Brygger palestinsk øl i Norge

Oslo World fyller 25 år, og har i den anledningen invitert Taybeh bryggeri til Norge.

Forrige uke gikk musikkfestivalen Oslo World av stabelen, og et av arrangementene man kunne få med seg i år var ølsmaking og brygging med palestinske Taybeh Brewery på Brygglab i Oslo.

Mangel på vann 

Caanan Khoury (27) har sammen med sin søster Madees Khoury (33) drevet med ølproduksjon i en rekke år gjennom familiebedriften Taybeh Brewing Company. Han forteller at det er enklere å produsere øl i Europa hvor man for eksempel har lettere tilgang til vann og råvarer som gjær og malt.

- Det er veldig annerledes å brygge øl i Palestina. Den politiske situasjonen påvirker produksjonen og det er mangel på vann. Vi må hele tiden lagre vann for å kunne brygge, forteller Caanan.                              

Taybeh Brewery

Palestinas eldste bryggeri. 

Ligger i landsbyen Taybeh i Vestbredden. 

Grunnlagt i 1994 av Nadim Khoury og David Khoury. 

Kilde: Taybeh Brewing Company

Madees Khoury forteller at de også har vanskeligheter med å importere ølen de produserer til utlandet.

- Vi har ikke egne grenser og det er mange restriksjoner. Det er ikke enkelt å eksportere ølen til utlandet, sier hun. 

Veldig interessert

Caanan syns det er lærerikt å kunne samarbeide med bryggere rundt omkring i verden.

- Det er gøy å kunne snakke med bryggerne her og dele ideer og tanker om hvordan man lager øl, sier han. 

Han trekker særlig frem de store forskjellene i måten man produserer og velger ingredienser som noe av det mest interessante. 

- Jeg er veldig interessert i å se hvordan man produserer øl i Norge. De har en spesiell gjær som heter kveik her, sier han.

Må tilpasse seg annen virkelighet

Bryggmester ved Brygglab Oslo, Lasse Lundin syns det er spennende å ha Taybeh Brewery på besøk. 

- De har helt andre utfordringer med brygging enn det vi har og må tilpasse seg en helt annen virkelighet enn det vi gjør i Norge, sier han og legger til:

 - Man skjønner ofte hvor bra man har det, og hvor mye lettere det er å bryggere her.

Journalen var tilstede under selve bryggeproduksjonen. Se bildene under.