16-dagers-kampanje: Vil ha "femisid" inn i ordboka
I dag starter FOKUS sin årlige kampanje mot kjønnsbasert vold, og i år er målet å få ordet "femisid" inn i den norske ordboken. Det mener kampanjearrangørene at kan realiseres – med folks deltagelse og engasjement som drivkraft.
De to praktikantene jobber med å synliggjøre FEMISID. Foto: Stine Hovland Moldfjell
Praktikanter og kampanje-arrangører i FOKUS, Julie Louise Falck Husum (25), og Aleksandar Rakanovic Storøy (26), forteller ordet at femisid spiller en sentral rolle i organisasjonens 16-dagers-kampanje.
Inn i ordboka
– Femisid er drap på kvinner fordi de er kvinner, forklarer Falck Husum.
Kampanjearrangørene sier at femisid finner sted over hele verden, også i Norge, men at vi erstatter det med ord som "partnerdrap", "familietragedie" eller "æresdrap".
– Det er derfor vi synes det er viktig å ha det temaet, sier Storøy.
Ifølge han har det vært mange eksempler på femisid de siste årene, og at det derfor er viktig at ordet får en plass i ordboken, slik at man kan skille mellom «vanlig» drap og drap på bakgrunn av kjønn.
– Dette kan man synliggjøre ved å delta på makeringer, legger han til.
– Viser at det er folk som bryr seg
Kampanjen startet 25. november, og markeres ved oppmøte på Eidsvolls plass. Mode (13) og Ullvar (15) forteller at de vil vise at det er folk som bryr seg, og at de møtte opp i dag for å vise solidaritet.
– Det er viktig å vise folk at vi ikke vil feie dette under duken, selv om det finnes andre som gjør det, sier Mode.
Lykkes i Latin-Amerika
Falck Husum forteller at etter en voldsom bølge med femisid i Latin-Amerika, oppsto det bevegelser med kvinner som demonstrerte i gatene.
– På grunn av aktivister så plukket media det opp, også gikk det videre til politikere, og da fikk man etablert et tilstrekkelig rammeverk rundt femisid, forteller Storøy.
Nå er det 18 land i Latin-Amerika som har ordet i lovverket sitt, og dermed kan dømme på bakgrunn av femisid. Under de 16 dagene vil FOKUS vil ha en digital underskriftskampanje som foreslår å få femisid inn i ordboken.
– I Guatemala blir femisid ansatt som en mer mer alvorlig hendelse enn «vanlig drap». Så det sier litt om effekten synliggjøring av femisid har, forteller Falck Husum.
Hun forteller videre at det i dag er vanskelig å komme til bunns i hvilke drap som er drap på bakgrunn av kjønn.
– Det er derfor det er viktig å forske på. Det er også viktig at politiet inkluderer muligheten for femisid i drapsaker.
Hun forteller at det er viktig å innsamle data til å identifisere ulike typer femisid, som for eksempel partnerdrap.