Oppslutning gikk til himmels
Oslo kommunes gjenbruksmarked for vintersportsutstyr var i år over ti ganger så populært som forrige gang det ble arrangert, i 2019. Dette mener arrangøren er en kjempepositiv trend.
Lørdag arrangerte Oslo Kommune gi-bort-marked for vintersportutstyr. Da journalen ankom markedet 11.30 – en halvtime etter åpning – var det nærmest tomt for utstyr, men fortsatt en lang kø utenfor inngangen.
– Arrangementet har vært veldig populært – det har gått over all forventning, forteller Juliane Salicath Gordner.
Hun er fagansvarlig for arrangement og mobilisering, klima- og miljøavdelingen i bymiljøetaten i Oslo kommune. Gordner er ansvarlig for arrangeringen av Ombruksuka, noe dette gi-bort-markedet er en del av.
– Vi arrangerte samme marked i 2019, men i noe mindre skala. I år ser vi at ombruk har blitt enda mer populært og trekker masse folk, noe som er kjempepositivt, sier Gordner.
Hun kan fortelle at det i år møtte opp mellom 4000-5000 mennesker, i motsetning til i 2019 da omtrent 350 stykker var innom. Av årets oppmøte, var det kun en brøkdel som fikk med seg utstyr hjem, da markedet bestod av 280 vintersportartikler.
Gammelt nytt
– Ombruksuka er en slags motvekt til forbruks- og kjøpsjaget vi har i dag. Vi ønsker å oppfordre folk til å tenke litt nytt. Vi vil vise at det er mulig å kjøpe brukt, låne og leie, reparere og dele, sier Gordner.
– Når det gjelder vintersportutstyr, vet vi at nordmenn har høyt forbruk, forteller Gordner.
Hun mener det finnes mange bærekraftige alternativer til dagens forbruksvaner og ønsker å oppfordre folk til å bruke tingene sine om igjen gjennom dette markedet, i tillegg til andre arrangementer i Ombruksuka.
– Alt utstyret er samlet inn fra gjenbruksstasjonene i Oslo. Det er ting som folk har levert til de store gjenbruksstasjonene, som Haraldrud og Grønmo, eller utstyr folk har kastet, forteller Gordner.
Skiforeningen var leid inn for å sjekke alt utstyret, preppe det og gjøre det klart til markedet, i tillegg til å være ekspertisehjelp for menneskene som kom på leting etter egnet utstyr.
Vil få flest mulig ut på tur
Musa Karabulut og kameraten hans var først i køen kl. 10 lørdag morgen, og fikk tak i akkurat det de var på utkikk etter.
– Jeg har lenge ønsket å lære meg å stå på slalåm, men synes utstyr er dyrt da jeg er nybegynner, forteller Karabulut.
Med en komplett slalåmpakke under armene, sa han at han verdsetter at Oslo kommune arrangerer dette lavterskeltilbudet for mennesker som blant annet er i hans situasjon.
– Vi ønsker at så mange som mulig skal få muligheten til å komme seg ut i naturen og være i aktivitet, og at dette skal bli gjort på en mer bærekraftig måte, sier Juliane Salicath Gordner