Trusler, vold og drap får journalistene til å tie

Selvsensur er den største truslen mot pressefrihet i Aserbajdsjan.

En demonstrant blir utsatt for politivold i hovedstaden Baku. Foto: IRFS

Aserbajdsjan gjør seg klar til Eurovision Song Contest, men samtidig som gatene feies, ryddes kritiske røster av banen.

- Kritiske journalister opplever å bli oppringt midt på natten, de blir innkalt til møter og avhør, familiemedlemmer mister jobbene sine og noen blir utsatt for svertekampanjer for å ydmykes til taushet. De blir utsatt for en forfølgelse i hverdagen, noe som skaper frykt og som igjen fører til selvsensur, sier Maria Dahle, administrerende direktør i Human Rights House Foundation.

Det er lovlig å drive uavhengig journalistikk i Aserbajdsjan, men når journalister likevel blir hetset, truet og utsatt for vold, er det en trussel mot pressefriheten. 

Angriper journalister

De fleste aserbajdsjanske medier er statseide. Myndighetene kontrollerer rettsapparatet, og kriminalitet mot journalister blir sjeldent oppklart. Den 18. april ble den aserbajdsjanske journalisten Idrak Abbasov overfalt og grovt mishandlet av sikkerhetsvakter fra oljeselskapet SOCAR.

– Jeg har brukket to ribbein, skadet indre organer, brukket nesa, fått hjernerystelse og ser svært dårlig på høyre øye, skriver Abbasov i en epost til Journalen.

Han har også blitt overfalt tidligere, og tror ikke saken vil bli etterforsket.

– Familien min har også blitt angrepet før, men ingen ble straffet for det. Tidligere har jeg blitt holdt igjen av KGB, den nasjonale sikkerhetstjenesten, og blitt torturert i tre timer. Jeg måtte til sykehuset med hjerteproblemer etterpå, sier Abbasov.

Også årets vinner av Fritt Ord-Prisen, Khadija Ismayilova, har blitt trakassert av myndighetene  i landet.

I vinter ble en sexvideo, filmet med skjult kamera i hennes eget hjem, sendt på nasjonal tv.

- Jeg nekter å la meg kneble av dette, og jeg ser hvor viktig det er å fortsette med kritisk journalistikk, sier Ismayilova.


Khadija Ismayilova snakker om korrupsjon i presidentens rekker på Frie medier-konferansen i Tønsberg. Foto: Tine Eide

Et av verdens mest korrupte land

Aserbajdsjan rangeres som et av de mest korrupte landene i verdenifølge Transparency International.

– Korrupsjonen har infiltrert alt. Du betaler bestikkelse når du går til doktoren, og til lærerne på skolen. Det har blitt «a way of life», sier Vugar Gojayev, aserbajdsjansk journalist og tidligere koordinator ved Human Rights House i Baku.

Presidentens familie har en bemerkelsesverdig stor rolle i landets maktapparat, og korrupsjon i de høyeste maktkretser er et gjennomgangstema hos de kritiske journalistene.

 


Ilham Aliyev tok over som president etter sin far. Internasjonale valgobservatører raporterer om valgfusk. Foto: Senat RP/Polish Senate

Myndighetene har uttalt at det skal være full pressefrihet både nå og under Melodi Grand Prix, noe Gojayev avfeier.

- Disse garantiene er helt latterlige. De garanterer sikkerhet kun for en ti dagers periode, fra 20. til 30. mai, sier han.

Myndighetene på Facebook

- Myndighetene har også begynt å infiltrere sosiale medier, og lager falske Facebook-profiler for å overvåke  opposisjonen som beveger seg på nettet, sier Maria Dahle.

- Staten gjør det vanskelig å demonstrere i gatene, vanskeligere å ha møter, og straffer de som bruker sosiale medier til å  mobilisere og engasjere andre, fortsetter hun.

Journalister og menneskerettighetsaktivister har arrangert trening i hvordan man takler en razzia, hva man bør si og ikke si i et avhør, og hvordan kvitte seg med dokumenter man ikke vil ha beslaglagt.

Norske journalister klare

Norske journalister som skal reise til Baku i forbindelse med Grand Prix-finalen, mener de er godt forberedt på oppgaven som venter.

Nestleder Thomas Spence i Norsk Journalistlag sier de store norske mediehusene har deltatt på et seminar i regi av journalistlaget, hvor de ble forberedt på forholdene i Aserbajdsjan.

- Landet er totalitært, frie medier blir trakassert og journalister blir banket opp. Hvis norske journalisters dekning av dette kan bedre forholdene, blir vi veldig glade for det, sier Spence.

 

  • Land: Aserbajdsjan
  • Styreform: Republikk
  • Folketall: 9,165,000
  • Drepte journalister hittil i år: 0
  • Drepte journalister i 2011: 1
  • Fengslede journalister hittil i år: 2*
  • Fengslede journalister i 2011: 1
     

Tallene er hentet fra cpj.org.

* Tall basert på informasjon hentet fra Human Rights House sier at åtte journalister er fengslet.