- Vi har hundre prosent frihet
Journalister fra Bangladesh mener de kan skrive og kringkaste hva de vil.
- Vi har hundre prosent frihet, sier Rezvi Nevaz.
Uproblematisk
Nevaz jobber i den bangladeshiske TV-stasjonen Channel-I, og forteller at han kan arbeide fritt på sin arbeidsplass. Nevaz innrømmer likevel at det er enkelte områder pressen bør holde seg unna.
- Selvfølgelig er det noen restriksjoner. Dersom vi skriver om ting som kan skade myndighetene, kan vi få problemer, sier han.
Nevaz har jobbet som journalist i syv år. Til tross for restriksjonene sier han at det er mulig å arbeide kritisk og undersøkende.
Se intervju med de bangladeshiske journalistene her.
- Vi kan kritisere myndighetenes uttalelser og deres sekretærers kommentarer, og vi kan analysere myndighetenes utviklingsprogram. Det er ikke noe problem, forteller han.
- Dere kan få det bekreftet av han, sier Nevaz og peker på journalistkollega Sanuel Haq.
Før neste intervju blir Haq, som arbeider som TV-korrespondent for ATN Bangla, forberedt av journalistkollegaen på spørsmålene som kommer.
- Hvis det gjelder pressefrihet, er svarene hans de samme som mine, sier Nevaz med hevet stemme.
Som andre land
Til tross for en viss skepsis går Haq med på å stille til intervju. Nevaz holder seg i bakgrunnen.
- Bangladesh er ikke annerledes enn andre land. Vi journalister har inget forbud eller grenser som hindrer oss, sier Haq.
I likhet med Nevaz forteller han om enkelte restriksjoner.
Se den hemmelige samtalen her.
- Som min kollega sa til deg, dersom det er noe som går i mot staten eller loven, da blir det problemer. Men totalt sett kan du si at vi er fri.
TV-journalist Sanuel Haq følger opp svarene fra kollegaen. Foto: Marthe Vee
Dårlig rangering
Organisasjonen Reportere uten grenser, som arbeider for pressefrihet internasjonalt, er ikke like positive til journalisters arbeidsforhold i Bangladesh. Landet blir rangert som nummer 129 av 179 på deres liste.
- Bangladesh blir rangert slik fordi vi ser at mange journalister der blir utsatt for vold og trusler, sier Benjamin Ismail.
Han er ansvarlig for organisasjonens arbeid i Asia, og nevner at interesseorganisasjonen Freedom House heller ikke rangerer Bangladesh som et fritt land for pressen.
Vil ikke svikte landet
Pausen på 20 minutter er snart over, og de bangladeshiske TV-journalistene må tilbake til jobben.
- Jeg trenger ikke å forsvare landet mitt av personlige grunner. Jeg opplever at vi har frihet, og hvis jeg sier noe annet, så er jeg en landsforræder, avslutter Nevaz før han og hans dresskledde kollega skynder seg tilbake til prisutdelingen.