Fra nedleggelse til samlingspunkt

I slutten av 2022 holdt Holmlia Nærmiljøsenter og Frivillighetssentral på å miste alt på grunn av økonomiske problemer, men prosjektleder Ibtisam Najjar velger å se fremover.

Fire damer som står trangt på et lite kjøkken og lager mat mens de smiler og ler

Prosjektleder Ibtisam Najjar (nummer to fra venstre) tar bilder av matlagingen til Frivillighetssentralen sin Facebookside. 

— I slutten av 2022 ble jeg sagt opp og hele Frivillighetssentralen ble lagt ned, forteller prosjektleder Ibtisam Najjar.

Frivillighetssentralen fikk etter hvert støtte fra bydelen, og muligheten til å starte opp igjen. Økonomi er fortsatt det største problemet Frivillighetssentralen har, men ved å holde et stramt budsjett klarer de å gå rundt. 

Nasjonaliteter møtes rundt strikkepinner

Holmlia Nærmiljøsenter og Frivillighetssentral har arrangert et kvinneforum siden 2017. Forumet fokuserer på inkludering og integrering på tvers av nasjonalitet og alder. For to år siden startet de også en strikkeklubb etter stor etterspørsel fra deltakerne.

— Jeg kommer hit med svigerinnen og svigersøsteren min hver onsdag. Vi snakker som regel tyrkisk med hverandre, men når vi kommer hit blir vi på en måte tvunget til å snakke norsk. De som møtes er kvinner med ulike nasjonaliteter, så det er en fin måte å trene på å snakke og skrive norsk, forteller deltaker Nazli Kutluca.

Frivillighetssentralen arrangerer også andre aktiviteter, som ukentlig turgåing, foredrag, brettspillklubb med mer. 

Åtte damer sitter rundt et langbord. En av dem sitter og strikker. Det er flere kaffekopper på bordet. De smiler til kameraet.
Strikkeklubben venter på å få tyrkisk mat servert av et par andre deltakere. De pleier å bytte på og servere hverandre mat fra ulike land.

Frivillighet styrker både integrering og helse

I følge SSB har frivillige organisasjoner en rekke positive konsekvenser for integrering. Blant annet gir det en mulighet til å møte mennesker, få trening i norsk og bli kjent med det norske samfunnet. Deltakelse i frivillig sektor er også knyttet til bedre fysisk og psykisk helse blant eldre.

— En av de frivillige mistet mannen sin for fire år siden. Hun begynte med frivillig arbeid i sentralen, og har siden da trappet ned på medisinene sine, sovet bedre og sluttet å føle seg ensom. Frivillighetssentralen har gitt henne et sted å gå, forteller prosjektleder Najjar. 

Forsker Marja Aartsen forklarer at en viktig årsak til ensomhet er mangel på tilhørighet til samfunnet man lever i. Hun mener det er verdifullt hvordan kvinnene som deltar i Frivillighetssentralen slår flere fluer i en smekk.

— Du får tilhørighet i en gruppe, knytter varierte sosiale relasjoner og lærer språket bedre. Det er bra for helsen, holder sinnet skjerpet og forebygger ensomhet, forklarer Aartsen. 

Et pusterom for deltakerne

Det er stort engasjement rundt Frivillighetssentralen. Kvinneforumet som arrangeres hver onsdag har 10-15 faste deltakere, men denne uken ble det holdt et foredrag med oppmøte på 50 stykker. Deltakerne håper sentralen fortsetter å være åpen lenge.

Alle søker dette stedet for en grunn.

Kiymet Beskardes

— Alle søker dette stedet for en grunn. Noen er kanskje syke eller deprimerte, eller at ting skjer hjemme som gjør at de ikke vil være der. Da er det fint å kunne komme hit for å lufte ut, le og tenke på helt andre ting, forklarer deltaker i kvinneforumet Kiymet Beskardes.  

To damer som sitter ved et bord og spiller bingo. Den ene leser opp bingotallet som ble trukket ut av hjulet, den andre fyller ut bingokortet sitt.
Bingo er en aktivitet som skaper mye engasjement og glede på kvinneforumet.

Bygger videre med små ressurser

Holmlia Nærmiljøsenter og Frivillighetssentral ser lyst på fremtiden. Selv om det ikke er en garanti for at de får pengene de søker om, klarer de seg med det de har. Najjar holder fokus på å verve flere deltakere, og etter hvert få kvinneforumet til å bli selvgående. På den måten kan hun legge mer tid i andre og nye arrangementer. Frivillighetssentralen har blant annet begynt planleggingen av feriejobber for barn og unge.