig større satsningsområde. Studentene opplever likevel et stort sprik mellom det de lærer på skolen, og den virkeligheten de møter etter endt utdanning.
Møt tidligere journaliststudent Hamid Nabil som måtte leve i skjul fordi han kritiserte myndighetene
Rapporterer fra Afghanistan
Men det er ikke bare lokale journalister som har pressede arbeidsforhold i Afghanistan. Også utenlandske journalister merker at det er vanskelig å være journalist i landet.
Les saken om Ayesha Wolasmal og Anders Sømme Hammer som rapporterer fra Afghanistan til Norge
- Offisielt navn: Den islamske republikken Afghanistan
- Styringsform: Islamsk republikk
- Folketall: 28 150 000*
- Fengslede journalister hittil i år: (0)
- Fengslede journalister i 2010: 1
- Drepte journalister hittil i år: (0)
- Drepte journalister i 2010: 3
*Anslag fra FN i 2009