Korrupsjon er svært utbredt
Men bangladeshiske journalister er ikke blant verstingene.
– Det finnes korrupte journalister i Bangladesh, særlig på lokalt nivå. Det er ikke vanskelig å forstå at unge journalister med lav lønn kan bli fristet av bestikkelser eller skremt av trusler, sier Nicolas Haque, utenrikskorrespondent for tv-kanalen Al Jazeera i Bangladesh.
Les mer om korrupte journalister her.
Trusler er hverdagskost
Transparency Internationals liste for korrupsjon i verden viser at Bangladesh ligger på en 134. plass av 178 land, sammen med blant andre Filippinene og Ukraina. Jo lengre ned på lista, jo mer korrupt er landet. Utenriksdepartementet i Norge har uttalt at den bangladeshiske regjeringen har "stor innflytelse over rettsvesenet, og korrupsjon er svært utbredt."
– Korrupsjonsstatistikken er veldig høy i Bangladesh, og den ligger hovedsakelig i byråkratiet og politikken, sier Amit Shrivastava, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
- Journalister i Bangladesh er ikke korrupte, sier Amit Shrivastava i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: NUPI
Han skriver doktorgradsavhandling om korrupsjon i Bangladesh, men han er ikke enig med Haque i at journalistene er korrupte. Han mener dette er et sjeldent fenomen.
– Det er ikke vanlig at pressefolk mottar penger for å skrive godt om noen eller for å la være å skrive kritisk, sier han.
Shrivastava er derimot enig med Haque i at journalister gir etter for press og trusler.
– Trusselnivået mot journalister høyt. Det er normalt at tjenestemenn truer dem på livet eller truer familien deres. De er under et stort press når de nærmer seg saker som myndighetene vil holde skjult.
– Byråkratiet og politikken er gjennomsyret av korrupsjon. Dekker journalistene korrupsjonssakene?
– Ja, de skriver slike saker. Men de går ikke nødvendigvis i dybden på dem. Hvis det da ikke er et parti som vil tjene på at motstanderne blir tatt for korrupsjon. Det partiet vil støtte journalisten fullt ut i den gravende journalistikken, forteller Shrivastava.
Holder ikke å bestikke én journalist
De siste årene har det vært en eksplosjon av private nyhetskanaler i Bangladesh. Nicolas Haque mener den store konkurransen har endret folks oppfatninger og gjort det vanskeligere for myndighetene å kontrollere mediene.
– Det nytter ikke lenger å bestikke bare én journalist. Nå må man bestikke et eller to hundre. Det har snudd alt på hodet, sier Haque.
– Likevel blir det åpenbart inngått avtaler. Det er myndighetene som gir mediene autorisasjon, og det vil alltid være en handel som ligger under.