Frykter valgjuks
Uten valgobservatører tror bloggeren Maikel Nabil Sanad valget blir et spill for galleriet.
– Ingenting har forandret seg siden Mubarak gikk av, og det sittende militærstyret har bare videreført hans styre.
Det sier den egyptiske bloggeren Maikel Nabil Sanad til Journalen.
For andre gang i Egypts historie vil det holdes et presidentvalg med mer enn én kandidat. Forrige gang var i 2005, da den nå avsatte diktatoren Hosni Mubarak ble valgt til president. Årets presidentvalg vil også være det første siden den arabiske våren og den egyptiske revolusjonen.
– Vil være et demokratisk valg
Egypts ambassadør i Norge, Ashraf El-Mouafi, er sikker på at valget vil gjennomføres på en demokratisk måte. Han er også forundret over alle som tror at valget ikke vil bli holdt.
– Flere ganger har det nåværende militærstyret sagt at valget skal holdes, og vi ønsker alle som vil observere valget velkommen. I det siste har det vært flere demonstrasjoner, og militærstyret har hatt flere muligheter til å utsette valget. De er likevel fast bestemt på at valget skal holdes. Jeg er overbevist om at alt kommer til å gå etter planen. Det vil velges en president, og militærstyret vil trekke seg tilbake, sier El-Mouafi.
Ashraf MohieldinAmbassadør Ashraf Mohieldin Elmoafi ved den Egypts ambassade forteller at media tørr mer etter mubaraks avgang. Foto: Silje R. Kampesæter Ambassadør Ashraf El-Mouafi ved Egypts ambassade forteller at media tør mer etter Hosni Mubaraks avgang. FOTO: Silje R. Kampesæter
Sanad fengslet fem ganger
Maikel Nabil Sanad er verdenskjent for sin blogg, hvor han startet å kritisere det egyptiske regimet via sin blogg i 2006. Det fikk konsekvenser for den 26 år gamle egypteren.
– Jeg ble straks lagt merke til av regimet. De prøvde tidlig å stanse meg, og jeg har blitt fengslet hele fem ganger. I starten var det med småirriterende grep, som at observatører rapporterte hva jeg gjorde daglig. Deretter begynte de å spre falske rykter, og det ble verre og verre med tiden, forteller Sanad.
Les mer: Sanad forteller om sin tid i fengsel til Egypt Independent.
Ambassadør El-Mouafi forteller at han ikke har satt seg inn i saken, men at Sanad mest sannsynlig ble fengslet fordi han tråkket over streken. Sanad ble fengslet for et blogginnlegg som kritiserte militærets oppførsel mot demonstrantene.
Maikel Nabil Sanad tror ikke på et fritt valg. Her deltar han på Oslo Freedom Forum 2012. FOTO: Jonas Wikborg
– Vi har mer pressefrihet nå enn under Mubarak, men det er fortsatt ikke lov å komme med bevisløse anklager. Hvis du kan dokumentere anklagene går det bra. Så vidt jeg vet kom Sanad blant annet med fornærmelser, og det er ikke lov. Det tror jeg gjelder alle land, sier El-Mouafi.
Sultestreiket i fengsel
I 2011 ble Sanad dømt til tre års fengsel, men slapp ut etter ti måneder på grunn av sin 130 dager lange sultestreik. På 26-årsdagen klarte journalist Shahira Amin å snike seg inn i fengselet sammen med familien til Sanad.
- Vaktene lurte på hvem jeg var, og jeg sa at jeg var moren hans. Og faren hans bekreftet det, sier Amin.
Les mer: Shahira Amin sitt fengselsintervju med Sanad. (SAKS ID: 73894)
Sanad legger ikke skjul på at sosiale medier som blogger, Facebook og Twitter var viktige midler for å informere befolkningen under revolusjonen.
– De sosiale mediene ga oss alternativer til den statsstyrte pressen. Det er lett for regimet å kneble den frie pressen, eksempelvis med økonomiske sanksjoner. På de sosiale mediene kunne vi avtale møteplasser og spre informasjon, og det er viktig. Men det er viktig å presisere at de sosiale mediene ikke var selve revolusjonen, men kun en del av den, avslutter Sanad.