Lovfestet pressefrihet står svakt i Bangladesh
Pressefrihet er nedskrevet i landets grunnlov. Likevel er kritikk mot regjeringen nesten fraværende.
- Vi har ytringsfrihet. Man kan si hva man vil om myndighetene, men vi vet ikke hva som skjer i morgen, sier doktorgradstipendiat ved Universitetet i Dhaka, Samia Rahman. Hun mener at ikke alt er som det bør være.
Rahman forklarer at pressefriheten i landet er økonomisk betinget. De fleste kanaler og aviser får sin konsesjon gjennom myndighetene. Kritikk mot makten kan føre til at konsesjonen blir trukket tilbake.
- Journalistene kan kritisere publikum, men vil ikke kritisere myndighetene i frykt for å bli truet, kidnappet eller sparket, sier Rahman.
Sensitive temaer
Ifølge Robaet Ferdous, professor i massekommunikasjon og journalistikk ved universitetet i Dhaka, er noen saker fortsatt for kontroversielle til å bli skrevet om. Elitepolitigruppen Rapid Action Battalion (RAB) og militæret er eksempler på sensitive temaer. RAB har myndighet til å drepe. Gruppen har siden de startet i 2004, stått for over tusen drap under kryssild, ifølge menneskerettsaktivister.
- De overvåker mediene nøye, sier Ferdous.
Selv om det finnes flere hundre dagsaviser, er det fremdeles lite undersøkende journalistikk.
– Journalistene har en tendens til å referere myndighetenes pressemeldinger, framfor å undersøke hva som egentlig har skjedd, sier Ferdous.
Politisk press
Det er i dag et topartisystem i Bangladesh. Kritikk mot det ene partiet kan oppfattes som støtte for det andre. Ved maktskifte fører dette til at medienes søkelys endres.
- I Bangladesh er det staten som ansetter redaktørene i de største avisene. Derfor vil få av de store avisene uttale seg negativt om regjeringen. Mange redaktører vil drive kraftig sensur av artikler, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, Kristin Skare Orgeret.
I utvikling
Det har skjedd mye siden mediemarkedet ble åpnet for private aktører på nittitallet. Landet ligger likevel bare på 127. plass i rangeringen til Reportere uten grenser, som måler pressefriheten i ulike land.
Korrespondent i Al Jazeera, Nicolas Hauqe, tror en ung befolkning og en voksende medieindustri er et godt grunnlag for at pressefriheten i Bangladesh kan vokse videre.
- Likevel er det største problemet fortsatt å dekke saker om myndighetene, sier Haque.
Ambassadør til Norden, Gousal Azam Sarker, mener derimot at ytringsfriheten står sterkt i Bangladesh.
- Det er friere i Bangladesh enn i Skandinavia. Det er mye mer kritikk mot myndighetene og regjeringen i Bangladesh enn her, sier han.
Journalister i fare
Pressefrihet er nedfelt i grunnloven. Likevel står mange journalister i fare for å bli dømt for lovbrudd som ærekrenkelse, oppvigleri og forfalskning. Slik disse to ble:
Avistegner Arifur Rahman har søkt eksil ved tegnernes hus i Drøbak. Han ble satt i fengsel etter en kontroversiell avistegning og frykter forfølgelse hvis han reiser tilbake til Bangladesh.
Mahmudur Rahman var redaktør for en avis som anklaget profilerte politikere for korrupsjon. Han slapp ut av fengsel i år.
Bangladesh
- Styringsform: Demokratisk republikk
- Folketall: 158 570 535
- Fengslede journalister hittil i år: 0
- Fengslede journalister i 2010: 1
- Drepte journalister hittil i år: 0
- Drepte journalister i 2010: 0