Mener journalister må få unntak ved portforbud
Onsdag formiddag holdt Norsk Presseforbund en stream der de gjennomgikk etikkåret 2020. Journalistikk under et portforbud var også et tema.
Generalsekretær i Presseforbundet, Elin Floberghagen, innledet seansen. Hun snakket om den pågående koronapandemien, og mener norske medier har håndtert krisen bra generelt sett.
– Vi har fulgt med i lokalavisa, i fagbladet og i riksavisa for å til enhver tid være oppdatert. Det samlede inntrykket er at mediene har gjort en veldig god jobb med å fylle det store informasjonsbehovet i befolkningen.
– Journalistikk er viktig, men i en krise som denne er det enda viktigere, sa Floberghagen.
Journalister og portforbud
Under innledningen tok Floberghagen også opp diskusjonen om et eventuelt portforbud i Norge. I et intervju med Journalen sier hun følgende om pressens rolle i en slik situasjon:
– Det er viktig at journalister får unntak dersom det innføres portforbud, fordi det vil være en ekstrem situasjon som må følges løpende og rapporteres om. Da er det vesentlig at journalistene har muligheten til å gjøre nettopp det.
Et portforbud er en unntakstilstand som innføres av regjeringen. Det vil blant annet innebære at det blir forbudt for folk å være utendørs til visse tider.
– Jeg tror det må være lenge siden vi har hatt noen lignende situasjon i Norge. Det kan i alle fall ikke jeg komme på, sier Floberghagen.
Presseforbundet vil jobbe aktivt for å ivareta journalisters muligheter til å blant annet reise, dersom regjeringen tar dette skrittet.
– Nå skal vi ha noen mæter med alle presseorganisasjonene i morgen. Der skal vi diskutere strategi. I tillegg skal vi sørge for å være tydelige i alle høringer, og vise at dette er viktig for oss, forteller Floberghagen.
Etikkåret 2020: Mange slurver med samtidig imøtegåelse
Anne Weider Aasen, som er leder i Pressens Faglige Utvalg, tok etter hvert over sendingen med PFU-statistikk fra 2020.
Den viste at NRK ble felt flest ganger i 2020, med tre. Finansavisen fikk kritikk fra PFU flest ganger, med fire. Fotballbladet Josimar, Oppland Arbeiderblad, Rana Blad, Telemarksavisa, Trav365 og TV2 ble alle felt to ganger i løpet av fjoråret.
Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse ble brukt flest ganger i fellelser. Totalt skjedde dette 24 ganger.
– Jeg mener det er ganske åpenbart at mediene kan gjøre det mye bedre her i 2021. Det burde være mulig å finne ut hvem som er den angrepne part når en jobber med en sak. Og er man i tvil, så er det lurt å ta konktat uansett. Det er ikke slik at saken blir dårligere hvis den angrepne part blir hørt, snarere tvert imot, sa Weider Aasen.