Vil skrive om mer enn glitter
Norske redaksjoner vil dekke Aserbajdsjan kritisk midt i Melodi Grand Prix-sirkuset.
Om knappe to uker holdes den store finalen i Eurovision Song Contest i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Pressefriheten i landet har ifølge organisasjoner som Comittee to Protect Journalists (CPJ) og Amnesty svært dårlige kår.
I forkant av Melodi Grand Prix har likevel myndighetene i Aserbajdsjan garantert at journalistene vil få full pressefrihet.
Tøffe forhold
Norsk journalistlag holdt 4. mai et seminar for norske journalister som skal ned til Baku. Nestleder i NJ Thomas Spence opplyser at de store norske mediehusene var representert under seminaret.
- Journalistene fikk bakgrunnsinformasjon og fakta om landet, styresettet, menneskerettighets- og ytringsfrihetssituasjonen, som kort sagt er ille. Landet er totalitært, frie medier blir trakassert og journalister blir banket opp, sier Spence.
Journalistlagets mål med seminaret var å gjøre norsk presse i stand til å skrive om mer enn glitter, og også skrive om de svært tøffe forholdene som råder i landet.
- Dessuten er Statoil tungt inne i Aserbajdsjan, med både olje- og gassutvinning, som vil si at også vi tjener på landets ressurser. Det gir en spesiell forpliktelse også for norske medier om å skape oppmerksomhet, gi fakta og presse myndighetene i landet til å respektere pressefriheten, sier han.
Vil gjøre en forskjell
Spence tror og håper at norske medier, i tillegg til å dekke Melodi Grand Prix, også vil bruke den oppmerksomheten arrangementet får til å bedre forholdene i landet.
- Aserbajdsjan ligger langt ned på lista av land når det gjelder åpenhet, pressefrihet og demokrati. Hvis dette kan hjelpe på forholdene, blir vi veldig glade for det.
Spence mener at journalistenes oppgave kan utgjøre en forskjell.
- Jeg tror debatt og fakta er nok til å flytte posisjoner. Presidentfamilien føler at de må vise respekt for sentrale demokratiske rettigheter dersom deres store samarbeidspartnere utøver press om det.
Grand Prix hovedgrunnen
De norske mediehusene som skal dekke arrangementet mener imidlertid de er godt forberedt på hva som venter. Jan Thomas Holmlund er reportasjeleder for Dagbladets nettsted kjendis.no, og skal sammen med to kolleger dekke finalen i Baku for avisen.
- Nå er jo Grand Prix hovedgrunnen til at vi er der, men det som skjer utenfor selve showet er også viktig for oss, sier Holmlund.
Han opplyser at Dagbladet allerede dagen etter finalen i Düsseldorf i fjor, hadde første kritiske artikkel om regimet i Aserbajdsjan.
- Det kommer til å være tydelig i Dagbladet at situasjonen der nede er annerledes enn ved tidligere Grand Prix-finaler, sier han.
Dekker alle aspekter
Også VG sender et team til Baku, to journalister og to fotografer for nett og papir. Fungerende reportasjeleder Camilla Bjørn i VGs Rampelys-avdeling vil ikke gå i detalj om hva avisen har planlagt av dekning, men sier planlegging er viktig.
- Det handler om å strukturere journalistikken opp mot grep og større tanker bak hendelsene vi skal følge, sier hun.
Ifølge Bjørn har VG fulgt situasjonen i Baku journalistisk helt siden det ble kjent at Aserbajdsjan skulle være vertskap for Eurovision Song Contest (ESC). De har skrevet flere kritiske saker, og skal ifølge Bjørn dekke alle aspekter av arrangementet. Så er det slutt.
- Vi reiser hjem når ESC-sirkuset er over, sier hun.
Aserbajdsjan avholder finalen i Eurovision Song Contest den 26. mai.