Vil bruke Melodi Grand Prix til å bedre pressefriheten
Med kampanjen Sing For Democracy forsøker Rasul Jafarov å bedre menneskerettighetene i Aserbajdsjan. MGP skal fungere som en megafon.
– For oss er Eurovision Song Contest en mulighet til å forbedre situasjonen for menneskerettighetene, og især pressefriheten, i Aserbajdsjan, sier Rasul Jafarov.
Han er lederen av kampanjen Sing For Democracy, opprettet i forbindelse med at Aserbajdsjan den 26. mai skal arrangere årets finale av Eurovision Song Contest, i Norge oftest kalt Melodi Grand Prix. Kampanjen har siden november i fjor arbeidet for å oppmuntre politiske myndigheter i landet til blant annet å bedre de politisk-økonomiske vilkårene, avskaffe politisk forfølgelse, sikre retten til å uttrykke seg fritt og styrke eiendomsretten.
Få oppmerksomhet
Jafarov håper og tror at Grand Prix-finalen vil fungere som en megafon ut til resten av Europa, og at de gjennom arrangementet i mye større grad vil kunne trekke internasjonal oppmerksomhet mot de mange demokratiske utfordringene landet står overfor.
Les også: Vil skrive om mer enn glitter
– Fordi arrangøren av Grand Prix, European Broadcasting Union, sier i sine statutter at de forsvarer pressefrihet, journalisters sikkerhet og åpen kringkasting i sine medlemsland, så ser vi dette som en stor mulighet til å bedre vilkårene også i Aserbajdsjan, sier Jafarov.
Karikaturen viser hvordan folk jages fra sine hjem og må vike plass for Melodi Grand Prix-finalen i Baku. Illustrasjon: Sing for Democracy.
– Latterlig
Vugar Gojayev jobbet som koordinator ved Human Rights House i Aserbajdsjan, før myndighetene stengte lokalene deres for et års tid siden. Han reagerer på at de garanterer for pressefriheten under arrangementet.
– Det er veldig morsomt. Disse garantiene er helt latterlige. De garanterer sikkerhet kun for en ti dagers periode, fra 20. til 30. mai, sier han.
Han mener presidenten og hans regjering rett og slett ikke gidder å bry seg om kritikken.
– De var klar over at det ville bli rettet et kritisk søkelys mot dem da de tok på seg Eurovision. Men de er så overlegne at de ikke bryr seg, sier Gojayev.
– Folk er klar over at det kommer internasjonale journalister, og at dette er sjansen til å presse myndighetene. Det er en stor gjeng med ungdomsaktivister som starter demonstrasjoner snart, fortsetter Gojayev.
I forbindelse med Melodi Grand Prix har myndighetene revet flere husstander i et område, for å gi plass til en storslått konserthall som skal huse arrangementet. Innbyggerne i området har rett og slett blitt jaget fra sine hjem.
– De lokale er ikke glade for Eurovision. Ingen er glade for det, kun presidentfamilien. Det blir som en slags høytid for dem, sier menneskerettsaktivisten.
– Angrep mot Internett
Rasul Jafarov ser med bekymring på den nylige aksjonen mot journalister og menneskerettighetsforkjempere i landet, hvor minst seks journalister er arrestert for å ha uttrykt sine ideer. To av dem ble arrestert etter at de filmet en tale framført av en lokal myndighetsperson, som ifølge Jafarov fornærmet innbyggere.
Etter at myndighetspersonen trakk seg fra stillingen begynte tjenestemenn å arrestere folk som deltok i demonstrasjonen mot ham, i tillegg til journalistene som filmet og distribuerte en video av ham på Youtube.
– Det er veldig bekymringsfullt at de ble arrestert for sin nettaktivitet, fordi dette innebærer at myndighetene nå også angriper Internettet, sier Jafarov.
– Dessverre har vi journalister som arresteres, vi har to veldig kritiske journalister som har blitt drept, uten at noen har blitt straffet for det. Vi har trusler, utpressing, overfall og kidnapping, sier han, og trekker fram Khadija Ismayilova, som ble utsatt for utpressing og trusselbrev etter at en sexvideo av henne ble distribuert på internett.
Les også: Nekter å la seg kneble.
Jafarov mener Ismayilova er utsatt fordi hun er en av veldig få undersøkende journalister i landet, og hun gransker presidenten og hans familie.
Løgn og utpressing
Heller ikke Jafarov er trygg. Han ønsket å gjøre intervjuet med Journalen over Skype fordi han med sikkerhet kan si at telefonen hans blir avlyttet. Jafarov har selv opplevd å bli pågrepet fire ganger i forbindelse med sitt arbeid for menneskerettigheter. I forbindelse med Sing For Democracy er han «kun» blitt utsatt for utpressing av statseide aviser, forteller han.
- De publiserer bare en masse artikler mot oss, der de sier at vi er fiender av landet, at vi er forrædere som samarbeider med armenerne, med internasjonale sikkerhetstjenester og så videre. Dette er selvfølgelig bare løgn og utpressing, sier Jafarov.
Jafarov legger til at siden februar har også offentlige tjenestemenn begynt å uttale seg negativt om menneskerettighetssaktivistene, i samme ordelag som de statseide avisene.
- Frykter du lignende reaksjoner mot deg og din kampanje etter Eurovision Song Contest?
- Det er mulig det kommer. Jeg kan forvente hva som helst fra dette diktaturet, og det er mulig at det etter Grand Prix vil komme en ny bølge med arrestasjoner og trusler. Alt er mulig. Vi får se.
Journalen har ikke lyktes med å komme i kontakt med European Broadcasting Union.