Dramatisk budsjettforslag

Bydelsbudsjettet for 2025 har blitt presentert. — Kuttene er dramatiske, påpeker Ola Borge Mannsåker, leder i Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand.

Ola Mannsåker utenfor den gamle amerikanske ambassaden med sidelys fra morgensolen. Har på ytterklær: lue, skjerf og tykk jakke. Seriøst ansiktsuttrykk.

Ola Mannsåker vurderer budsjettkuttet som svært dramatisk. Bydelsutvalgslederen forklarer at hvis bydelen skal få tak i mer penger må de muligens be enda flere forlate jobbene sine.

Kort fortalt

Søndre Nordstrand står ovenfor kutt på 144 millioner kroner i 2025, med store kutt innenfor kultur og fritidstilbud.

Fritidsklubber kan bli lagt ned, ungdom mister møteplasser og over 100 ansatte risikerer å miste jobbene sine som følge av kuttene.

Holmlia Kulturhavn mangler lokaler og jobber med alternative løsninger for å opprettholde sitt kulturtilbud.

Prosjektleder i Holmlia Kulturhavn, Einar Eidsvåg, påpeker at manglende investeringer i kultur kan få alvorlige konsekvenser for lokalsamfunnet.

Leder i Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand, Ola Mannsåker, advarer om at kuttene kan gå utover sårbare grupper og oppfordrer frivillige til å bidra.

Byrådet i Oslo har presentert et historisk stramt budsjett, og bydel Søndre Nordstrand får det største underskuddet. Administrasjonen foreslår et kutt i bydelens tjeneste på til sammen 144 millioner kroner. Dette betyr at bydelen må gjøre kutt i tjenester som ikke er lovpålagte, blant annet innenfor kultur.

For mange virker dette bare som tall, men bak tallene ligger det mennesker, skjebner, utfordringer og familier.

Ola Borge Mannsåker

Kulturarenaen i Søndre Nordstrand kommer til å stå igjen med en femtedel av hva de fikk i støtte i 2024. Konsekvensene av kuttene er blant annet at fritidsklubber blir lagt ned, ungdom mister møteplasser og over 100 ansatte i bydelen kan miste jobbene sine. 

Betydningen av kultur

Mannsåker peker på at Søndre Nordstrand er et område med betydelige levekårsutfordringer, og at kulturtilbud for en sårbar gruppe ungdom er veldig viktig.

— Det vil straffe seg om vi ikke klarer å bygge opp den type tilbud, sier lederen i Bydelsutvalget.

Han peker på at det ikke er alle ungdom i bydelen som ønsker å oppholde seg hjemme, og at det er viktig å kunne tilby en møteplass som kan motivere til å fullføre skolegang eller å møte venner. Videre forklarer Mannsåker at Bydelsutvalget har merket seg den innsatsen som har blitt gjort på blant annet Holmlia.

— Vi setter veldig stor pris på det. Nettopp i en sånn situasjon der bydelen ikke har mulighet til å gi mye penger til kultur, så er vi avhengig av at frivillige trapper opp og bidrar. 

Finner andre løsninger

Einar Eidsvåg og Rozerin Fredriksen Herki er prosjektledere i Holmlia Kulturhavn. Kulturhavnen har vært en kulturarena på Holmlia siden 2021, men nå står de uten et lokale. Prosjektlederne vet at bydelen har det trangt økonomisk, og ønsker å finne andre løsninger istedenfor å belaste bydelen.

For å få Holmlia Kulturhavn til å gå rundt får de penger fra kulturetaten, kulturrådet og diverse kulturstiftelser. Eidsvåg forstår at bydelen må prioritere lovpålagte og grunnleggende tjenester, men undrer på hvorfor kultur ikke er en del av dette. 

— Jeg ser at andre grunnleggende behov må dekkes før kultur, men for meg tilhører kultur det grunnleggende. Det er noe vi alle trenger i livene våre: musikk, klær, kjønnsidentitet og mer, påpeker Eidsvåg. 

Eidsvåg sammenligner bydel Søndre Nordstrand med tettstedet Bryne.

— De har kulturhus, scener, spillesteder og utstillingslokaler. Bryne har 13000 innbyggere, mens Søndre Nordstrand har 40000 uten å ha et kulturbudsjett.

Rozerin og Einar står ved siden av hverandre foran en hvit vegg. Rozering smiler og Einar har et nøytralt uttrykk.
Prosjektlederne i Holmlia Kulturhavn Rozerin Herki og Einar Eidsvåg synes budsjettforslaget er leit, men som forventet.

Må holde motet oppe

Eidsvåg synes det er trist å lese det nye budsjettet. Prosjektlederen mener det er synd at politikerne skal legge opp til forebygging av kriminalitet, for så å legge ned ungdomsklubber på grunn av budsjettkutt. Han stiller spørsmål til manglende investeringsvilje fra kommune, fylke og stat.

Det vil få konsekvenser for mange i en bydel som har det trangt fra før av.

Einar Eidsvåg

Ola Mannsåker oppfordrer Holmlia Kulturhavn til å holde motet oppe for å vise at det fortsatt er et behov for kulturtilbud. Han oppmuntrer til å fortsette arbeidet med å samle inn penger på andre måter og legge til rette for kulturelle aktiviteter for store og små. Han ønsker kulturarenaer i Søndre Nordstrand å dokumentere behovet for et sted å være, slik at de ha en legitim grunn til å kreve det.

— Vi må vise at vi får til ting, selv om det kommunale tilbudet er kraftig svekket. Slik kan vi skape et godt sted å bo for enda flere, avslutter Mannsåker.

Skjermbilde av forslag til budsjettkutt Søndre Nordstrand. Faksimile.
Faksimile: Budsjettforslaget for 2025 viser dramatiske kutt, noe som setter ungdomstilbud og frivillighet under press.