Fra kultur til korrupsjon

Under Mubaraks regime kunne Ali Zalat bare skrive om miljø- og kultursaker. Nå arbeider den egyptiske journalisten med å avdekke korrupsjonen i hjemlandet.

– Jeg har ikke lenger frykt for saker jeg publiserer, forteller Ali Zalat.

De siste åtte årene har den prisbelønte 29-åringen arbeidet som journalist i Egypt. Dermed har mesteparten av hans karriere vært under Hosni Mubaraks diktatur. Men ifølge Egypt Independent-journalisten har situasjonen for den egyptiske pressen endret seg drastisk siden revolusjonen brøt ut 25. januar i fjor.

– Alt forandret seg etter revolusjonen. Tidligere fantes det flere tabuer for pressen, og ingen fikk skrive saker som gjaldt president Mubarak. Blant annet ble en egyptisk journalist sendt i fengsel i seks måneder for å ha skrevet om presidentens helsesituasjon. Nå har vi langt større frihet til å fortelle historiene vi vil, sier Zalat.

[[{"fid":"57481","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Klikk ovenfor for å se intervjuet med Ali Zalat.

Militærsensur

Selv om Zalat forteller at pressens rammer har blitt mye friere etter revolusjonen, finnes det fortsatt en viss sensur. Ali Zalat og hans kolleger risikerer nemlig å bli anklaget for å true nasjonal sikkerhet hvis de skriver saker om egyptisk militær og etterretning - og selskapene disse samarbeider med.

– Jeg setter ikke pris på det, for jeg mener alle har rett til å vite hvordan vårt militære arbeider. Nå kjemper vi for at parlamentet skal lovfeste medias rett til å få all informasjon vi ønsker, forteller Zalat.

Den egyptiske journalisten har stor tro på at miltiærsensuren i landet blir fjernet etter landets første demokratiske presidentvalg på 30 år.

– Etter valget blir militæret nødt til å trekke seg tilbake og la politikken være for politikere. Hvis ikke dette skjer blir vi nødt til å tvinge dem med våre egne hender, sier han.

Korrupsjon og hvitvasking

Egypt er for øyeblikket i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Zalat mener dette i stor grad skyldes korrupsjonen Hosni Mubarak og hans samarbeidspartnere stod bak før revolusjonen. Nå bruker mange journalister kreftene sine på å avdekke korrupsjonen og stanse monopoliseringen i landet.

– Vi jobber med å spore pengene Mubarak og resten av eliten har overført til utlandet. Hver dag avslører pressen mer om denne hvitvaskingen. Vi fant ut at milliarder med egyptiske verdier er skjult i vestlige land, og vi forsøker å føre disse pengene tilbake til Egypt, forteller Zalat.

Hussain Salem var en av Mubaraks nærmeste venner og samarbeidspartnere. Etter revolusjonen har han rømt med store verdier til Spania. Ali Zalat jobber særlig intenst med å undersøke Salems aksjer og eiendommer.

– De aller fleste kontrakter med Mubarak ble gjort muntlig. Dermed fikk Salem ulovlig monopolrett på store deler av turisme- og hotelldriften i turistbyen Sharm el-Sheikh. Etter vi publiserte saker om dette har den egyptiske regjeringen jobbet hardere med å få returnert og dømt ham, sier Ali Zalat.