Oppgitt over journalistkollegaer
Den bangladeshiske avistegneren Arifur Rahman tror journalister i hjemlandet er for redde til å innrømme mangel på pressefrihet.
Nå er det snart ett og et halvt år siden Rahman rømte til Norge. I hjemlandet er han truet på livet for en tegning som ble publisert i den bangladeshiske avisen Prothom Alo. Han mener journalister i hjemlandet ikke vil innrømme mangel på pressefrihet, i redsel for å bli fengslet eller drept.
- Hvis du for eksempel skriver noe som gir deg problemer med politikerne, kan de ringe politiet, og neste dag finner noen den døde kroppen din ett eller annet sted, sier Rahman.
Full pressefrihet
Da journalen møtte to lokale journalister fra Bangladesh, kunne de fortelle om gode kår for journalister i hjemlandet.
- Vi har full pressefrihet, uttalte TV-journalisten Rezvi Newaz.
Newaz var også godt kjent med historien til Arifur Rahman, og mente ikke at hans sak var et eksempel på innskrenket frihet. Han mener at journalister som reiser fra hjemlandet, ofte har en personlig agenda, og at de skylder på myndighetene for å få asyl.
Hør hva Newaz sier om Arifur Rahman her.
Ingen skjult agenda
Rahman tror de fleste som mener noe om han, hverken har sett eller reflektert over tegningen hans.
- Tegningen bygger på en kjent vits. Jeg mente aldri å tegne profeten Muhammed, og jeg har ingen agenda om å sverte islam, sier han.
Her kan du se Arifur Rahmans reaksjon.
Rahman forteller at det journalistiske miljøet i Bangladesh er preget av kriging om økonomiske interesser og at det er vanlig å spre rykter for å sverte konkurrerende aviser. Jungeltelegraf-mentaliteten i de journalistiske kretsene gjør at små ting ofte blir veldig store.
- Jeg kjenner det journalistiske miljøet der svært godt, og det er en kamp om penger og makt. Jeg vet om flere konkrete tilfeller der myndighetene har prøvd å presse journalister til stillhet, sier Rahman.
Han nevner blant annet journalisten Jahangir Akash som eksempel, som ble fengslet og torturert for sitt arbeid. Han flyktet fra Bangladesh til Tromsø i 2010.
Stengte facebook
Rahman forteller også at flere sider på nettsamfunnet Facebook ble stengt av domstolen i Bangladesh i starten av mai, fordi de skal ha inneholdt blasfemisk innhold. Tegneserier om profeten Muhammed og Koranen skal ha vært en del av innholdet. Retten skal ha beordret teleselskapet Bangladesh Telecommunication Regulatory Commission og politiet til å stenge de aktuelle sidene.
- Hvis de stenger sosiale mediekanaler, og de fengsler meg for en enkel tegning, hvordan kan du da si at det er pressefrihet i landet, spør Rahman.