Ensom i internasjonal journalistorganisasjon
Etter Sovjetunionens fall er Cuba eneste medlem i Den internasjonale journalistorganisasjonen, som er kommunistisk orientert.
Den internasjonale journalistorganisasjonen (IOJ) ble stiftet i København 1946. IOJ skulle forsvare pressefriheten. Først var sekretariatet i London, men det ble flyttet til Praha i 1947. Etter kuppet i Tsjekkoslovakia året etter ble forbundet benyttet til propaganda. Fra 1950 hadde organisasjonen hovedsakelig tilslutning fra kommunstiske land og en del land i den tredje verden. Et av disse landene var Cuba. Nå etter Sovjetunionens fall er Cuba det eneste gjenværende medlemmet.
Vil ikke være medlem av Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ)
Cuba er et av få land som ikke er representert i den nye Internasjonale journalistføderasjonen. IFJ overtok den rollen IOJ oprinnelig skulle hatt, og det var denne føderasjonen flere journalistforeninger gikk til etter at IOJ ble misbrukt til propagandaformål.
Journalistorganisasjonen på Cuba, UPEC, er foreningen som ville vært aktuell som medlem, men den er ikke med i IFJ.
– IFJ har aldri vurdert medlemskap fra en fagforening i Cuba fordi vi aldri har mottatt en forespørsel fra en cubansk organisasjon, sier Karen Cepeda.
Hun er IFJs regiondirektør for Latinamerika.
Et frimerke trykket i Tyskland, viser logoen for IOJ fra ca 1966.
Oppfyller ikke kriteriene
For å bli medlem av den internasjonale journalistføderasjonen. må landets organisasjon følge visse kriterier. Den må den være demokratisk og uavhengig av både private og staten. I grunnloven til IFJ står følgende om medlemskap:
"Fagforeningen er viet til pressefrihet, det vil si i samsvar med FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, frihet i innsamling og formidling av informasjon med alle former for media, og frihet til å uttrykke mening og kommentar, inkludert frihet å kritisere og motsette seg regjeringer, politiske og økonomiske organer både offentlig og privat."
Cuba følger neppe alle kriteriene til medlemskap.
Vil ha Cuba med i IFJ
Eva Stabell er representant for Norsk journalistlag i IFJ. Hun sier at IFJ vil ha Cubas journalistlag med i organisjansonen. Hun legger til at en fagforening kan få innvilget søknad om medlemskap uten å følge kriteriene.
– Ikke absolutt alle kriteriene må oppfylles for å være medlem. Da jobber IFJ for at disse skal oppfylles til slutt, sier Eva Stabell.
Hun påpeker at det er uenighet blant de latinamerikanske medlemsorganisasjonene om Cuba bør overtales til å søke medlemskap.
Regiondirektør Karen Cepeda sier at de viktigste pilarene i føderasjonen er internasjonal solidaritet til arbeidende journalister:
– Vi tar hele tiden sikte på å forbedre arbeidsforholdene. Et eksempel på dette er at IFJ har med organisasjoner i mange land hvor pressefriheten er begrenset, og journalistforeningene er under trusler og press.
Journalen har kontaktet journalistorganisasjonen på Cuba, men har ikke fått svar.
- Den internasjonale journalistorganisasjonen (IOJ) ble stiftet i København 1946.
- Oppgaven var etter statuttene å forsvare pressefriheten og folkenes rett til korrekt og ærlig informasjon, arbeid for internasjonalt brorskap ved utveksling av nyheter, og arbeid for fagforeningsideene innen journaliststanden.
- Sekretariatet var først i London, men ble overflyttet til Praha i 1947. Etter kuppet i Tsjekkoslovakia 1948 ble forbundet benyttet i propagandaøyemed.
- Norsk Journalistlags utmeldelse ble vedtatt 1949.
- Fra 1950 hadde organisasjonen hovedsakelig tilslutning fra kommunstiske land og en del land i den tredje verden.
- Organisasjonen har nå svært liten virksomhet, og de fleste medlemmene har meldt seg inn i International Federation of Journalists.