Egyptiske medier preges av statlig kontroll
Nesten ingen nyhetsmedier i Egypt er uavhengige, og staten tyr til blant annet trusler for å kontrollere alt som publiseres.
– Egyptere generelt har liten tillit til nyhetsmediene, sier Monir Zaarour, som er Midtøsten- og Den arabiske verden-koordinator i Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ). De fleste egyptere er på sosiale medier, spesielt Facebook, og der kan de lese om en side av Egypt som de aldri hører om ellers.
Zaarour peker på at medieeierne i stor grad påvirker det journalistiske innholdet.
– Når mediene får ulikt innhold utfra hvem som sitter i regjering, så vil også troverdigheten svekkes. Alle skriver jo bare positive ting, sier Zaarour.
Zaarour legger til at han kun kjenner til én avis som er helt uavhengig. Dette er avisen Al-Masry Al-Youm.
Stor andel statseide medier
Den egyptiske staten eier flere av landets TV- og radiostasjoner, nettsteder, aviser og magasiner. Statlige medier er nesten alltid lojale mot president al-Sisi, og de fleste pro-islamistiske medier har blitt stengt, eller blitt tvunget til å sende fra utlandet, i følge en rapport utarbeidet i 2014 av Thomas Spence, daværende leder i Norsk Journalistlag.
I rapporten pekes det også på at myndighetene ønsker å styrke mediene som ikke kritiserer regjeringen, og svekke de som er kritiske. Zaarour fra IFJ sier at trusler er et av virkemidlene staten bruker for å kontrollere mediene.
Denne oppfatningen støttes av organisasjonen Reportere uten grenser (RSF), som 26. april i år kom med en oppdatering på Egypts mediesituasjon.
– Under president al-Sisis styre, har myndighetene innledet en heksejakt på journalister som mistenkes å ha tilknytning til Det muslimske brorskapet, skriver RSF. De skriver også at en ny lov, som ble vedtatt i desember 2016, gir grunn til å tro at myndighetene vil få enda større kontroll over mediene.
Zaarour i IFJ sier at noen journalister ansettes i flere redaksjoner samtidig, fordi regjeringen vet at de ikke stiller kritiske spørsmål.
– Noen har opptil tre stillinger hos forskjellige medier på en og samme tid, sier han.
TV-mediet er viktig
I en kartlegging av Egypts medier, publisert 17. juni i fjor, skriver BBC at TV er det mest populære mediet i Egypt. Landet har to statlige TV-stasjoner, samt seks regionale kanaler. Egypt er en stormakt hva gjelder satellitt-TV. De fleste ledende arabiske TV-stasjonene har kontorer i Kairo.
Zaarour i IFJ sier at TV er noe egyptere har som tradisjon å se på hele tiden, fordi det er noe man kan gjøre sammen.
– TV-en står som regel på i alles hjem til alle døgnets tider. Men også på caféer og andre møtesteder ser folk på TV hele tiden. Det er en kultur for det, sier han.
Siden 2011 har TV-sendingene i Egypt blitt mer preget av underholdning. Dette gjelder også nyhetssendinger.
Egypt er et av landene i sin region med høyest andel analfabetisme. Ifølge FN-nettstedet Globalis, er nesten 34 prosent av Egypts befolkning analfabeter. Dette gjør TV til et populært valg for mange.
Også internett er viktig. Tall fra nettstedet InternetLiveStats, viser at 33 prosent av Egypts befolkning hadde tilgang til internett i 2016. På verdensbasis har 46 prosent internettilgang.
Dårlige kår for pressefriheten
Zaarour mener at pressefriheten i Egypt er på sitt verste på tre tiår. Han karakteriserer den som elendig.
– Staten har en veldig aggressiv holdning overfor medier og journalister. De ønsker å kontrollere all informasjon som gis ut, for å sette Egypt i et positivt lys, sier han.
Egypt sliter også, i likhet med andre land, med utfordringer knyttet til den digitale revolusjonen, der annonseinntekter og stor konkurranse setter sitt preg på mediene.
– Det er en komplisert situasjon, sier Zaarour.
Oversikt over egyptiske medier: